Čemažev zavitek

O čemažu ali divjem česnu smo že precej pisali, poznali so ga že stari Rimljani, pri katerih je bil celo bolj cenjen od česna. Njegove zdravilne lastnosti segajo od uravnavanja visokega krvnega tlaka do zniževanja slabega holesterola v krvi. Zdravi tudi prebavne motnje, čisti ledvice in spodbuja izločanje seča. Ker zvišuje odpornost proti infekcijam, mu nekateri pravijo kar naravni antibiotik. Na robovih travnikov in v gozdovih je že pognal, tako da se ob prvi priliki odpravite v gozd in ga naberite. Shranite ga lahko tudi svežega v zamrzovalniku ali pa ga zmeljete in z dodatkom ščepca soli vložite v oljčno olje. Tako vložen se lahko uporablja kot namaz na kruhu ali pa dodatek jedem. Danes bomo z vami delili recept za čemažev zavitek.

Čemažev zavitek

Potrebujemo:

  • zavoj vlečenega testa,
  • 500 g skute,
  • šopek čemaža,
  • eno jajce iz ekološke reje,
  • sol in poper po okusu.

Skuto solimo in popramo, čemaž nasekljamo in ga zamešamo v skuto. Mešanico nato razporedimo čez 2/3 testa, vendar ne čisto do robov, da nam med peko ne bo uhajala ven. Testo zavijemo, ga položimo na pekač in premažemo z jajcem. Pečemo na 180 stopinj približno 30 minut oziroma po potrebi. Tako pripravljen zavitek je dober tudi ohlajen.

Povzetek
recipe image
Ime recepta
Čemažev zavitek
Objavljeno
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.