Zdravje & prehranaSmoothie proti glavobolu in migreni

Smoothie proti glavobolu in migreni

MORDA VAS ZANIMA

Migrena, zelo boleča vrsta glavobola, prizadane predvsem ženske, vendar niti moški nanjo niso imuni. Nadležni in predvsem boleči napadi migrene marsikoga prisilijo, da zjutraj ostane doma in ne gre v službo. Migreno lahko preprečite ali ublažite s pomočjo smoothija, ki vsebuje živila, ki učinkujejo proti glavobolu. Predlagano sadje in zelenjavo dobro zmešajte v sokovniku, saj se bo hrana v utekočinjeni obliki hitreje absorbirala v telesu.

- Oglas -

smoothie migrena

Potrebujete:

  • 5 dl filtrirane ali kokosove vode,
  • 250 g ananasa,
  • 250 g ohrovta,
  • eno steblo zelene,
  • polovico limone (stisnjeno),
  • 250 g kumarice,
  • dober centimeter ingverjeve korenine,
  • po želji nekaj ledu.

 

Vse sestavine dobro operite, nasekljajte in dobro zmešajte v sokovniku (mešajte 60 sekund). 2,5 dl tega soka ima približno 70 kalorij.

Kako vam bo sok pomagal?

- Oglas -

Svež ananas je dobro sredstvo za blaženje glavobola. Vsebuje naravni encim bromelain, ki je že stoletja poznan po svojih protibolečinskih učinkih. Poleg tega ima tudi protivnetne lastnosti. Kumarica, ki vsebuje 95 odstotkov vode, vas bo hidrirala, kar je ključnega pomena pri migrenah in glavobolih. Ingver ima podobne učinke kot aspirin oziroma katera koli protibolečinska tableta, saj zmanjšuje vnetje.

Če imate migreno, se izogibajte histaminu

Nekateri nutricionisti so mnenja, da lahko napade migrene sproži uživanje določene hrane ali pijače. Ugotovili so, da je migrena velikokrat posledica intolerance na histamin, zato, če ste nagnjeni k migrenam, ne posegajte po živilih z veliko histamina, kot so: fermetirane pijače (vino, pivo), klobase, suhomesnati izdelki, prekajeno meso in suho sadje. Raje izberite živila, ki vsebujejo malo histamina: sveža zelenjava, kokosovo olje in sveže, neposušeno meso. Vzroki za migreno pa kljub vsemu malce variirajo od človeka do človeka. Zato se opazujte in ugotovite, kaj je tisto, kar pri vas sproži napad migrene. Bolečino lahko ublažite tudi s pomočjo aromaterapije oz. vtiranjem eteričnih olj (poprove mete, citrusovega) na mesta, kjer vas boli glava.

NAJNOVEJŠE