Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
ŽivaliIlegalna preprodaja kač ogroža tako prostoživeče živali kot ljudi

Ilegalna preprodaja kač ogroža tako prostoživeče živali kot ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Črni trg s plazilci, ki vključuje tudi preprodajo nekaterih strupenih kač, je v Avstraliji vse večja težava. Pred kratkim objavljena študija je pokazala, da predstavlja ilegalna preprodaja plazilcev nevarnost tako za ljudi kot za okolje, seveda pa tudi za prostoživeče živali.

- Oglas -

Preprodaja kač

Dovoljena prodaja domorodnih vrst kač

Raziskava, ki so jo izvedli na avstralski univerzi, je vzpostavila model najverjetnejšega dogajanja, do katerega bi prišlo, če bi bile tujerodne kače in drugi plazilci spuščeni v divjino – pomotoma ali namenoma. V Avstraliji je sicer dovoljena prodaja domorodnih kač, ki mnogim ljudem nadomestijo »klasične« hišne ljubljenčke, medtem ko uvoz tujerodnih vrst ni dovoljen.

Med letoma 1999 in 2012 so v Avstraliji odkrili kar 28 tujerodnih vrst plazilcev. Znanstveniki menijo, da bi imelo le 5 od teh vrst živali, kar pomeni 18 %, možnost, da se prilagodijo novemu okolju. Vseh 28 vrst tujerodnih plazilcev je bilo sicer zaseženih na črnem trgu, kar 10 od teh živali pa so predstavljale strupene kače, katerih strup je lahko usoden za človeka. Znanstveniki opozarjajo, da ne bi smeli podcenjevati potencialnega vpliva ilegalne preprodaje plazilcev na okolje in prostoživeče, domorodne vrste živali.

Nevarnost za ohranjanje naravnega ravnovesja vrst

Ilegalna preprodaja živalskih vrst sicer predstavlja veliko nevarnost za ohranjanje biodiverzitete po vsem svetu. Za okolja, od koder so bile te živali vzete,  to pomeni nevarnost za velik upad določene vrste. Prav tako pa lahko pride do porušenja naravnega ravnovesja tam, kamor se naselijo tujerodne vrste. V primeru strupenih kač pa se seveda poveča tudi nevarnost za ljudi.  V Avstraliji so tako vse bolj zaskrbljeni zaradi naraščajočega števila živali, ki jih uspejo tihotapci spraviti preko meje. Mnogi biologi zato že razmišljajo o najhujših možnih scenarijih, do katerih bi prišlo, če bi bile te živali spuščena na prosto oziroma če bi jim uspelo pobegniti. Pri plazilcih je težava še večja, saj jih je zelo težko odkriti, ko so enkrat spuščeni v divjino, zato jih je praktično nemogoče izkoreniniti.

- Oglas -

Preverite tudi, katere kače najdemo v Sloveniji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×