Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaOrehi spadajo med najbolj zdrave vrste oreščkov

Orehi spadajo med najbolj zdrave vrste oreščkov

MORDA VAS ZANIMA

Orehi imajo v primerjavi z drugimi oreščki daleč največjo vsebnost maščobnih kislin omega-3, ki nam jih v prehrani pogosto primanjkuje. Oreh ima do tisočkrat več teh zdravih maščob kot ostali oreščki.

- Oglas -

Esencialne maščobne kisline so tiste, ki jih telo samo ne more proizvajati, so pa nujne za pravilno delovanje različnih telesnih funkcij. Prav zato jih moramo v telo vnašati s hrano. Maščobne kisline omega-6 relativno hitro vnesemo v telo s hladno stiskanimi olji (sončnično, koruzno, bučno, repično, konopljino, sezamovo in žafranovo, ki jih ima največ).

Orehi za zdravjeso vir omega-3
Orehi so odličen rastlinski vir Omega 3 maščobnih kislin

Orehi in Omega 3

Pogosto imamo težave s pomanjkanjem maščobnih kislin omega-3, ki so prisotne predvsem v mastnih ribah (skuša, tuna, sardina, losos, polenovka), lanenem semenu in olju, ribjem in svetlinovem olju, soji in izdelkih iz soje, kiviju, pokrovačah, gorčičnih semenih in navsezadnje tudi orehih.

Nutricionisti so mnenja, da bi morali biti razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 1 : 1 ali 2 : 1. Resnica pa je, da je v današnjem svetu to razmerje porušeno, saj uživamo preveč maščob omega-6 in premalo maščob omega-3. Prav iz tega nesorazmernega vnosa obeh vrst maščobnih kislin izhajajo številne zdravstvene težave, kot so ateroskleroza, nastanek krvnih strdkov in kap.

Koristi uživanja orehov

Če ugotovite, da vam primanjkuje esencialnih maščob omega-3, jih boste verjetno na najlažji način vnesli z orehi. Ker so zelo prenosljivi, jih lahko imate vedno pri roki in s seboj na poti. Če redno uživate oreh (seveda ne pretiravajmo s količinami), to pripomore k znižanju slabega holesterola in maščob v krvi. Zniža se tudi tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Orehi na telo delujejo protivnetno.

- Oglas -

Zaradi vsebnosti triptofana, ki v telesu sodeluje pri sproščanju serotonina, pomagajo pri sproščanju in pomirjanju. Kmalu se bodo izboljšali tudi vaša presnova, cirkulacija krvi in zdravje srca in pljuč. Arginin v orehih spodbudi nastajanje dušikovega dioksida, ki je nujen za zdravje srčno-žilnega sistema. Zelo pomembna sestavina v orehih, ki deluje protirakavo, je tudi elaginska kislina.

Kako jih uživati?

Najbolje je uživati domače orehe, saj je pri tistih, ki so kupljeni v trgovini, lupina pogosto obeljena z natrijevim hipokloritom. Jedrca iz trgovine so pogosto žarka, mleti orehi v vrečkah pa so hitro pokvarljivi.

Če imate oreh doma, posušite njegove plodove in jih shranite v dobro zaprti stekleni posodi v hladnem in temnem prostoru (hladilnik, shramba). Če imate večjo količino jedrc, jih shranite v zamrzovalniku.

Če se le da, jih uživajte surove. Dodate jih lahko sadnim ali zelenjavnim solatam ter svežim sladicam. Orehovo olje pomaga pri hujšanju in razstrupljanju. Obstaja tudi orehov sok, ki je podobno sladek kot javorjev sirup.

Za posladek si lahko pripravite orehove kroglice. Zmešajte enako razmerje kokosovega sladkorja, mletih orehov in čokolade v prahu. Mešanici dodajte en beljak in tri žlice ruma. Iz delčkov mase oblikujte kroglice, ki jih povaljate v čokoladnih mrvicah. Dve uri naj se sušijo na zraku. Dober tek.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×