0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeSreča je zelene barve

Sreča je zelene barve

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, da obstaja res močna povezava med vrtnarjenjem in dobrim počutjem? Predstavljajte si, da niste tako srečni, kot bi si želeli biti. V takih primerih se ljudje lotimo številnih stvari – začnemo meditirati, vpišemo se na plesni tečaj, začnemo plavati, teči, biti zavestno bolj prijazni in še in še. Raziskava je pokazala, da lahko vse te aktivnosti vplivajo na naše dobro počutje. A še ena aktivnost, ki se je lahko lotite in tako poskrbite za svoje dobro počutje, je vrtnarjenje.

- Oglas -

Britanski raziskovalci so lansko leto objavili raziskavo, s katero so ugotovili, da je kar 80 % vrtičkarjev zadovoljnih s svojim življenjem v primerjavi z 67% zadovoljstvom med ljudmi, ki se z vrtnarjenjem niso ukvarjali. Ljudje, ki so na vrtu preživeli več kot šest ur na teden, so bili bolj zadovoljni s sabo in svojim življenjem kot tisti, ki niso vrtnarili. Prav tako je kar 93 % vrtičkarjev trdilo, da delo na vrtu pozitivno vpliva na njihovo razpoloženje.

Rezultati te raziskave so zelo podobni tistim, ki so jih pred leti že dobili ameriški raziskovalci. V tisti raziskavi je sodelovalo 600 vrtičkarjev. Raziskovalci so ugotovili, da so bili tisti, ki so na teden vrtnarili pet ur ali več, bolj srečni od poprečja. Prav tako je vrtnarjenje tudi na splošno pozitivno vplivalo na zdravje ljudi: bili so bolj zdravi, imeli so manj težav z različnimi kroničnimi boleznimi, prav tako pa so tudi živeli dlje.

Vrtnarjenje

- Oglas -

V Veliki Britaniji vrtnarjenje postaja tudi vedno bolj uveljavljena oblika terapije za tiste, ki imajo težave z depresijo in anksioznostjo. V pilotni študiji so zdravniki eni skupini predpisali antidepresive, druga skupina pa se je udeležila 12-tedenskega tečaja vrtnarjenja. Rezultati so bili zelo dobri. Raziskovalci se zavedajo, da ima samo vrtnarjenje zagotovo zelo pozitivne učinke, vendar pa svoje prineseta tudi gibanje na svežem zraku ter druženje z ljudmi.

Zakaj vrtnarjenje tako pozitivno vpliva na naše zdravje?

Ko delamo na vrtu, vzpostavimo pristen stik z naravo. Zagotovo se tudi vi vsakič, ko se odpravite v naravo, takoj počutite bolje, vaše misli so bolj jasne, razpoloženje pa bolj prešerno. Raziskave so med drugim tudi pokazale, da čas v naravi ne pomaga le pri depresiji, ampak tudi pri shizofreniji. Stik z naravo otrokom tudi pomaga do boljše zbranosti in splošnega dobrega počutja.

Za ljudi je stik z naravo nekaj podobnega, kot če bi se vrnili domov (saj narava je naš dom). Narava nas napolni z občutki varnosti in pripadnosti. Ljudje želimo biti v naravi, saj smo ne nazadnje del nje. Ta želja je tako močna kot je močna potreba dojenčka, da je ob svoji materi. Vrtnarjenje temu občutku pripadnosti naravi zagotovo zadosti. Ljudje zemljo obdelujemo že 10000 let, v času lova in nabiralništva pa so bili naši predniki ravno tako ves čas v stiku z naravo. To je torej v naši krvi.

Vrtnarjenje bi lahko opisali tudi kot neko vrsto meditacije, ko pustimo, da naše misli odplavajo, mi pa se umirimo. Naša mentalna energija se med vrtnarjenjem torej zelo okrepi. Poleg tega samo vrtnarjenje zelo podpira tudi čuječnost – prisotnost tukaj in zdaj. Ko opravljamo katero od vrtnarskih opravil, se osredotočamo samo na tisto opravilo ter odmislimo vse, kar se dogaja okrog nas. Čuječnost pomeni živeti v tem trenutku in se ne obremenjevati z vsem, kar nas čaka. Prav tako nam omogoča, da smo sposobni spet videti vse lepote sveta, v katerem živimo.

Vrtnarjenje nam prinaša tudi svojevrsten občutek izpolnjenosti in notranjega zadovoljstva. Hitro lahko namreč vidimo sadove svojega dela. Poleg vsega pa je vrtnarjenje tudi zastonj. Zakaj bi zapravljali denar za številne materialne dobrine, katerih učinek hitro zbledi, ko pa lahko preko vrtnarjenja ponovno pridete v stik z naravo in samimi seboj?

.

NAJNOVEJŠE