ŽivaliMačke z obrazno mimiko izdajo marsikaj o svojem razpoloženju

Mačke z obrazno mimiko izdajo marsikaj o svojem razpoloženju

MORDA VAS ZANIMA

V primerjavi z mačkami se zdijo psi kot odprta knjiga. Psi namreč običajno zelo jasno izrazijo svojo naklonjenost ali nenaklonjenost do človeka, medtem ko so mačke precej skrivnostnejše. Pogosto je tako težko ugotoviti, kako je mačka razpoložena in kaj si misli o vas.

- Oglas -

Morda so britanski raziskovalci končno prišli do dna tudi tej skrivnosti. Izvedli so namreč analizo mimike oziroma obraznih izrazov pri mačkah, na podlagi katere so želeli ugotoviti, kaj mačke z njo izdajajo o svojem razpoloženju. In kaj so ugotovili?

Mačke in obrazna mimika - Kaj nam sporočajo?

Prevladujoča razpoloženjska stanja in čustva pri mačkah

Raziskava, ki je potekala v okviru univerze v Lincolnu, je vključevala 29 mačk, živečih v zavetišču. Za preučevanje njihove mimike so uporabili poseben program, s pomočjo katerega so lahko analizirali tako mimiko mačk, ko je poleg njih človek, kot takrat, ko so same. Raziskovalci, ki so izvedli analizo, menijo, da lahko pri mačkah načeloma govorimo o treh vrstah razpoloženja. Mačke so lahko zainteresirane za nekaj, lahko jih je strah ali pa so jezne.

Mimika in telesna govorica mačk takrat, ko so jezne, vam je verjetno dobro poznana. V takšnih trenutkih so ušesa mačke pokončna in sploščena, mačka pa najverjetneje sika in spušča zvoke, podobne renčanju. Ko so mačke jezne, si prav tako pogosto ližejo smrček ali pa povesijo čeljust. Jeza mačk pa se lahko odraža tudi z glasnim mijavkanjem ali pretegovanjem, medtem ko je njihov gobček odprt.

- Oglas -

Mačke, ki jih je strah, najpogosteje mežikajo, ljudi pa takrat opazujejo od strani, kar si marsikdo razlaga kot zahrbtnost. Pozorni morate biti tudi na to, v katero stran mačka nagne svojo glavo. Glava, nagnjena v levo, namreč pogosto signalizira strah, medtem ko je zelo podoben gib, le da je glava nagnjena v desno, povezan s sproščenostjo mačke.

Upoštevati je treba specifične pogoje raziskave

Izsledki raziskave so sicer zelo zanimivi, vendar je zaradi zelo majhnega vzorca težko podati zelo splošne ugotovitve. Poleg tega je treba upoštevati, da so bile v raziskavo vključene zgolj mačke, ki živijo v zavetiščih, zato je mogoče sklepati, da je njihovo obnašanje nekoliko specifično. Vsekakor pa raziskava predstavlja pomemben prispevek k temu, da bi se dokopali do boljšega razumevanja živali, v tem primeru mačk, ki se zdijo marsikomu še posebej enigmatične.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×