Zdravje & prehranaBučno olje: 12 koristnih učinkov za zdravje

Bučno olje: 12 koristnih učinkov za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Bučno olje vsebuje ogromno zdravju koristnih snovi, ki med drugim zavirajo izpadanje las, krepijo zdravje srca in lajšajo simptome, ki spremljajo menopavzo. Preberite, kako lahko s tem oljem okrepite zdravje in zasijete tudi navzven. Priporočamo uživanje v obliki solatnega preliva, saj kuhanje oz. segrevanje uniči njegove ključne zdravilne sestavine.

1. Podpira zdravje prostate

- Oglas -

Uživanje bučnega olja je izjemno priporočljivo za moške, saj vsebujejo ogromno cinka, ki je nujen za zdravje prostate. Bučno olje dokazano zmanjšuje povečano prostato, še posebej v primeru benigne hiperplazije prostate. Rezultati študije, opravljene na Madžarskem, kažejo, da je njegovo uživanje zmanjšalo pogostost nočnega uriniranja za 66 % in izboljšalo težave z uriniranjem za 86 %.

2. Zmanjšuje vnetje

Vnetje v telesu je eden glavnih krivcev za debelost, kronične bolezni in raka. Pri tem lahko postane bučno olje, ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, pomemben del vaše protivnetne diete. Dokazano je, da zmanjšuje tveganje za številne kronične bolezni (ateroskleroza, nealkoholna maščobna bolezen jeter, artritis …) in blaži njihove simptome.

3. Blaži simptome (post-)menopavze

Ker vsebuje ogromno naravnih fitoestrogenov, je bučno olje več kot dobrodošla naravna pomoč za ženske v menopavzalnem ali post-menopavzalnem obdobju. Študije so pokazale, da: zvišuje nivo dobrega holesterola v krvi; zmanjšuje krvni pritisk, pogostost vročinskih oblivanj in bolečine v sklepih; blaži glavobole in zmanjšuje tveganje za nastanek raka na dojki v obdobju po menopavzi.

Bučno olje

4. Boljši spanec in manj anksioznosti

Bučna semena so odličen vir triptofana, esencialne aminokisline, ki jo telo pretvori v serotonin in nato v melatonin (»spalni hormon«). Zato je uživanje bučnega olja nadvse priporočljivo za ljudi, ki imajo težave z nespečnostjo. Triptofan dokazano učinkovito deluje tudi proti tesnobi.

5. Proti moški plešavosti

- Oglas -

Cink v tem olju uravnava hormonsko ravnovesje pri moških in spodbuja rast las namesto njihovega izpadanja. Študija, objavljena leta 2014 v reviji Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, je pokazala, da se je rast last pri moških, ki so bučno olje uživali dnevno 24 tednov, pospešila za 40 %.

6. Bučno olje krepi zdravje srca

Protivnetne lastnosti tega olja in fitoestrogeni v njem krepijo srce in zvišujejo raven dobrega holesterola v krvi. Sestavine v bučnem olju zmanjšujejo tveganje za srči infarkt in bolezni srca in ožilja.

7. Izboljša delovanje mehurja pri moških

Bučno olje se kot sestavina velikokrat znajde v zdravilih za blaženje urinarne inkontinence in težav z mehurjem, ki so pogoste pri starejših moških, ki imajo težave s povečano prostato. Bučno olje zavira tvorbo hormona DHT, kar lahko odpravi težave z inkontinenco pri moških. Študije kažejo, da lahko to olje zdravi motnje uriniranja, še posebej prekomerno aktiven mehur.

8. Lajša prebavne motnje

Bučno olje pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja – najverjetneje zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin, ki zmanjšujejo vnetje v prebavnem traktu. Ljudje, ki ga redno uživajo, poročajo, da imajo manj prebavnih motenj. To olje se uspešno uporablja tudi pri zdravljenju črevesnih parazitov. Ker jih paralizira za kratek čas, je približno uro po njegovem uživanju priporočljivo užiti še naravno odvajalo, npr. olivno olje, ki spodbudi izločanje parazitov z iztrebljanjem. Postopek ponavljajte nekaj dni, čemur naj sledi nekaj dni premora in ponovna ponovitev. Celoten postopek naj traja do 14 dni.

9. Zdravljenje diabetesa

Študija, ki so jo leta 2007 opravili na Kitajskem, je pokazala, da hranilne snovi v bučnem olju pospešujejo regeneracijo poškodovanih celic trebušne slinavke in spodbujajo izločanje inzulina pri pacientih z diabetesom.

10. Spolna sla

Dokazano je, da imajo ženske, ki imajo večjo raven testosterona, večji spolni nagon in bolj zadovoljujoče spolno življenje. Cink je mineral, ki povečuje nivo testosterona – in v bučnem olju ga je ogromno.

11. Mladostnejši videz

 Maščobne kisline v bučnem olju pomirjajo rdečico na koži, hidrirajo in ohranjajo njeno čvrstost. Vitamina A in E v bučnem olju zmanjšujeta znake staranja, izboljšujeta ten in pomagata pri ekcemih, luskavici, aknah in suhi koži.

12. Gostejši in bujnejši lasje

- Oglas -

Bučno olje vsebuje obilico vitaminov A, E in K, maščobnih kislin in mineralov, ki so nujni za krepkejše in bujnejše lase. Naj dodamo, da omenjene snovi v bučnem olju pospešujejo tudi rast las. Če imate težave z lasiščem, vanj vtrite malo bučnega olja!

NAJNOVEJŠE