0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSlovenske kopalne vode sodijo med najčistejše v Evropi

Slovenske kopalne vode sodijo med najčistejše v Evropi

MORDA VAS ZANIMA

Medtem ko nekateri načrtujejo poletni dopust v tujini, nameravajo mnogi ostati kar v Sloveniji. Na srečo imate tudi v tem primeru ogromno priložnosti, da se osvežite v prijetno hladni vodi, predvsem pa v zelo čisti.

- Oglas -

Kot namreč razkriva konec maja objavljeno poročilo Evropske agencije za okolje, spadajo kopalne vode v Sloveniji med najčistejše v Evropi.

Slovenija, kopanje, kopalne vode

Prvo mesto v kategoriji morskih kopalnih voda

V kategoriji kopalnih voda na morju je Slovenija zasedla celo prvo mesto, kar je zdaj že nekajletna stalnica. Vse slovenske morske kopalne vode so bile označene z oceno »odlično«. Z zelo čistimi kopalnimi vodami na morju se lahko pohvalita tudi Ciper in Malta, ki sta se na lestvici uvrstila tik za Slovenijo. Po drugi strani pa imajo še vedno veliko slabih kopalnih voda na morju države, kot so Italija, Francija in Anglija. Čeprav je treba pri podatkih upoštevati tudi dolžino obale posamezne države, pa so podatki kljub temu zelo razveseljivi za prebivalce Slovenije, obenem pa prispevajo tudi k povečanemu zanimanju turistov za obisk naše države.

- Oglas -

Zelo dobro ocenjene tudi kopalne vode na celini

Vsakoletno poročilo Evropske agencije za okolje zajema podatke o kakovosti kopalnih voda v 30 evropskih državah. Poleg članic Evropske unije sta v poročilo vključeni tudi Albanija in Švica. Spodbudno je, da se kakovost kopalnih voda v Evropi stalno povečuje. Tako je v letu 2016 več kot 96 odstotkov vseh kopalnih voda doseglo najmanj zadostno oceno, pri čemer je bilo več kot 85 odstotkov kopalnih voda takšnih, ki so ustrezale tudi strožjim kriterijem kakovosti. Med peščico držav, kjer ni bila prav nobena kopalna voda označena kot slaba, je tudi Slovenija, poleg sosednje Avstrije in Hrvaške ter Cipra in Estonije.

Zelo visoka je tudi kakovost slovenskih kopalnih voda na celini, pri čemer še posebej izstopajo kopalne vode na Bohinjskem in Blejskem jezeru ter Šobčevem bajerju, oznako »odlično« pa si je prislužila tudi Nadiža. Z omenjeno oceno so bili označeni tudi določeni deli Kolpe in Krke. Investicije v izboljševanje kakovosti kopalnih voda so torej obrodile sadove, upamo pa lahko, da se bo kakovost kopalnih voda v Sloveniji v prihodnje še izboljševala.

.

NAJNOVEJŠE