0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKako spoznati mačko in psa?

Kako spoznati mačko in psa?

MORDA VAS ZANIMA

Za mačke in pse pregovorno velja, da se ne razumejo najbolje, kar pa ni nujno res. Proces njunega seznanjanja marsikdaj poteka lažje kot pri dveh mačkah. Kljub vsemu pa je ob njunem prvem stiku potrebna določena mera previdnosti.

- Oglas -

Pes in mačka nista naravna tekmeca, zato se tudi ob začetnem nezaupanju skozi čas med njima lahko razvije lep odnos. S spoznavanjem začnite, ko je vzdušje doma sproščeno – ne v času praznikov, prenove, obiska gostov ipd. Živali naj se najprej srečata preko vonja – še preden pride do fizičnega stika. Mačko imejte v »varni sobi«, ločeni od psa. Najprej pobožajte eno žival, zatem pa še drugo – ne da bi si pri tem umili roke. Tako se bosta pomešala vonja obeh živali. Radovedni muci omogočite, da razišče pasjo odejo, ki jo nato vrnete psu.

Kako spoznati živali

Prvo srečanje

S psom se najprej odpravite na daljši sprehod in ga nahranite – tako boste zagotovili, da bo miren. Mačko imejte v kletki na višjem mestu. Psa pripeljite v prostor na povodcu. Dovolite mu, da ovoha kletko. Ukažite mu naj sede in ga pri tem pohvalite. Obe živali naj bosta deležni priboljškov. Srečanje naj bo kratko, s takimi obiski pa nadaljujte, dokler ne bosta obe živali ob srečanju umirjeni.

- Oglas -

Ko sta oba že dovolj mirna …

Takrat lahko začnete s srečanji brez povodca. Mačka naj ima na voljo višjo površino, kamor se lahko zateče, če bi se pes začel zaganjati proti njej. Stojte zraven psa in ga nadzorujte z glasovnimi ukazi. Dolžina srečanj naj se postopno podaljšuje.

Pes ne pusti mačke pri miru!

Včasih traja dalj časa, da se pes navadi na mačko. To velja predvsem za mlajše in razigrane psičke ter starejše terierje. Vse, kar lahko storite, je, da ohranite potrpežljivost in psa pohvalite, ko se dobro vede. Če bo mačka nenadoma stekla, se bo pes morda pognal za njo, zato bodite vedno pripravljeni na ta scenarij.

Posebna opozorila

  1. Psu onemogočite dostop do mačjega stranišča, saj bi lahko jedel njene iztrebke.
  2. Mačka naj ima hrano na višjem mestu, kamor pes ne bi dosegel. Mačja hrana ni dobra za psa, poleg tega pa je mačka ne mara deliti.
  3. Živali po navadi želita spati sami, zato jima to omogočite.

Mačka in druge živali

Manjše živali, kot so miši, ptice in ribe, predstavljajo mačji plen. Njihovega nagona vam ne bo uspelo zatreti, zato je treba drugim manjšim živalim zagotoviti varnost. Nameščene naj bodo v varnih kletkah, skozi katere mačka ne more, akvariji pa naj bodo pokriti. Soba z živalmi naj bo zaprta, ko vas ni zraven.

.

NAJNOVEJŠE