DomovZdravje & prehranaIzdelava sladkorja iz sladkorne pese

Izdelava sladkorja iz sladkorne pese

Pozdravljeni!
Zasledila sem ฤlanek Setev sladkorne pese za svoj sladkor. V ฤlanku je omenjeno, da natanฤnejลกi postopek sledi, ker pa ga do danes v nobeni od naslednjih ลกtevilk nisem zasledila, vas prosim, ฤe mi ga lahko poลกljete kar po elektronski poลกti oziroma ga objavite v eni od naslednjih revij. V zvezi s samooskrbo in zdravo hrano mislim, da bi bilo to zelo dobro, zdaj ko smo svojo edino tovarno sladkorja poslali na odpad zgodovine.

Hvala in lep pozdrav!
Marinka B.

Sladkorna pesa

Prav vesela sem vaลกega vpraลกanja. Sladkor iz sladkorne pese me je, priznam, lansko leto zelo ยปmuฤilยซ. Ko sem se pogovarjala s starejลกo gospo, je beseda dala besedo in s kavnega zrna sva priลกli tudi na pogovor, kako je je bilo vฤasih, kako so te dobrine dragocene in kako so svoj sladkor delali doma. Omenila mi je pribliลพen recept, ki se ga spomni iz svojega otroลกtva.

Ko sladkorno peso poberemo (druga polovica septembra), jo dobro oฤistimo, odreลพemo korenino in zgornji del (z listi vred). Upoลกtevamo, da razliฤne sorte vsebujejo razliฤen odstotek saharoze v korenu in da je ta precej majhen glede na vso teลพo โ€’ od 14 do 21 %. ฤŒe pa izberete sorto, ki ni namenjena pridobivanju sladkorja, je ta odstotek lahko ลกe niลพji. Kar nekaj sladkorne pese bomo torej potrebovali, vendar za zaฤetek vzemimo manjลกo koliฤino.

Sladkorno peso zreลพemo na majhne kocke ali listiฤe ali si pomagamo z multipraktikom in grobo sesekljamo oฤiลกฤene korene. Dobljene koลกฤke damo v primerno velik lonec in jih prekrijemo z vodo (vode naj bo toliko, da so vsi koลกฤki pod vodo). Nato med rednim meลกanjem (kot pri kuhanju marmelade) segrevamo do vrenja, in ko doseลพe toฤko vrenja, zmanjลกamo ogenj in tako pustimo, da se poฤasi kuha na zmernem ognju, da se izloฤa voda. Kuhamo dokler niso koลกฤki zmehฤani, kuhani; traja pribliลพno eno uro, preverimo lahko s stiskom med prsti.

Nato dobljeno maso skozi gazo ali podobno tkanino ali drobno cedilo precedimo v lonec , dobro odtisnemo, da se izloฤi ฤim veฤ tekoฤine s koลกฤkov. Ponovno zaฤnemo s kuhanjem, tekoฤino redno meลกamo. Voda naj tako izpareva, dokler ne dobimo zmesi, ki je po viskoznosti podobna medu ali gostemu sirupu. To pokrijemo in pustimo, da se ฤez noฤ ohladi. Ko se tekoฤina ohlaja, nastajajo kristal, in to je naลก sladkor. Sicer ni ฤisto bele barve, kot smo ga vajeni, a je naลก domaฤi sladkor. ฤŒe vam bo po ohlajanju nastalo samo nekaj kristalov in bo ลกe nekaj tekoฤine, izloฤite kristale ven in tekoฤino ลกe malo pokuhajte (ponovno na zmernem ognju do goste tekoฤine in ponovno ohlajajte). Ker se sฤasoma tudi v posodah v shrambi sladkor ลกe naprej kristalizira in nastane res trda zmes, priporoฤamo, da ga, preden ga shranite, razdelite v manjลกe posode, sicer se vam lahko zgodi, da boste imeli en velik kos, ki ga boste le s teลพavo nalomili, oziroma ga v shrambi veฤkrat premeลกate ali zdrobite.

ฤŒe pese ne boste porabili naenkrat, jo lahko skladiลกฤite. Za skladiลกฤenje namenimo samo nepoลกkodovane in ฤim bolj ฤiste pese. Sladkorno peso damo na kup, lahko jo tudi pokrijemo, da jo zaลกฤitimo pred mrazom. V kupih skladiลกฤena pesa pomrzne pri โ€’3 do โ€’5 หšC. Pomrznjeni koreni izgubijo na teลพi in tudi na vsebnosti sladkorja, zato niso veฤ najbolj primerni za pridobivanje sladkorja.

Vedno znova sem preseneฤena, kaj vse so vฤasih znali doma narediti in kako danes to vse na novo odkrivamo. Samo upamo lahko, da bomo tudi mi z leti to znanje pridobili nazaj in lahko poskrbeli sami zase.

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E