0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ ingverjem nad gripo in prehlad

Z ingverjem nad gripo in prehlad

MORDA VAS ZANIMA

Sezona gripe in prehladov je v polnem zamahu, število obolelih se veča iz dneva v dan. Da se sezonskim obolenjem izognemo, je pomembno, da se držimo nekaterih enostavnih ukrepov. Mednje denimo sodijo pogosto umivanje rok, skrb za zdravo, uravnoteženo prehrano in pitje večjih količin vode ali čaja. Če pa kljub preventivnim ukrepom vseeno zbolimo, pa nam pri hitrejšem okrevanju lahko pomagajo tudi pripravki iz domače lekarne. Mednje denimo sodijo pripravki iz okusne in predvsem vsestranske eksotične rastline – ingverja!

- Oglas -

Ingver je bila zelo cenjena rastlina že v tradicionalni medicini

Ingver je v kitajski medicini poznan že več kot 2000 let in je hkrati ena izmed začimb, ki jih je človek spoznal med prvimi. Znan kitajski filozof Konfucij ga je izjemno cenil, celo tako zelo, da je hotel imeti prav vsako jed pripravljno z ingverjem. Pogosto so ga uporabljali tudi v starem Rimu, kjer je služil predvsem v lepotne namene, v srenjem veku pa je bil tako priljubljen, da so zdravniki in moralisti celo trdili: »Vino, poper, cimet in ingver kvarijo kri mladim dekletom.« Svarilom navkljub je ingverjeva popularnost rasla tudi v naslednjih stoletjih. Kljub temu da ga pri nas ga tekom zgodovine sicer nismo veliko uporabljali, v zadnjih desetletjih njegova priljubljenost vse bolj narašča.

Ob uporabi v kulinariki ingver slovi tudi po mnogih zdravilnih učinkih. Med drugim preprečuje ali zmanjšuje simptome potovalne slabosti, pa tudi glavobol, potenje, bruhanje in vrtoglavico. Pomaga pri prebavnih in črevesnih težava ter je zaradi svojega antiseptičnega delovanja odlična preventiva proti nalezljivim boleznim. Obenem tudi znižuje povišano telesno temperaturo ter deluje kot antioksidant, borec proti prostim radikalom.

Številne možnosti za uporabo

Ingver ponuja številne možnosti uporabe – lahko ga uporabljamo tako svežega ali sušenega, pa tudi v obliki eteričnih olj in tinktur. Simptome gripe in prehlada denimo učinkovito blažita ingverjev poparek in ingverjev sok, ki ju na izjemno enostaven način lahko pripravimo kar doma.

- Oglas -

Za ingverjev čaj potrebujemo olupljeno ingverjevo korenino in vodo. Korenino narežemo na rezine, jih damo v vodo ter kuhamo približno 15 minut. Ko se čaj ohladi na sobno temperaturo, lahko po želji dodamo še zlico medu.

Priljubljen in zdrav ingverjev sok

Pri prehladu in gripi bo pomagal tudi ingverjev sok, ki ga pripravimo iz približno petih centimetrov ingverjeve korenine, soka ene limone, velike žlice medu in litra vode. Ingverjevo korenino olupimo in naribamo. Nariban ingver stisnemo čez cedilo v večji vrč, dodamo še limonin sok, mlačno vodo in med ter dobro premešamo. Okusen in predvsem zdrav napitek, ki bo pomagal pri čiščenju dihalnih poti, zniževanju telesne temperature in splošnemu boljšemu počutju, je pripravljen!

Več o ingverju si preberite tukaj.

.

NAJNOVEJŠE