Zdravje & prehranaJagode camu camu – bogastvo zdravja in vitamina C

Jagode camu camu – bogastvo zdravja in vitamina C

MORDA VAS ZANIMA

Grm camu camu izvira iz južnoameriških tropskih deževnih gozdov. Njegovi sadeži so eden najboljših virov vitamina C na zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi camu camu vseboval kar tridesetkrat več vitamina C kot pomaranče.

Jagode camu camu vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov

- Oglas -

Kot piše David Wolfe, so avtohtoni prebivalci v porečju Amazonke jagode camu camu, ko so te dozorele, obrali, jih posušili in jih nato vse leto (do naslednjega obiranja) uporabljali za različne zdravilne namene. Jagode grma camu camu so sicer vijolično rdeče barve, ko pa se posušijo in jih zmeljejo v prah, postanejo rahlo rjavkaste barve. Vsebujejo veliko kalcija, fosforja, kalija, železa, v njih pa najdemo tudi aminokisline serin, valin in levcin, v manjših količinah pa tudi vitamine tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2) in niacin (vitamin B3).

Camu camu

Jagode camu camu najpogosteje dobimo posušene in v obliki prahu. Njihov okus je oster, a je večini ljudi všeč.

Camu camu priporočamo za:

  • oster vid,
  • krepak imunski sistem,
  • lepo in napeto kožo,
  • lajšanje vnetnih stanj v telesu,
  • ohranjanje mentalnih sposobnosti v stresnih okoliščinah,
  • boljše delovanje možganov, oči, srca, jeter in kožnih tkiv,
  • orožje proti virusom,
  • proizvodnjo kolagena in krepitev vezi,
  • izboljšanje mentalnega zdravja in splošnega dobrega počutja.

Camu camu v prahu

Kaj najdemo v jagodah camu camu?

Vitamin C

- Oglas -

Kot smo že zapisali, so jagode camu camu prava zakladnica vitamina C. Ljudje nujno potrebujemo askorbinsko kislino, in sicer za sintezo kolagena. Kolagen krepi medcelični cement, ki celice v različnih tkivih v telesu drži skupaj.

Vitamin C je poleg vsega tudi eden najpomembnejših antioksidantov, ki pomaga nevtralizirati škodljivo delovanje prostih radikalov, ki so odgovorni za nastanek številnih kroničnih bolezni, prav tako pa tudi pospešujejo procese staranja. Naše telo vitamina C ne more sintetizirati samo, zato ga moramo vanj vnesti s hrano. Številne raziskave kažejo, da naj bi ljudje, ki zaužijejo veliko vitamina C, redkeje zbolevali za različnimi oblikami rakavih obolenj (vključno s kožnim rakom, rakom materničnega vratu in rakom na dojkah). Prehrano, bogato z antioksidanti, povezujejo z nižjim krvnim tlakom in redkejšo pojavnostjo bolezni srca in ožilja. Vitamin C prav tako pomaga preprečevati s starostjo povezano makularno degeneracijo.

Valin

V jagodah camu camu najdemo tudi aminokislino valin. Gre za esencialno aminokislino, kar pomeni, da je naše telo ne more sintetizirati samo, ampak jo moramo vnesti s prehrano. Valin skrbi za ohranjanje mišičnega tkiva, prav tako pa igra pomembno vlogo tudi pri skrbi za optimalno delovanje živčnega sistema in miselnih funkcij.

Kalij

Naše telo kalij potrebuje za optimalno delovanje srca in ledvic. Veliko tega minerala dobimo prav z uživanjem jagod camu camu, 100 gramov jagod namreč vsebuje dobrih 71 miligramov kalija.

Levcin

Levcin je še ena aminokislina, ki skrbi za rast mišic, sodeluje pri procesu regeneracije ter spodbuja sintezo rastnega hormona.

Serin

Tudi serin je ena od (sicer neesencialnih) aminokislin, ki pomaga pri razgradnji beljakovin in polipeptidov ter tako omogoča, da jih naše telo lahko izkoristi.

Flavonoidi

Jagode camu camu vsebujejo veliko flavonoidov, spojin, ki rastline varujejo pred poškodbami tkiva kot posledicami oksidacije ter pred škodljivimi mikroorganizmi. Flavonoidi zavirajo razvoj škodljivih bakterij in virusov, varujejo pred boleznimi srca in ožilja, skrbijo za primerno redko, zdravo in pretočno kri. Največ flavonoidov je v svežem sadju in zelenjavi, vendar se njihova vsebnost s shranjevanjem zmanjšuje.

Galna kislina

- Oglas -

Galna kislina, ki jo najdemo tudi v jagodah camu camu, ima protiglivične in protivirusne lastnosti, prav tako pa je tudi močan antioksidant.

Elagična kislina

Tudi elagična kislina ima močne antioksidantne lastnosti. Nekaj raziskav je že potrdilo, da pomaga pri rakavih obolenjih, vendar bo treba na zanesljivejše rezultate vseeno še nekoliko počakati. Prav tako naj bi elagična kislina pomaga tudi pri sladkorni bolezni.

Kako jemati camu camu

Na dan vzemite eno zravnano jedilno žlico jagod camu camu v prahu. Dozo lahko sčasoma povečate. Če že takoj vzamete preveliko dozo, se lahko pojavi driska. Jagode camu camu v prahu lahko dodate smoothiejem, sokovom, presnim sladoledom, lahko pa ga preprosto zmešate v vodi in popijete.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×