0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaIzpadanje las (Alopecija) ni le moška težava

Izpadanje las (Alopecija) ni le moška težava

MORDA VAS ZANIMA

Alopecija oz. izpadanje las dandanes mnogim ljudem predstavlja veliko težav. Na vprašanje, ali se jo da pozdraviti, alternativna medicina ogovarja pritrdilno.

- Oglas -

Zunanji videz in dojemanje le-tega sta pri večini ljudi zelo odvisna od njihovega naglavnega okrasja – las. Od tega, kako so videti naši lasje, sta odvisni naša samopodoba in samozavest. Zato lahko tisti, ki se soočajo s čezmernim izpadanjem las, občutijo veliko notranjo stisko. Še posebej takrat, ko ima človek občutek, da je nemogoče karkoli storiti, da bi se situacija popravila.

Po statistiki naj bi se alopecija pojavila pri 70 % vseh moških. Čeprav prevladuje prepričanje, da naj bi se izpadanje las pri ženskah pojavljalo zelo redko, pa se jih s tem problemom prej ali slej sooči kar 30 %. Na srečo se pri ženskah izguba las ne konča s popolno plešavostjo, kot se to zgodi pri moških.

Kateri so razlogi za izpadanje las?

Razlogi za izpadanje las še niso čisto pojasnjeni, vendar se zdravniki strinjajo, da vseeno obstaja kar veliko znanih razlogov, kot so stres, anemija, genetika, bolezni ščitnice, hormonske motnje, menopavza, glivice. Pri ženskah so najpogostejši krivci prav stres, anemija in menopavza. Tudi nekatere mlade matere se po porodu srečajo z izpadanjem las. Pri moških pa naj bi pri izgubi las največjo vlogo igrali geni in hormoni. Prav tako so dostikrat vzrok za izpadanje las glivice, ki se lahko pojavijo na lasišču. Lasje pa lahko izpadejo tudi zaradi kemoterapije in nekaterih drugih zdravil.

Plešavost in izpadanje las pri moških

Izpadanje las lahko prizadane oba spola

Manj kot 45 % žensk gre skozi življenje z lasmi, večina moških pa se nekje na svoji poti sreča z neko vrsto izpadanja oziroma izgube las. 50 % moških do 50. leta izgublja lase zaradi genetike. Pri ženskah pa je izguba las pred 50. letom povezana predvsem s pomanjkanjem hranil.

- Oglas -

Industrija to dejstvo seveda z veseljem izkorišča in nam vedno znova postreže s kakšnim preparatom za lase, ki obljublja čudežno spremembo. Realnost je, da se največja sprememba pozna na naši denarnici, na glavi pa situacija ostaja nespremenjena.

Pa vendarle morda le ni vse tako slabo. Ste recimo vedeli, da posamezni vitamini prispevajo k rasti vaših las? In ne samo to! Ugotovljeno je bilo, da slaba prehrana oziroma pomanjkanje hranil lahko igra ključno vlogo pri izgubi las. Kot ste prebrali malo prej, predvsem pri ženskah. Ugotovljeno je namreč bilo, da je pri ženskah izguba las večinoma povezana s pomanjkanjem železa. Če se težave lotimo, lahko izgubljanje las ustavimo v nekaj mesecih. Torej, na tem področju lahko storimo marsikaj! Preden potrošite goro denarja za različne šampone in druge preparate, ki obljubljajo čudeže, poskrbite najprej za svojo prehrano tako, da bo vaše telo dobilo vsa potrebna hranila.

Zdravniki pravijo, da se alocepcije ne more pozdraviti, le ublažiti. Na tržišču je mnogo proizvodov proti izpadanju las, za katere trdijo, da preprečujejo alocepcijo, celo povrnejo izgubljene lase. Na žalost reklame dostikrat poveličujejo lastnosti izdelka.
Za zdravljenje je potrebno veliko časa in potrpežljivosti. Priporočamo, da dobro preverite informacije glede izdelka, preden ga kupite.

Najpogostejši vzroki za izpadanje las

Da bo slika popolna, povejmo, da lahko poleg pomanjkanja hranil k izpadanju las prispevajo tudi naslednji dejavniki:

 • hormonske spremembe,
 • genetika,
 • zdravila,
 • kemoterapija,
 • nosečnost,
 • težave s ščitnico,
 • anemija,
 • avtoimunske bolezni,
 • policistični jajčniki,
 • bolezni kože,
 • stres,
 • večja izguba teže,
 • travma.
Izpadanje las alopecia

Poznamo več tipov oziroma vzorcev izgube las. Le-ti so naslednji:

 • Ženski vzorec izgube las: Ta je običajno povezana s staranjem, spremembo v hormonih ali z družinsko nagnjenostjo.
 • Moški vzorec izgube las: Najpogosteje je izpadanje las pri moških povezano z genetiko oziroma hormonskimi spremembami.
 • Alopecia areata: To je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem »po pomoti« napada lasne mešičke.
 • Telogen effluvium: Tu je govora o redčenju las, ki je posledica nekega stresnega dogodka. Pojavlja pa se tudi po nosečnosti.

Kaj pa alternativno zdravljenje?

Na vprašanje, ali se alocepcija lahko pozdravi, alternativna medicina odgovarja pritrdilno in hkrati ponuja tudi nekaj rešitev. Vendar je potrebno vedeti, da nobena metoda ne da takojšnjega rezultata. Nemogoče je postati plešast čez noč – potrebno je nekaj mesecev ali let. Prav tako je potrebno dalj časa, da začnejo lasje ponovno rasti. Rezultati terapije se običajno vidijo šele po nekaj mesecih vsakodnevne uporabe. Bodite potrpežljivi in ne odnehajte.

Izpadanje las pa je povezano tudi s prehrano in zdravljenjem celotnega organizma. Če imate probleme z izpadanjem las, alternativna medicina priporoča, da izboljšate prehrano, se rešite slabih navad, zmanjšate stres in se začnete ukvarjati s športom. Kvaliteta prehrane je zelo pomembna, povečati je treba vnos ekološko gojenega sadja, zelenjave in svežih sokov. Še posebej priporočajo zelene goste sokove, ki imajo močan učinek na zdravje lasišča.

- Oglas -
Plešavost izpadajo lasje

Vitamini za rast las

Izguba las je lahko kompleksen proces, ki vključuje genetiko, hormonske spremembe in okoljske mehanizme. Kot pa smo že povedali, je izguba las pogosto povezana tudi s pomanjkanjem hranil.

Na izpadanje las imajo vpliv vitamini in minerali

Železo

Kar nekaj raziskav je potrdilo povezavo med pomanjkanjem železa in izpadanjem las. To povezavo so našli pri skoraj vseh tipih izpadanja las.

Da bi spodbudili rast svojih las, zato dnevno v prehrano vključujte živila, bogata z železom. Če je pomanjkanje železa res veliko, si boste verjetno morali pomagati tudi s kakšnimi dodatki. Pa vendar bodite pozorni, da z železom ne pretiravate. Imeti ga moramo namreč ravno prav in ne preveč!

Cink

Ta mineral je zelo pomemben za zdravje lasnih mešičkov. Ko so raziskovali povezavo med cinkom in izpadanjem las, je bilo ugotovljeno, da tega minerala primanjkuje ljudem, ki trpijo za vsemi vrstami izpadanja las. Najmočnejšo povezanost so našli pri tistih, ki imajo avtoimunsko bolezen Alopecia areata. Ko so skupini ljudi, pri katerih so našli povezanost med pomanjkanjem cinka in izpadanjem las, cink začeli dodajati, se je pozitivno izboljšanje pokazalo pri 66,7 % ljudi.

B-kompleks (še posebej biotin in B5)

Biotin in B5 sta pomembna vitamina pri reševanju težav z izpadanjem las. Biotin našim lasem povrne moč, vitamin B5 pa podpira nadledvični žlezi, ki pomagata spodbujati rast las. Torej, hrana, bogata z B-vitamini, mora biti del reševanja težav z izpadanjem las. Če gre za pomanjkanje, bo morda treba poseči tudi po kakovostnem B-kompleksu.

Vitamin C

Ugotovljeno je bilo, da oksidativni stres igra pomembno vlogo v procesu staranja. Le-ta pa vpliva tudi na naše lase. Uživanje vitamina C se priporoča za blaženje oksidativnega stresa, saj deluje kot antioksidant. Hrana, bogata z vitaminom C, bo tako skrbela za zdravje vaših las in dober imunski sistem.

Vitamin D

Lasni mešički so zelo občutljivi za hormone. Vitamin D je hormon, ki tu igra pomembno vlogo. Alopecia areata, kakor tudi ničkoliko drugih avtoimunskih bolezni, je bila večkrat povezana ravno s pomanjkanjem vitamina D.

Omega-3

V želji, da bi izboljšali kakovost svojega naglavnega okrasja, moramo poskrbeti tudi za to, da zaužijemo dovolj maščobnih kislin omega-3. Le-te negujejo lase, pripomorejo k bolj močnim lasem in zmanjšujejo vnetja v telesu, ki bi lahko vodila v izpadanje las. V eni izmed raziskav, ki je vključevala posameznice z ženskim vzorcem izpadanja las, je bilo po 6-mesečnem uživanju maščobnih kislin omega-3 in omega-6 ter antioksidantov ugotovljeno, da je 89,9 % posameznic opazilo zmanjšanje izpadanja las, imele so bolj goste in bolj močne lase.

Poleg zgoraj omenjenih hranil pa si lahko pri izpadanju las pomagamo še z drugimi naravnimi pripomočki!

Eterično olje rožmarina

Eterično olje rožmarina slovi po tem, da spodbuja rast las. V eni izmed raziskav je bilo ugotovljeno, da celo spodbuja ponovno rast las. V neki drugi raziskavi pa so ugotovili, da na lase enako vpliva kot zdravila za spodbujanje rasti las, seveda brez stranskih učinkov.

Eterično olje rožmarina pomešate s svojim šamponom ali pa si pripravite masko.

Gel aloe vere

Aloe vera se ponaša z veliko minerali in vitamini in tako prispeva k bolj zdravim lasem. Če jo boste uživali, vam bo telo zelo hvaležno. Gel aloe vere lahko dodajate tudi svojemu šamponu, lahko pa ga nanašate neposredno na lasišče. Zunanja uporaba aloe vere se je dobro izkazala tudi pri tistih, ki imajo prhljaj.

NAJNOVEJŠE