0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaBeli kis: Neverjetno koristni načini za uporabo

Beli kis: Neverjetno koristni načini za uporabo

MORDA VAS ZANIMA

Beli kis je že dolgo znan kot večnamensko gospodinjsko sredstvo, ki se lahko s pridom uporablja v številnih situacijah in naravnih čistilih v naših domovih. Zaradi svoje naravne kislosti in antibakterijskih lastnosti je beli kis odlična alternativa agresivnim čistilom, saj je okolju prijazen in neškodljiv za ljudi. Poleg tega je cenovno dostopen, zato bi bilo škoda, da ga ne bi imeli v vsakem gospodinjstvu.

- Oglas -

Beli kis – najbolj naravno čistilo za dom

Beli kis je odlično naravno čistilo, ki ga lahko uporabljate za čiščenje različnih površin v vašem domu. Priprava je zares enostavna: zmešajte enak delež belega kisa in vode v razpršilki, in že imate učinkovito čistilo brez kemikalij. To mešanico lahko uporabite za čiščenje kuhinjskih pultov, kopalniških površin, steklenih površin in celo kot osvežilec zraka, če ji dodate najljubša eterična olja. Beli kis ima moč odstranjevanja umazanije, maščob in neprijetnih vonjav, obenem pa je nežen do površin in neškodljiv za okolje.

Beli kis učinkovito odstranjuje nalepke

Ste se že kdaj zaman bojevali z nalepkami, ki je nikakor niste mogli popolnoma odstraniti iz površine? Beli kis se izkaže za učinkovitega pomočnika pri odstranjevanju nezaželenih nalepk iz različnih površin. Malo kisa natočite v pršilko in popršite nalepko, pustite, da kis nekaj časa učinkuje potem pa  z lahkoto odstranite nalepko.

Preprečite, da bi vaša mačka uničevala pohištvo

Mačke rade praskajo pohištvo in ga tako nehote uničujejo. Ker ne marajo vonja kisa, lahko z njegovo pomočjo mačje šapice uspešno zadržite proč od pohištva. V pršilki razredčite kis v razmerju 50: 50  in popršite po robovih površin, za katere ne želite, da jih praskajo mačke. Uporaben je tudi za odstranjevanje neprijetnih vonjav iz stranišča za vaše hišne ljubljenčke.  Ko očistite mačje stranišče, ga do višine enega centimetra napolnite z belim kisom. Tako naj stoji dvajset minut in neprijetnih vonjav ne bo več. Stranišče še sperite in ga posušite.

- Oglas -

Beli kis odstrani tudi vodni kamen

Beli kis je odličen za odstranjevanje vodnega kamna iz aparatov, kot so grelniki vode, kavni avtomati in pralni stroji. Za odstranitev vodnega kamna iz grelnika vode ali kavnega avtomata zmešajte enak delež belega kisa in vode ter pustite delovati nekaj ur. Nato dobro sperite z vodo. Pri pralnem stroju pa nalijte 2-3 dl belega kisa v boben in zaženite prazen cikel na visoki temperaturi.

Dodajte ga kopeli

Kopel s kisom je čudovita  za mehčanje kože in blaži vnetja mišic in sklepov in ima celo razstrupljevalne učinke. Če imate občutljivo kožo, raje uporabite jabolčni kis. V kopel dajte skodelico kisa in dvajset kapljic eteričnega olja sivke, ki ste jih zmešali v nosilnem olju, za dodatno sprostitev.

Uporaba belega kisa

Odmašite odtoke

V zamašen odtok najprej nasujte pest sode bikarbone, nato pa še skodelico belega kisa. Ko se mehurčki ne pojavljajo več, vanj spustite vročo vodo. Ponavljajte, dokler odtok ni odmašen.

Čiščenje mikrovalovne pečice

Beli kis bo učinkovito očistil mikrovalovno pečico. Vanjo preprosto postavite posodo, v katero ste nalili polovico skodelice belega kisa in skodelico vode. Napravo prižgite in pustite, da tri do štiri minute deluje z največjo močjo. Nato jo ugasnite, posoda pa naj v njej stoji še petnajst minut. Previdno odprite vrata in obrišite notranjost.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav iz perila

Če imate težave z neprijetnimi vonjavami perila, vam lahko tudi pri tem pomaga beli kis. Dodajte približno 1 dl belega kisa v predal za mehčalec perila. S tem boste nevtralizirali neprijetne vonjave ter obnovili svežino vaših oblačil. Beli kis je še posebej učinkovit pri odstranjevanju vonja po cigaretah, znoju in plesni.

- Oglas -

Uporaben tudi na vrtu

Beli kis lahko uporabite tudi pri negovanju rastlin. Razredčeni beli kis lahko uporabite za boj proti škodljivcem in plesni na rastlinah, saj njegova kislost ustvarja neugodno okolje za njihov razvoj. Poleg tega lahko razredčeni beli kis uporabite tudi za znižanje pH vrednosti v tleh, kar je koristno za nekatere rastline, ki raje rastejo v kislem okolju. Pazite, da uporabljate razredčen kis in ne preveč koncentrirane raztopine, saj lahko to škoduje rastlinam.

.

NAJNOVEJŠE