Indijski oreščki vsebujejo ogromno koristnih snovi, obenem pa na telo vplivajo pomirjajoče, zato jih z lahkoto označimo kot najbolj zdrave oreščke na trgu. Potrebujete še kakšen razlog več, da jih za malico ne zgrabite kar celo pest?
Izvirajo iz Brazilije in so seme akažujevega (zimzelenega) drevesa. Imajo manj maščob kot ostali oreščki, poleg tega pa so to zdrave, nenasičene maščobe.
Indijski oreščki so odličen vir antioksidantov, vitamina K, magnezija, fosforja, beljakovin, kalija, selena, cinka, bakra in železa. Ne glede na to, ali jih uživate kot prigrizek, jih dodajate v različne jedi ali uporabljate kot namaz, vam bodo indijski oreščki zagotovo prinesli številne koristi za zdravje.
Zakaj indijski oreščki?
Revija Food And Chemical Taoxicology je nekaj let nazaj poročala, da indijski oreščki preprečujejo okvare DNK v celicah dojk, kar deluje protivnetno proti raku na dojki. Zanimivo je tudi dejstvo, da uživanje dotičnih oreščkov pomaga pri ureditvi krvnega tlaka ter preprečujejo okvare pljuč zaradi onesnaženosti okolja. Med drugim pozitivno vplivajo na libido.
Hranimo jih v zaprti posodi na temnem in suhem. Lahko jih jemo same ali pa dodamo k različnim jedem, kot so omake, solate, kosmiči, namazi in slaščice.
Ker so tako zelo sladkega, a po drugi strani milega okusa, jih hitro pojemo preveč. Sto gramov indijskih oreškov vsebuje več kot 500 kalorij, imajo pa tudi precej ogljikovih hidratov. Če jih pojeste preveč, se lahko tudi zredite. Pozorni bodite pri ponujanju le-teh otrokom, saj lahko pri njih izzovejo alergijske reakcije.
Bogat vir hranil
Indijski oreščki so bogat vir vitaminov in mineralov. V njih najdemo železo, magnezij, fosfor, cink, baker in antioksidante. Poleg tega so dober vir rastlinskih beljakovin in zdravih maščob, zaradi česar jih mnogi priporočajo kot enega izmed živil za uravnoteženo prehrano.
Koristi za zdravje srca
Indijski oreščki vsebujejo zdrave maščobe, ki lahko pomagajo pri zniževanju ravni slabega holesterola (LDL) in višanju dobrega holesterola (HDL). Redno uživanje indijskih oreščkov lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni.
Indijski oreščki kot pomoč pri nadzoru telesne teže
Kljub visoki kalorični vrednosti lahko indijski oreščki lahko pomagajo pri nadzoru telesne teže. Visoka vsebnost beljakovin in vlaknin v indijskih oreščkih pomaga pri občutku sitosti, kar lahko prepreči prenajedanje.
Dobrobiti za kožo
Indijski oreščki so bogati z bakrom, ki spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, bistvenih za zdravje in elastičnost kože. Redno uživanje oreščkov lahko tako pomaga pri ohranjanju mladostne in sijoče kože.
Podpora za prebavni sistem
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin indijski oreščki podpirajo prebavo in preprečujejo zaprtja. Vlaknine so ključnega pomena za zdravje prebavnega trakta in lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže.
Učinki na duševno zdravje
Magnezij v indijskih oreščkih lahko pomaga pri zmanjševanju stresa in izboljšanju razpoloženja, saj ima vlogo pri uravnavanju nevrotransmiterjev, ki so povezani z duševnim zdravjem.
Uporaba v kuhinji
Indijski oreščki so izjemno vsestranski tudi v kuhinji. Lahko jih uživamo surove ali pražene, jih dodajamo solatam, sladicam ali pa iz njih pripravimo rastlinsko mleko in sir za veganske recepte.
Kako vključiti indijske oreščke v prehrano?
Indijski oreščki so vsestranski in se lahko uporabljajo v številnih jedeh. Tukaj je nekaj idej, kako jih lahko vključite v svojo prehrano:
1. Prigrizki
Indijski oreščki so odlični kot zdrav prigrizek med obroki. Lahko jih uživate surove, pražene ali soljene. Za bolj zanimiv okus jih poskusite z medom, začimbami ali zelišči.
2. Solate
Dodajte sesekljane indijske oreščke v solate za hrustljavo teksturo in dodaten odmerek beljakovin in zdravih maščob. Odlično se ujemajo z zelenjavo, sadjem in sirom.
3. Smoothiji in jogurti
Indijski oreščki so odličen dodatek za smoothije in jogurte. Dodajte peščico oreščkov v svoj najljubši smoothie za kremasto teksturo in bogat okus. Lahko jih tudi zmešate v jogurt za hranljiv zajtrk ali malico.
4. Kuhanje in peka
Indijski oreščki so odlična sestavina za različne jedi, kot so kari, pečenke in enolončnice. Njihov sladek in kremast okus izboljša okus jedi in doda hranilno vrednost. Uporabite jih lahko tudi pri peki piškotov, tort in peciva.
5. Maslo iz indijskih oreščkov
Maslo iz indijskih oreščkov je odličen nadomestek za arašidovo maslo. Uporabite ga kot namaz na kruhu, dodatek smoothijem ali kot sestavino za pripravo omak in prelivov. Indijsko maslo je bogato s hranili in ima blag, sladek okus.