Brusnice – super živilo in zdravilo za sečila iz narave

    Nekateri pravijo, da so brusnice čudež narave, drugi, da so zdravilo narave, »super sadje«, Švedi jim pravijo celo rdeče gozdno zlato in ti rdeči biseri so izvir mladosti. Toliko zdravilnih učinkovin skrivajo v sebi te male kiselkasto-grenke jagode, da so priporočljive tudi nosečnicam in doječim mamicam. Najbolj zdravilne so sveže nabrane brusnice v naravi pod vršaci, kjer nas narava blagodejno pomiri in napoji s svežim zrakom.

    Brusnice

    Področje rasti

    Brusnice zelo dobro uspevajo v severnih delih Evrope, Azije in Severne Amerike. V Evropi so najbolj razširjene v Skandinaviji. V naši deželi jih najdemo v iglastih, borovih, mešanih gozdovih, na visokogorskih jasah do višine 2500 m. Posadimo si jih lahko tudi doma, in sicer v senčno lego. Prijajo jim kisla tla, pomešana s šoto. Za rast potrebujejo veliko vode.

    Grmički z majhnimi usnjatimi listi zrastejo do 20 cm visoko in imajo včasih korenine tudi do 1 m globoko. Cveti belo v obliki visečih zvonastih cvetov, v času od maja do avgusta. Dozoreva postopoma, tako da so na grmičku še beli in že rdeči plodovi, ki pa niso nikoli sladki.

    Zdravilne učinkovine brusnice

    Brusnice so zakladnica vitaminov, mineralov in dietnih vlaknin. Poleg vitamina C, ki ga je največ in daje brusnici kiselkast, kar malo trpek okus, so prisotni tudi vitamini A, B1, B2, B3 in K. Med minerali imajo pomembno vlogo natrij, kalij, kalcij,magnezij ter fosfor. Jagode vsebujejo glikozide (sladkorje) in lutein, ki je zelo pomemben za naš vid in za zdrave oči. Je antioksidant, ki preprečuje arterijske spremembe v rumeni pegi in tudi nastanek sive mrene.

    Brusnice

    Zdravilni učinki:

    • brusnice učinkujejo kot naravni antibiotik ,
    • delujejo uspešno proti visoki telesni temperaturi,
    • pomagajo pri obnovi celic zaradi vsebnosti antociana in proantocianidov,
    • prebavni sistem varujejo pred bakterijami in napadi glivic,
    • preprečujejo vnetje sečil, ki se ponavadi razširi na vnetje mehurja in ledvic, zaradi snovi, ki preprečujejo lepljenje bakterij na steno mehurja, se izločijo s sečem,
    • pospešijo krvni obtok zaradi ravno prave vsebnosti natrija in kalija,
    • preprečujejo bolezni srca ter ožilja,
    • ugodno vplivajo na prebavo,
    • sproščajo organizem,
    • zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih rakavih obolenj (rak debelega črevesa, rak dojke …)
    • preprečujejo zobno gnilobo,
    • poboljšajo vid,
    • zdravijo sklepni revmatizem ter še in še bi lahko naštevali.
    PREBERITE TUDI:  Kaki - zdrav zlati sadež za jesenske dni

    Učinkovine v njih pripomorejo tudi k čistejši koži

    Naše kozmetične hiše pripravljajo čistilne maske za regeneracijo in pomlajevanje naše kože s pečkami iz brusnic v kombinaciji z izvlečki iz naravnih sadnih kislin. Po učinkovanju tovrstne maske se odstranijo odmrle celice, izboljša se prekrvavitev kože, kar izboljša njeno mehkobo in poveča napetost. Naravne sestavine brusnice stimulirajo naravno obnovo kože.

    Kam po te zdravilne rdeče plodove?

    Najlepše jih je nabirati na gorski jasi, v okolju, ki nas pomiri in sprosti. Tako obrane nam brusnice v hladilniku obstanejo le nekaj dni. Lahko pa si jih zamrznemo, posušimo, pripravimo sveži sok, džeme, marmelade. Če nimate možnosti, da bi jih nabrali sami, si jih kupite samo iz ekološke pridelave.
    Jagode in listi brusnic so vsestransko uporabni, okusni in zdravilni ter vse bolj priljubljeni v naši kuhinji za popestritev našega jedilnika.

    Omaka iz brusnic

    Sestavine:

    • 20 dag brusnic
    • 0,5 dl boljšega rdečega vina
    • 1 cimetova paličica
    • 5 dag sladkorja

    Priprava:
    Navedene sestavine kuhamo pri nižji temperaturi tako dolgo, da jagode popokajo. Potem ohladimo ter ohlajeni omaki odstranimo cimetovo paličico.

    Sveže iztisnjen 100-odstoten brusnični sok spodbuja izločanje seča

    Sok iz brusnic poriporočajo osebam, ki so nagnjene k boleznim sečil. Sveži brusnični sok (poleg zgoraj že naštetih vitaminov) vsebuje tudi ogromno pektina. Je kiselkastega okusa in rahlo grenak. Lahko ga dodajamo tudi k drugim sokovom. Zaradi nizke vsebnosti sladkorjev se priporoča sladkornim bolnikom, ker pospešuje upadanje glukoze v krvi. Zaradi vsebnosti oksalne kisline pa morajo biti pri uživanju zelo previdni tisti, ki jih pestijo ledvični kamni.
    Tovrstni sok iz ekološke pridelave je na voljo v lekarnah ter v vseh prodajalnah z zdravo prehrano. Seveda pa si ga lahko pripravimo tudi sami po kakšnem starem, babičinem receptu.

    PREBERITE TUDI:  Vnetje dlesni: naravni pripravki za ublažitev težav

    Sok iz brusnic

    Čaj iz posušenih listov za osebe, ki imajo težave z vnetji sečil

    Liste brusnic nabiramo takoj , ko jagode dozorijo. V tem času vsebujejo največ čreslovin. Skrbno jih posušimo ter narahlo zdrobimo.
    Pripravimo si vrelo vodo, v katero stresemo polno žlico drobno zrezanih listov, ter kuhamo še nekaj minut. Potem odstavimo in po 10 minutah precedimo. Pijemo po požirkih brez dodanega sladkorja 3-krat dnevno.

    Ali ste že slišali za »brusnični cvet«?

    Pripravimo si ga tako, da si v enem litru žganja namočimo četrt kilograma brusnic in pustimo stati dalj časa. Učinkovine iz brusnic v alkoholu nam bodo olajšale prebavne težave ter nas osvežile.

    Brusnični džem

    Sestavine:

    • 3 dl vode
    • 300 g suhih brusnic
    • 300g belega sladkorja
    • klinčki
    • ingver
    • 1 čajna žlička poprovih zrn
    • 3 žlice maraskina

    Priprava:
    Suhe brusnice zvečer stresemo v vročo vodo in jih pustimo stati čez noč. Naslednji dan vsebino zavremo, dodamo sladkor po receptu, klinčke ter ingver. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Kuhamo še 20 minut, vmešamo poprova zrna in maraskino. Še vročo vsebino vlijemo v segrete kozarčke, ki jih pokrijemo z odejo ter jih pustimo počasi ohlajati. Uporabimo ga za namaze palačink, domačih biskvitov, lahko pa ga tudi ponudimo k raznim pečenkam.

    Brusnični džem

    Marmelada iz brusnic z jabolki

    Sestavine:

    • 1 kg brusnic
    • ½ kg jabolk
    • ½ kg sladkorja
    • 2 dl belega vina
    • skorjica cimeta

    Priprava:
    Zrele brusnice operemo, posušimo, stresemo v posodo, posladkamo, dodamo narezana jabolka, prekrijemo s plastjo brusnic. Nekajkrat ponovimo ena plast brusnic, ena plast narezanih jabolk. Dodamo vino, cimet, ter pustimo vreti približno 10 minut. Vročo vsebino stresemo v ogrete kozarce, ki jih dobro zapremo ter počasi ohladimo.

    Rezine z brusnicami

    Sestavine:

    • 190 g margarine
    • 190 g rjavega sladkorja
    • 225 g moke
    • 1/2 pecilnega praška
    • 1/4 žličke mletega ingverja
    • 1/2 žličke začimbe za medenjake
    • 3 jajca
    • 75 g mešanega kandiranega sadja
    • 200 g suhih brusnic
    PREBERITE TUDI:  Pomagajte telesu, da se razstrupi

    Priprava:
    Pekač pred pečenjem obložimo s peki papirjem. Penasto umešamo mehko margarino in sladkor. Dodamo presejano moko, v katero smo vmešali pecilni prašek, začimbe ter previdno dodajamo jajca enega za drugim. Dodamo še po naši izbiri kandirano sadje ter brusnice.
    Vsebino stresemo v pekač, po vrhu potresemo z 2 žlicama rjavega sladkorja, pečemo pri 180 stopinjah 35 minut. Ohlajeno pecivo razrežemo.

    Recepte je avtorica povzela s spleta.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    1 komentar

    1. ste pa res “up to date”… prve brusnice bodo zorele šele čez tri mesece. Takrat pa vi… o češnjah, kajne?

    Comments are closed.