Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo pridelati svoj sladkor kar na domačem vrtu? Zveni kot nekaj iz preteklosti, vendar je gojenje sladkorne pese nekaj, kar lahko z lahkoto dosežete tudi sami. Sladkorna pesa ni le industrijska rastlina – s pravim pristopom lahko postane del vašega vrta in vašega vsakdana. Če imate radi vrtnarjenje in bi radi naredili nekaj edinstvenega, je ta članek pravi za vas.
Ali ste že kdaj pomislili, da bi sladkorna pesa našla svoj prostor na vašem na vrtu in da bi si pridelali svoj sladkor? O škodljivosti belega sladkorja, ki je rafiniran in beljen, ne bi razpravljali. Strokovnjaki kot nadomestilo belemu sladkorju priporočajo, da sladkamo z drugimi sladkornimi nadomestki, ki pa prihajajo iz daljnih dežel in so velikokrat za večino ljudi cenovno nedosegljivi. Zakaj si ne bi torej pridelali svojega domačega sladkorja, ki ga bomo pridelali na ekološki način in pri predelavi pridelka v sladkor ne bomo uporabljamo nobenih kemičnih dodatkov?
Kaj je sladkorna pesa?
Sladkorna pesa (Beta vulgaris) je korenasta rastlina, ki je primarno gojena zaradi visoke vsebnosti sladkorja v svoji korenini. Njena bela korenina je bogata z saharozo, zaradi česar je ključna sestavina v industrijski pridelavi sladkorja. Čeprav jo pogosto povezujemo z velikimi kmetijskimi površinami in tovarnami sladkorja, lahko sladkorno peso uspešno gojimo tudi na domačem vrtu.
Zakaj gojiti sladkorno peso?
Morda se sprašujete, zakaj bi sploh razmišljali o gojenju sladkorne pese na vrtu. Razlogov je več! Gojenje sladkorne pese je odličen način, da postanete bolj samooskrbni. Poleg tega je pridelava lastnega sladkorja nekaj, kar vas lahko poveže s preteklostjo in tradicionalnimi metodami pridelave hrane. Pa še nekaj – pridelava sladkorja iz sladkorne pese je zabaven in poučen projekt, ki bo navdušil celo družino.

Kako začeti z gojenjem sladkorne pese?
Začeti z gojenjem sladkorne pese ni tako zapleteno, kot si morda mislite. Potrebujete le nekaj osnovnih informacij, malo prostora na vrtu in nekaj potrpežljivosti. Preden začnete, pa je pomembno, da razumete, kako pripraviti zemljo, izbrati semena in pravilno saditi.
Prvi korak do svojega sladkorja je ta, da posejemo in pridelamo sladkorno peso. Naj že takoj na začetku tudi povemo, da postopek pridobivanja sladkorja iz sladkorne pese ni prav nič zahteven in so to obvladale že naše babice, a žal sodi to znanje med pozabljene veščine. Za namig, da se ne ustrašite že pred setvijo, naj povemo, da sladkor pridobimo s pomočjo kuhanja sladkorne pese (okrog ene ure), nato s kuhanjem preostale tekočine in hlajenjem. Natančnejši postopek sledi, saj najprej potrebujemo glavno sestavino (poleg vode) – sladkorno peso. Če se boste odločili za svoj sladkor, je najprej na vrsti sama setev in pridelava sladkorne pese.
Nakup semena
Prva ovira, ki jo moramo premagati, je nakup semena. Žal se ga v Sloveniji ne da kupiti, treba je čez mejo ali seme naročiti po internetu. V kolikor želite za naslednje leto pridobiti svoje seme, bomo morali počakati dve leti. V prvem letu po setvi (v jeseni) v zemlji sladkorna pesa namreč oblikuje zadebeljen koren, v katerem nalaga sladkor. V drugem letu pa sladkorna pesa razvije cvetno steblo, na katerem oblikuje seme. Sladkorno peso lahko sejemo na gredico, kjer smo prejšnje leto imeli krompir, vsekakor pa ne na gredico, kjer smo imeli rdečo peso.
Če v jeseni tal nismo prelopatili in pognojili s hlevskim gnojem, jih bomo morali sedaj (spomladi) pred setvijo obilno pognojiti s kompostom. Kot večina poljščin tudi sladkorna pesa potrebuje nevtralen pH tal, sicer ne bo primernega pridelka.
Priprava zemlje
Pravilna priprava zemlje je ključnega pomena za uspešno rast sladkorne pese. Sladkorna pesa najbolje uspeva v rahlo kisli do nevtralni zemlji s pH vrednostjo med 6,0 in 7,5. Zemlja naj bo dobro odcedna, bogata s humusom in hranili. Pred sajenjem je priporočljivo zemljo prekopati in obogatiti z organskim kompostom. Tako bo koreninam omogočena dobra rast, rastline pa bodo bolj odporne na bolezni.

Setev sladkorne pese
Setev opravimo do prve polovice aprila. Sicer bomo imeli zadovoljiv pridelek tudi, če setev opravimo pozneje, vendar bo odstotek sladkorja v korenih manjši. Med vrstami naj bo razmak 45 cm, rastline redčimo tako, da bo v dolžini vrste enega metra od 4 do 5 rastlin. Torej seme polagamo v zemljo na razdaljo 17‒18 cm, da bomo dobili dovolj gost posevek, ki ga bomo po potrebi redčili. Globina setve je 2‒3 cm. Ko imajo rastline razvite 4 liste, je priporočljivo, da posevek dognojimo.
V posevku se pojavijo pleveli, katere je potrebno izkoreniniti s pomočjo pletja in okopavanja. Z okopavanjem dosežemo enakomerno vpijanje padavin, preprečevanje izgub vode, boljšo izmenjavo med plini v atmosferi ter boljše ukoreninjenje pese in s tem lažje sprejemanje hranil.
Pridelek poberemo okrog 20. septembra.
Skrb za rastline
Ko sladkorna pesa začne rasti, je pomembno, da ji zagotovite ustrezno nego. Redno odstranjujte plevel, ki bi lahko oviral rast pese, ter rastline zalivajte, predvsem v sušnih obdobjih. Gnojenje s fosforjem in kalijem bo pomagalo pri razvoju korenin, vendar bodite previdni, da ne pretiravate z dušikovimi gnojili, saj lahko prekomerna količina dušika povzroči, da bodo korenine manj sladke.
Pridelek in pobiranje
Sladkorno peso običajno poberemo jeseni, ko listi začnejo rumeneti in se posušijo. Korenine so takrat že razvite in polne sladkorja. Žetev opravite previdno, da ne poškodujete korenin, saj so le-te krhke in občutljive. Korenine nato očistite in pripravite za nadaljnjo predelavo.

Pridelava sladkorja iz pese
Pridelava sladkorja iz sladkorne pese je lahko prav tako zanimiv projekt kot samo gojenje pese. Korenine sladkorne pese je potrebno najprej temeljito očistiti, nato pa jih naribati ali narezati na majhne koščke. Te koščke kuhamo v vodi, da se izloči sladkor. Po kuhanju tekočino precedimo, nato pa jo segrevamo, da izpari voda in ostane zgolj gost sirup, ki se strdi v kristale sladkorja.
Koristi sladkorne pese v kuhinji
Sladkor iz sladkorne pese lahko uporabite na številne načine v svoji kuhinji. Uporabljate ga lahko za peko, pripravo domačih marmelad, sirupov ali za sladkanje pijač. Poleg sladkorja pa lahko sladkorno peso uporabite tudi kot zelenjavo – kuhano, pečeno ali celo surovo v solatah.

Kako shranjevati sladkorno peso?
Shranjevanje sladkorne pese je relativno enostavno. Korenine lahko shranite v hladnem in temnem prostoru, kot je klet, kjer bodo ostale sveže več mesecev. Pomembno je, da jih shranjujete na mestu, kjer ni preveč vlage, saj lahko to povzroči gnitje.
Pogoste težave in rešitve
Kot pri vsaki rastlini se lahko tudi pri sladkorni pesi pojavijo nekatere težave. Ena izmed najpogostejših težav je napad škodljivcev, kot so listne uši in bolhači. Uporaba naravnih insekticidov in pravilna nega rastlin lahko pomaga preprečiti te težave. Prav tako je pomembno, da pazite na pojav bolezni, kot je listna pegavost, ki jo lahko preprečimo z ustreznim prezračevanjem rastlin in izogibanjem prekomernemu zalivanju.
Vas zanima tudi, kako lahko doma vzgojimo aloe vero?