0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠipkov ledeni čaj z dodatki – idealen napitek za poletno vročino!

Šipkov ledeni čaj z dodatki – idealen napitek za poletno vročino!

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se zavedate, kako pomembno je, da poleti povečate vnos tekočine. Dehidracija je resno stanje, ki lahko privede do številnih zapletov, zato bodite med poletno vročino še posebej pozorni na to, da zares popijete dovolj.

- Oglas -

Če vam voda ni najbolj pri srcu, obenem pa se želite izogniti nezdravim sladkanim pijačam, si lahko kar sami pripravite osvežilen šipkov ledeni čaj.

Sestavine za doma pripravljen ledeni čaj

Za pripravo približno 2 litrov napitka potrebujete:

- Oglas -
  • 5 čajnih vrečk šipka (ali primerljivo količino posušene rastline),
  • 1 čajno vrečko zelenega čaja,
  • sok ene limone,
  • šop sveže mete,
  • 3 narezane jagode.

Postopek priprave

Vodo zavrite in jo prelijte po čajnih vrečkah. Čajno vrečko za pripravo zelenega čaja odstranite po približno 3 minutah, druge vrečke pa po 10 minutah. Nato čaju prilijte limonin sok in ga postavite v hladilnik. Ohlajen čaj postrezite s svežo meto, narezanimi jagodami, rezinami limone in kockami ledu.

Ne le okusen in osvežilen, ampak tudi zelo zdrav napitek

Šipek, glavna sestavina domačega ledenega čaja, je znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Bogat je z železom, poleg tega pa vsebuje tudi veliko koristnih vitaminov in močnih antioksidantov. Pogosto se uporablja za naravno zdravljenje revmatoidnega artritisa, saj blaži bolečino in vnetje v sklepih. Zaradi vitamina C, ki ga vsebuje, lahko šipek pomaga tudi pri težavah z dihali in pri krepitvi imunskega sistema, zato je lahko zelo koristen pri prehladih. Pitje šipkovega čaja se priporoča tudi ljudem s povišanim holesterolom in za preprečevanje srčnih težav.

Diabetikom lahko šipek pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi. V primeru diabetesa se tako pogosto priporoča uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo izvleček šipka. Ker lahko v šipku najdemo tudi pektin in sadne kisline, bo pomagal tudi tistim, ki imate težave z zaprtjem ali z ledvicami.

Poleg vsega naštetega je lahko šipek zelo učinkovita sestavina kozmetičnih produktov za nego kože, saj pomaga pri obnovi poškodovanih kožnih celic, pri aknah in pri opeklinah. Kožo navlaži in poskrbi za njeno elastičnost ter tako preprečuje nastanek gubic. Še posebej koristen za kožo je vitamin A, s katerim je šipek bogat, zelo pomemben pa je tudi že omenjeni vitamin C, ki je ključen za tvorbo kolagena.

- Oglas -

Železo iz šipka, ki je nujen mineral za oskrbo telesnih celic s kisikom, se zelo dobro absorbira prav zaradi istočasnega vnosa vitamina C. Omenimo lahko še učinkovitost šipka pri naravnem zdravljenju trebušnih krčev in bolečin v trebuhu.

.

NAJNOVEJŠE