0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJajčevci - vijolična zaščita naših celic

Jajčevci – vijolična zaščita naših celic

MORDA VAS ZANIMA

Še ne veste, kaj bi si danes privoščili za kosilo? Jajčevci so polni vitaminov, mineralov in vlaknin, ki lahko pomagajo pri zniževanju holesterola in uravnavanju telesne teže. Preverite nekaj dejstev o tej podolgovati zelenjavi.

- Oglas -

Nešteto koristi le v 25 kalorijah

Jajčevci so odličen vir vlaknin, ki jih telo potrebuje za prebavo. Vsebujejo vitamine B1, B6 in kalij. So bogat vir magnezija, mangana in bakra. V njih se skrivajo pomembni antioksidanti, med njimi je nasunin, ki pomaga pri vezavi holesterola in s tem zmanjšuje njegovo koncentracijo v krvi.

Tako naj bi jajčevci pomagali pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Nasunin naj bi prav tako pomagal pri odstranjevanju odvečne količine železa iz telesa. Čeprav je železo esencialna sestavina za prenos kisika v krvi, je prevelika koncentracija v telesu lahko škodljiva. Nasunin kot antioksidant ščiti lipide v celični membrani. Ta sloj je izjemnega pomena za prehajanje potrebnih hranil v celico.

Ker so jajčevci bogat vir vlaknin in imajo malo maščob, so primerni za tiste, ki s hrano uravnavajo sladkorno bolezen tipa 2. Nekatere študije so namreč dokazale, da določene snovi v jajčevcih lahko pomagajo pri uravnavanju absorpcije glukoze.

- Oglas -

Kako jih izbrati?

Na videz naj bodo žive barve, svetleči in brez odrgnin ali ostalih poškodb, ki nakazujejo, da je meso pod olupkom poškodovano. Izberite jajčevce, ki so čvrsti in težki. Jajčevci so izjemno občutljivi na mraz in vročino. Pustite jih v vrečki in postavite v hladilnik, kjer bodo zdržali nekaj dni. Če jih prej narežete, se bodo hitro pokvarili. Pri pripravi jih narežite in malo posolite ter pustite pol ure, da bo sol oslabila grenak okus.

Jajčevci in morebitni stranski učinki

Nekatere raziskave so pokazale morebitno povezavo med uživanjem jajčevcev in med močnejšimi simptomi artritisa. Ker jajčevci vsebujejo večje količine oksalatov, naj bodo pri njihovem uživanju pozorni tudi tisti, ki so imeli težave z ledvičnimi kamni.

.

NAJNOVEJŠE