Zdravje & prehranaDomača naravna lekarna: osnovni pripomočki, ki jih potrebujete

Domača naravna lekarna: osnovni pripomočki, ki jih potrebujete

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ima večina doma vsaj osnovni komplet prve pomoči in nekaj najbolj uporabnih zdravil. To vam lahko namreč pride zelo prav v primeru manjših nezgod in bolezenskih simptomov. Podobno koristna pa so lahko tudi naravna sredstva, namenjena lajšanju različnih zdravstvenih tegob.

- Oglas -

Pri tem še posebej izstopajo določeni pripomočki, ki ne smejo manjkati v vaši domači naravni »lekarni«, saj so koristni v številnih situacijah. Poleg tega pa se vam pri uporabi naravnih sredstev za blaženje zdravstvenih tegob ni treba bati nezaželenih stranskih učinkov. Kaj torej potrebujete, če želite biti čim bolje pripravljeni?

Domača lekarna

Gel aloe vere

Aloe vera ohladi razdraženo kožo in pospeši njeno celjenje. Zelo koristna je za preprečevanje vnetij in okužb ter za nego sončnih opeklin. Deluje tudi protibakterijsko; med drugim lahko prepreči razmnoževanje bakterij, ki povzročajo nastanek aken. Pri različnih kožnih težavah morate najprej očistiti kožo z vodo, nato pa na problematični predel nanesite gel aloe vere.

Mazilo z arniko

Ob različnih poškodbah sklepov vam bo prišlo zelo prav mazilo, katerega glavna sestavina je arnika. Mazilo lahko uporabite pri blažjih zvinih in udarcih, v pomoč pa vam je lahko tudi ob bolečinah v mišicah. Priporočljivo je, da mazilo nanesete trikrat dnevno, dokler ne opazite izboljšanja. Arnike oziroma mazila nikoli ne nanašajte na poškodovano kožo oziroma na odprte rane.

Aktivno oglje

- Oglas -

Kadar imate prebavne težave, je ena najbolj učinkovitih naravnih rešitev aktivno oglje. Uporabite ga lahko takrat, ko ste napihnjeni ali imate težave z vetrovi, pomaga pa lahko tudi pri različnih trebušnih bolečinah. Aktivno oglje namreč absorbira odvečne snovi v vašem želodcu oziroma prebavnem traku, ki lahko sicer povzročajo težave. Med drugim lahko aktivno oglje uporabite tudi pri težavah z zgago. Aktivno olje, zmešano s kokosovim oljem, pa je uporabno tudi za nego kože po čebeljem piku in različnih izpuščajev. Poleg mnogih zdravstvenih težav, ki jih lahko ublažite z njegovo pomočjo, pa je aktivno olje uporabno tudi kot lepotni pripomoček. Še posebej učinkovito je lahko kot naravno sredstvo za beljenje zob, podobno kot na primer kurkuma. To se morda zdi zaradi barve oglja nekoliko nenavadno, vendar lahko z uporabo aktivnega oglja dosežete opazno spremembo barve vaših zob v zelo kratkem času.

Kamilica

V domači naravni lekarni je pametno imeti tudi različna sredstva, ki vsebujejo kamilico. To je lahko kamilični losjon, čaj ali eterično olje kamilice. Kamilica je znana po svojem pomirjevalnem učinku, deluje pa tudi protivnetno in protibakterijsko, zaradi česar vam lahko pomaga pri različnih težavah. Izvrstna je v situacijah, ko vas mučijo prebavne težave, pomaga pa vam lahko tudi v primeru razdražene kože in izpuščajev oziroma ekcema. S pomočjo kamilice lahko ublažite tudi glavobol ter premagate stresne situacije in težave s spanjem. Med druge možnosti uporabe pripravkov iz kamilice spadajo še nega kože po pikih insektov in blažjih opeklinah, kadar se soočate z bolečinami v mišicah, pa lahko nekaj kapljic eteričnega olja dodate poljubnemu masažnemu olju in z mešanico zmasirate problematične predele. To bo poskrbelo za zelo hitro ublažitev bolečin.

Soda bikarbona

Soda bikarbona zagotovo sodi med najbolj vsestransko uporabne pripomočke v vsakem gospodinjstvu, manjkati pa ne sme niti v vaši domači lekarni. Pomaga vam lahko, če vas piči čebela ali osa, poskrbi pa tudi za nevtralizacijo želodčne kisline in je tako zelo uporabna tudi takrat, ko vas muči zgaga. Poleg tega si lahko s sodo bikarbono pomagate tudi pri drugih prebavnih težavah. Ob piku insektov sodo bikarbono zmešajte z malce vodo, da dobite gosto pasto, ki jo nato nanesite na prizadeti predel. Sperite po 5 minutah in po potrebi ponovite.

Jabolčni kis

Pri jabolčnem kisu lahko izbirate med dvema možnostma uporabe, odvisno od vaših težav. Nanesete ga lahko na kožo, kar vam bo pomagalo pri različnih kožnih težavah, saj jabolčni kis uničuje mikrobe in preprečuje okužbe. Če imate zelo občutljivo kožo, kis pred uporabo razredčite z vodo. V primeru glavobola ali težav z razdraženim želodcem, 2 decilitroma vode primešajte žlico jabolčnega kisa in popijte.

Ingverjevi bomboni

Ingver vsebuje močne antioksidante, zato je izjemno uporaben za lajšanje različnih zdravstvenih težav. Deluje protivnetno, protibakterijsko in protiglivično, pomaga vam pri slabosti in blaži kašelj. Zelo koristen pa je tudi takrat, ko vas muči vneto grlo. Iz ingverja si lahko pripravite čaj, doma pa je dobro imeti tudi ingverjeve bombone (po možnosti brez sladkorja), ki poskrbijo za hitro ublažitev simptomov, ko vas boli grlo ali ko imate težave s kašljem.

NAJNOVEJŠE