Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeSladkorna pesa na vrtu za svoj sladkor

Sladkorna pesa na vrtu za svoj sladkor

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste že kdaj pomislili, da bi sladkorna pesa našla svoj prostor na vašem na vrtu in da bi si pridelali svoj sladkor? O škodljivosti belega sladkorja, ki je rafiniran in beljen, ne bi razpravljali. Strokovnjaki kot nadomestilo belemu sladkorju priporočajo, da sladkamo z drugimi sladkornimi nadomestki, ki pa prihajajo iz daljnih dežel in so velikokrat za večino ljudi cenovno nedosegljivi. Zakaj si ne bi torej pridelali svojega domačega sladkorja, ki ga bomo pridelali na ekološki način in pri predelavi pridelka v sladkor ne bomo uporabljamo nobenih kemičnih dodatkov?

Sladkorna pesa
Sladkor pridobimo s pomočjo kuhanja sladkorne pese .
- Oglas -

Prvi korak do svojega sladkorja je ta, da posejemo in pridelamo sladkorno peso. Naj že takoj na začetku tudi povemo, da postopek pridobivanja sladkorja iz sladkorne pese ni prav nič zahteven in so to obvladale že naše babice, a žal sodi to znanje med pozabljene veščine. Za namig, da se ne ustrašite že pred setvijo, naj povemo, da sladkor pridobimo s pomočjo kuhanja sladkorne pese (okrog ene ure), nato s kuhanjem preostale tekočine in hlajenjem. Natančnejši postopek sledi, saj najprej potrebujemo glavno sestavino (poleg vode) – sladkorno peso. Če se boste odločili za svoj sladkor, je najprej na vrsti sama setev in pridelava sladkorne pese.

Prva ovira, ki jo moramo premagati, je nakup semena. Žal se ga v Sloveniji ne da kupiti, treba je čez mejo ali seme naročiti po internetu. V kolikor želite za naslednje leto pridobiti svoje seme, bomo morali počakati dve leti. V prvem letu po setvi (v jeseni) v zemlji sladkorna pesa namreč oblikuje zadebeljen koren, v katerem nalaga sladkor. V drugem letu pa sladkorna pesa razvije cvetno steblo, na katerem oblikuje seme. Sladkorno peso lahko sejemo na gredico, kjer smo prejšnje leto imeli krompir, vsekakor pa ne na gredico, kjer smo imeli rdečo peso.

Če v jeseni tal nismo prelopatili in pognojili s hlevskim gnojem, jih bomo morali sedaj (spomladi) pred setvijo obilno pognojiti s kompostom. Kot večina poljščin tudi sladkorna pesa potrebuje nevtralen pH tal, sicer ne bo primernega pridelka.

Sladkorna pesa
Med vrstami naj bo razmak 45 cm, rastline redčimo tako, da bo v dolžini vrste enega metra od 4 do 5 rastlin.

Setev opravimo do prve polovice aprila. Sicer bomo imeli zadovoljiv pridelek tudi, če setev opravimo pozneje, vendar bo odstotek sladkorja v korenih manjši. Med vrstami naj bo razmak 45 cm, rastline redčimo tako, da bo v dolžini vrste enega metra od 4 do 5 rastlin. Torej seme polagamo v zemljo na razdaljo 17‒18 cm, da bomo dobili dovolj gost posevek, ki ga bomo po potrebi redčili. Globina setve je 2‒3 cm. Ko imajo rastline razvite 4 liste, je priporočljivo, da posevek dognojimo. V posevku se pojavijo pleveli, katere je potrebno izkoreniniti s pomočjo pletja in okopavanja. Z okopavanjem dosežemo enakomerno vpijanje padavin, preprečevanje izgub vode, boljšo izmenjavo med plini v atmosferi ter boljše ukoreninjenje pese in s tem lažje sprejemanje hranil.

- Oglas -

Pridelek poberemo okrog 20. septembra.

Vas zanima tudi, kako lahko doma vzgojimo aloe vero?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×