0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNosečnice in zdravilna zelišča

Nosečnice in zdravilna zelišča

MORDA VAS ZANIMA

Če načrtujete nosečnost, čim prej poskrbite za svoje zdravje, da boste imeli v blaženem stanju čim manj nevšečnosti. Nosečnost je naravno stanje ženskega organizma, ki pa včasih predstavlja pravi izziv. V tem času sta mama in otrok povezana tako fizično, emocionalno kot duhovno. Da bo obdobje nosečnosti karseda udobno, se morate dobro pripraviti. Strokovnjaki svetujejo, da če načrtujete nosečnost, začnete čim prej skrbeti za svoje zdravje, saj po navadi, preden izveste, da ste noseči, mine že kar nekaj tednov, ki pa so za razvoj otroka zelo pomembni. Ženske morajo vsak dan skrbeti za svoje zdravje – s pravilno prehrano, vadbo, počitkom, obkrožene morajo biti z ljubeznijo in zaščito. Seveda pa se morate vedno posvetovati s svojim zdravnikom.

- Oglas -

Nosečnica in regrat

Zdravilne rastline in nosečnost

Čeprav se vsem zdravilnim rastlinam ne da izogniti, obstajajo nekatere, ki so nosečnicam že tisočletja v pomoč, npr. listi maline, kopriv, alfa alfa in regrat. Iz njih lahko naredite tinkturo, najbolje pa jih je uporabiti surove (npr. kot dodatek k zelenim gostim sokom).

Listi maline – zaradi zdravilnih lastnosti jih že od nekdaj uporabljajo v Evropi in Severni Ameriki. Malina je najboljša rastlina za vzdrževanje zdrave nosečnosti, saj hrani in neguje žensko telo ter izboljšuje delovanje reproduktivnih organov. Listi so bogati z magnezijem, kalcijem, fosforjem, železom, kalijem, vitamini B, C in E, vsebujejo pa tudi alkaloid fragarin, ki je znan kot tonik za nosečnost, saj povečuje plodnost žensk in moških, krepi maternico, lajša jutranjo slabost in stimulira proces nastajanja mleka. Čaj pripravite tako, da dve žlici listov maline prelijete z vrelo vodo, pustite stati 20 minut, precedite in spijete. Kombinirate ga lahko s koprivo, črno deteljo, meto. Vendar pa čaj ne priporočamo, če ste pri prejšnji nosečnosti imeli splav ali je porod trajal manj kot 3 ure.

- Oglas -

Kopriva je bogata s kalcijem, železom, proteini in drugimi pomembnimi hranili. Kot tonik za nosečnost ščiti in krepi ledvice, poveča plodnost žensk in moških, ščiti mater in zarodek, zmanjšuje krče v nogah in porodne bolečine, preprečuje krvavitve po porodu, blaži hemoroide, izboljšuje kvaliteto in količino materinega mleka. Čaj pripravite tako, da za skodelico vode uporabite čajno žličko koprive (tako listja kot stebla). Preko koprive polijte vrelo vodo in pustite stati 5 minut, nato precedite in pijte po malih požirkih. Rastlino naberite, preden zacveti. V nosečnosti se izogibajte pitju koncentriranega soka koprive.

Alfa alfa je polna vitaminov A, D, E in K, vsebuje osem prebavnih encimov in mnogo mineralov v sledovih. Izrazito zdravilna je v pozni nosečnosti, ker pomaga pri pravilnem zgoščevanju krvi, kar preprečuje tveganje krvavitev po porodu.

Regrat – listje in korenine vsebujejo vitamina A in C, kalcij, železo, kalij … korenine so še posebej dobre za jetra, listje pa je blagi diuretik, ki pomaga proti zadrževanju vode v organizmu med nosečnostjo.

Rastline, ki se jih med nosečnostjo izogibajte

Strokovnjaki se strinjajo, da naj bi se nosečnice izogibale rastlinam, ki imajo močne medicinske ali potencialno strupene lastnosti. Velike doze teh izdelkov bi namreč lahko povzročile splav. Pri posebnih komplikacijah v nosečnosti pa lahko zdravnik vseeno predpiše nekatere od teh rastlin. Poanta je v tem, da nosečnice naslednjih rastlin ne smejo jemati na lastno pest, brez zdravnikovega priporočila. Obenem pa moramo pripomniti, da seznam rastlin ni popoln.

Izogibajte se:

  • rastlinam, ki stimulirajo kontrakcije maternice: podraščec, blue cohosh (Caulophyllum thalictroides), vrtni ognjič, korenine bombaža, škrlatnordeča glavnica, kanadski zlati koren, azijski vodni popnjak ali gotu kola …
  • rastlinam, ki povzročajo menstruacijo: agava, angelika, Trillium pendulum, grozdnata svetilka, potrošnik, beli vratič, ožepek, pelin, listje peteršilja, žafranika, navadni rman …
  • rastlinam, ki so bogate z eteričnimi olji (lahko iritirajo ali stimulirajo delovanje maternice): evkaliptus, meta, bazilika, majaron, origano, mačja meta, rožmarin, materina dušica – vendar ni nevarno, če jih uporabljate zgolj kot začimbo, saj le velike količine teh rastlin predstavljajo nevarnost za nosečnice.
  • rastlinam, bogatim z alkaloidi (prav tako lahko stimulirajo maternico): kava, čaj, navadni češmin, navadna metla, mandragora, rdeči koren oz. čašica …
  • rastlinam, ki vplivajo na delovanje hormonov: angelika, hmelj, golostebelni sladki koren, deljenolistna srčnica, mehiški divji yam …
  • rastlinam z laksativnimi lastnostmi: aloe vera, ameriška krhlika, navadna krhlika, rabarbara, sena, kislica (v velikih količinah) …
  • močnim diuretikom: vednozeleni gornik, navadni brin …
.

NAJNOVEJŠE