0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeLeto 2014 je bilo najtoplejše doslej

Leto 2014 je bilo najtoplejše doslej

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav smo lansko poletje imeli občutek, da pravega poletja sploh ni, saj je bilo precej deževno in hude vročine ni bilo čutiti, so zdaj uradni podatki pokazali, da je bilo leto 2014 najtoplejše leto v zgodovini merjenja oziroma vsaj od leta 1880 naprej. To sta v ločenih raziskavah ugotovili vesoljska agencija Nasa in ameriška agencija za oceane in ozračje (NOAA).

- Oglas -

Kar deset najtoplejših let, kar so jih zabeležile vremenske postaje, se je zvrstilo od leta 2000 naprej, kar pritrjuje globalnemu segrevanju in temu, da je za segrevanje odgovoren zlasti človek, saj se ozračje v zadnjih 30 letih segreva hitreje kot prej. Od leta 1880 se je povprečna temperatura Zemljinega površja ogrela za 0,8 stopinje Celzija, vzrok za to pa v veliki meri tiči v povečanju izpusta ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov v zrak, ki tam tvorijo toplo gredo. Ti plini namreč v ozračju absorbirajo toplotno sevanje s površine Zemlje, del sevanja pa se zato vrne nazaj proti površini. Rezultat je višja temperatura ozračja.

Vroče leto 2014

Pri segrevanju ozračja pa imata, tako pravijo znanstveniki, veliko vlogo tudi pojava El Niño in La Niña, ki segrevata oziroma ohlajata tropski pas Tihega oceana, s tem pa prav tako prispevata h gibanju temperatur ozračja, saj oceani s svojo ogromno maso na to vplivajo bolj, kot si lahko mislimo. El Niño in La Niña sta opredeljena kot dolgotrajnejši odkloni temperature na morski gladini Tihega ocena, in sicer za več kot 0,5 stopinje Celzija. Pojavljata se na vsakih nekaj let.

- Oglas -

Podatke za analizo lanskih temperatur so zbrali s kar 6300 vremenskih postaj po svetu, tudi s postaj na morju. In kaj podatki razkrivajo?

  • Povprečna temperatura kopnega in morja skupaj je bila leta 2014 za 0,69 stopinje Celzija višja od povprečne temperature v 20. stoletju. Lani je bila ta temperatura najvišja v zadnjih 135 letih, letu 2014 pa sta bili glede na povprečno temperaturo najbližji leti 2005 in 2010.
  • Rekordna vročina je bila globalno porazdeljena. Izredno vroče je bilo na vzhodu Rusije, na zahodu Aljaske in ZDA, v osrednjih delih Južne Amerike pa tudi v večini Evrope in v severni Afriki, delih Avstralije, na severovzhodu ter sredi Tihega oceana, v Atlantskem oceanu, Norveškem morju in v delih Indijskega oceana.
  • Leta 2014 je bila povprečna temperatura zraka kar eno stopinjo Celzija višja od povprečja 20. stoletja.
  • Leta 2014 je bila povprečna temperatura gladine oceanov za 0,57 stopinje Celzija višja od povprečja 20. stoletja, kar je največ v zgodovini merjenja.

In kaj sledi? Globalno segrevanje se bo nadaljevalo. Ameriški znanstveniki predvidevajo, da se bo povprečna temperatura do leta 2100 narasla za najmanj 3,7 in največ 4,8 stopinje Celzija. Predvidevanja se bodo izkazala za resnična, če bomo še naprej tako odvisni od fosilnih goriv in če ne bomo začeli intenzivneje delati na novih, alternativnih virih energije.

NAJNOVEJŠE