0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaFotovoltaika dobiva čedalje večjo veljavo

Fotovoltaika dobiva čedalje večjo veljavo

MORDA VAS ZANIMA

Fotovoltaika se ukvarja s preučevanjem pretvorbe energije sončne svetlobe oziroma fotonov v električno energijo. Zato predstavlja področje, ki bo v prihodnosti zagotovljalo samozadostno pridobivanje električne energije. Energijo sončne svetlobe v električno energijo pretvarjajo sončne celice, ki so povezane v sončni sistem imenovan sončna elektrarna. Sončne celice so osnovni polprevodniški element, ki na čist in zanesljiv način pretvarjajo sončno energijo v električno energijo.

- Oglas -

FotovoltaikaRazlogov za postavitev sončne elektrarne je precej, najpomembnejši je zagotovo ta, da je sončna energija obnovljiva in brezplačna. Dobra stran postavitve sončne elektrarne, je zagotovo dolga življenska doba, ki se giblje med 30 in 40 leti, medtem ko se investicija vložena v postavitev povrne najkasneje v osmih letih. Lahko se, poleg danes že razširjenega montiranja na streho ali kot prostostoječa elektrarna, integrira tudi v fasade ali strešne kritine objektov. V tem primeru fotovoltaični sistem nadomesti fasado oziroma strešno kritino. Odvečna električna energija iz sončne elektrarne nam prinaša dodaten zaslužek, sama sončna elektrarna pa praviloma ne potrebuje večjih vzdrževalnih del.

Fotovoltaika pa ni prijazna le do naših denarnic, temveč tudi do okolja, saj  sončni sistem, pri proizvodnji električne energije iz sončne energije, ne proizvajajo okolju škodljivih plinov, ki bi onesnaževali ozračje. Iz tega razloga predstavlja uporaba električne energije, pridobljene iz sončne svetlobe, s pomočjo sončne elektrarne, skrb za čisto okolje in ohranitev našega planeta. Poleg tega pridobivanje električne energije s pomočjo fotovoltaičnih sistemov pri nas, zmanjšuje odvisnost države od uvožene električne energije, kar pozitivno vpliva na naše gospodarstvo.

Nobena naložba za prihodnost danes ni tako varna in donosna kot naložba v sončno elektrarno. Povpraševanje po električni energiji se bo zaradi gospodarske rasti manj razvitih držav, v prihodnosti samo še povečevalo. Ker bo z leti začelo primanjkovati nekaterih neobnovljivih virov energije se bo povpraševanje po električni energiji, pridobljeni iz obnovljivih virov energije močno povečalo. Kljub temu, da je električna energija, ki jo proizvajajo sončni sistemi, trenutno nekoliko dražja od energije pridobljene s pomočjo konvencionalinih virov energije, bodo sončne elektrarne v bližnji prihodnosti, zaradi razvoja, ki ga doživlja fotovoltaika, postale konkurenčne ostalim načinom pridobivanja električne energije.

- Oglas -

Postavitev sončne elektrarne predstavlja idealno rešitev za preskrbo z električno energijo v odročnih krajih, kjer je oskrba z električno energijo preko javnega omrežja zelo slaba ali je sploh ni. Tako je sončna elektrarna prava rešitev za pridobivanje električne energije na vikendih, kjer je stik z naravo in čistim okoljem še posebej pomemben.

Solarni sistemi na strehah ali fasadah stanovanjskih hiš in gospodarskih ter poslovnih objektov povečujejo tržno vrednost zgradb. Poleg tega solarni sistemi na poslovnih objektih pripomorejo k boljšemu ugledu samega podjetja, kar ima lahko pozitivne učinke pri poslovnih partnerjih, saj si čedalje več ljudi želi sodelovati s podjetji, ki jim ni mar za prihodnost našega planeta.

Fotovoltaika se bo v prihodnje zagotovo razvijala čedalje z večjo hitrostjo, kar bo zagotovo pripomoglo k temu, da bodo sončne celice in celotni sistemi za pridobivanje sončne energije postali zmogljivejši. Kljub temu pa ni mogoče napovedati v katero smer se bo fotovoltaika razvijala, zato je že danes potrebno misliti na prihodnost. Ker prihodnost pridobivanja električne energije iz neobnovljivih virov ni preveč svetleča, je dobro, da se že danes odločimo za postavitev sončne elektrarne in si tako zagotovimo brezskrbno prihodnost.

Solarni sistemi nature d.o.o.

.

NAJNOVEJŠE