0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNamaz iz jajčevcev

Namaz iz jajčevcev

MORDA VAS ZANIMA

Ime jajčevcev je povezano z njihovo obliko in je bilo prvič uporabljeno v 18. stoletju. V starih kitajskih zapisih so prvič omenjeni leta 544, poznali pa so jih že prej. Poznamo več vrst, ki se razlikujejo tako po barvi in obliki kot po okusu.

- Oglas -

Jajčevci imajo zelo malo kalorij

V lupini jajčevcev se skriva vitamin C, vsebuje pa tudi nekatere druge vitamine. Grenčine v soku jajčevca spodbujajo izločanje žolča. Po nekaterih podatkih imajo jajčevci tudi antibakterijske lastnosti. Sicer imajo jajčevci precej nizko vsebnost maščob, beljakovin, vlaknin in ogljikovih hidratov, imajo samo 25 kcal na 100 g, po drugi strani pa so bogati z antioksidanti. Z vami bomo delili preprost recept za odličen namaz iz jajčevcev.

Potrebujemo (za 2 osebi):

  • 2 velika jajčevca,
  • 3 žlice oljčnega olja,
  • 3 stroke česna,
  • šopek peteršilja,
  • vejico rožmarina,
  • sol po okusu.

Jajčevca operemo, nato pa samo na eni strani prerežemo lupino od peclja navzdol. Pečico segrejemo na 250 °C, nato jajčevca z lupino vred pečemo približno 30 minut, da se meso jajčevcev skuha in zmehča. Ko se jajčevca malo ohladita, meso z žlico izdolbemo in ga nekaj minut pustimo na cedilu, da sok odteče, tako se znebimo grenkobe, ki je za jajčevce tako značilna. Meso jajčevcev, nasekljan česen, peteršilj, rožmarin, oljčno olje in sol nato dobro pretlačimo ali zmešamo v mešalniku, da dobimo gladko maso. Namaz je dober topel ali ohlajen, ponudimo ga s popečenim črnim kruhom in narezanim paradižnikom.

NAJNOVEJŠE