fbpx
Domov Zdravje & prehrana Jajčevci - vijolična zaščita naših celic

Jajčevci – vijolična zaščita naših celic

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Še ne veste, kaj bi si danes privoščili za kosilo? Jajčevci so polni vitaminov, mineralov in vlaknin, ki lahko pomagajo pri zniževanju holesterola in uravnavanju telesne teže. Preverite nekaj dejstev o tej podolgovati zelenjavi.

Nešteto koristi le v 25 kalorijah

Jajčevci so odličen vir vlaknin, ki jih telo potrebuje za prebavo. Vsebujejo vitamine B1, B6 in kalij. So bogat vir magnezija, mangana in bakra. V njih se skrivajo pomembni antioksidanti, med njimi je nasunin, ki pomaga pri vezavi holesterola in s tem zmanjšuje njegovo koncentracijo v krvi.

Tako naj bi jajčevci pomagali pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Nasunin naj bi prav tako pomagal pri odstranjevanju odvečne količine železa iz telesa. Čeprav je železo esencialna sestavina za prenos kisika v krvi, je prevelika koncentracija v telesu lahko škodljiva. Nasunin kot antioksidant ščiti lipide v celični membrani. Ta sloj je izjemnega pomena za prehajanje potrebnih hranil v celico.

Ker so jajčevci bogat vir vlaknin in imajo malo maščob, so primerni za tiste, ki s hrano uravnavajo sladkorno bolezen tipa 2. Nekatere študije so namreč dokazale, da določene snovi v jajčevcih lahko pomagajo pri uravnavanju absorpcije glukoze.

Kako jih izbrati?

Na videz naj bodo žive barve, svetleči in brez odrgnin ali ostalih poškodb, ki nakazujejo, da je meso pod olupkom poškodovano. Izberite jajčevce, ki so čvrsti in težki. Jajčevci so izjemno občutljivi na mraz in vročino. Pustite jih v vrečki in postavite v hladilnik, kjer bodo zdržali nekaj dni. Če jih prej narežete, se bodo hitro pokvarili. Pri pripravi jih narežite in malo posolite ter pustite pol ure, da bo sol oslabila grenak okus.

Jajčevci in morebitni stranski učinki

Nekatere raziskave so pokazale morebitno povezavo med uživanjem jajčevcev in med močnejšimi simptomi artritisa. Ker jajčevci vsebujejo večje količine oksalatov, naj bodo pri njihovem uživanju pozorni tudi tisti, ki so imeli težave z ledvičnimi kamni.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×