0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeAloe vero lahko vzgojimo doma

Aloe vero lahko vzgojimo doma

MORDA VAS ZANIMA

O zdravilnosti aloje vere je bilo že veliko napisanega in pripravkov iz te rastline je ogromno. Vendar pa smo lahko samo pri svoji, tj. doma gojeni, aloji veri prepričani, da ne vsebuje insekticidov in drugih kemičnih pripravkov. Brez težav jo bomo gojili; tudi zdravilnih domačih pripravkov iz rastlin, ki jih doma vzgojimo, ni težko pripraviti.

- Oglas -

Aloe veraVsi poznamo med in tudi alojo predvsem kot zdravilni sestavini raznih pripravkov in zdravil. Če sami pridelujemo alojo, lahko iz njenih listov pripravimo zdravilno mešanico. Za mešanico ne potrebujemo nič več kot le liste aloje, nekaj domačega medu in žganja. Mešanica pomaga pri očiščevanju telesa, odstrani nevarne mikroorganizme (bakterije, viruse in tudi glivice) ter krepi obrambni sistem telesa.

Priprava: Liste aloje vere narežemo na majhne koščke ter jih s papirnato brisačo dobro osušimo in jih nato damo v kozarec. Na 350 g narezanih listov zlijemo še 50 ml žganja ter 500 g čebeljega medu, najboljše cvetličnega. Vsebino dobro premešamo. Kozarec z vsebino hranimo v hladilniku. Vse dokler ne porabimo vse vsebine, uživamo pol ure pred jedjo trikrat na dan po eno žlico.

Vzgoja aloje vere

Poleg njenih zdravilnih učinkov je ta rastlina precej nezahtevna in zaradi svoje preprostosti in nezahtevnosti lahko najde svoj prostor v vsakem stanovanju. Aloja vera je sukulent ali sočnica; za rast ne potrebuje veliko vode, zraste 60–100 cm v višino.

- Oglas -

Pri nakupu rastline pazimo, da bomo dobili pravo alojo vero, saj je na tržišču velika zmeda, kar nekaj sorodnih rastlin ji je podobnih, zato se raje obrnimo na specializirane vrtnarije, kjer nam bodo znali svetovati in prodati pravo rastlino, ki jo želimo. Približno eno leto naj bo v naši domači vzgoji in nato lahko kakšen list porabimo za pripravo raznih pripravkov.

Presadimo jo vsako ali vsako drugo leto. Na dno nove (rahlo večje) posode damo nekaj peska, saj s tem zagotavljamo drenažo in preprečimo zastajanje vode, ki povzroča gnitje korenin in s tem propad rastline. Za presajenje izberemo malo večji lonček, kot je tisti, v katerem je do sedaj rasla, ker v večji posodi korenine težijo k temu, da rastejo hitreje od listov. Najbolj preprost način, kako izbrati pravilno velikost posode, je, da dolžino (najdaljšega) lista delimo z 2. Se pravi, če je dolžina lista 30 cm, bo lonček s premerom dna 15 cm zadoščal. Pri presajanju uporabimo naraven substrat, najbolje mešanico vrtne zemlje in zrelega komposta. Idealna temperatura za uspešno rast v prostoru je med 20 in 25 ºC.

Aloja je rastlina sonca. Ugajajo ji tople sončne lege. Pozno spomladi alojo prenesemo na prosto, v polsenco. Ko jo konec poletja prestavimo nazaj v prostor, naj bo le-ta svetel; izguba značilnih belkastih peg je ravno znak premajhne osvetlitve. Odraslo rastlino (tri in več let) gnojimo od enkrat do dvakrat na leto s koprivnim gnojilom.

Aloja je rastlina, ki je odporna na mraz, vendar ne prenese temperature pod 0 ºC, kot tudi ne odvečne vlage. Pri zalivanju pazimo, da ne močimo listov in da rastline ne izpostavljamo dodatni vlagi. Na ta način se izognemo pojavu gnilobe.
Na prostem v poletnem času zalivamo enkrat na teden. Pred zalivanjem pa preverimo substrat – če je vlažen, ne zalivamo, če je suh, zalijemo s postano vodo ali deževnico. V zimskem času zalijemo enkrat na mesec ali celo manj.

.

NAJNOVEJŠE