0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtNeuspešna vzgoja kalčkov?

Neuspešna vzgoja kalčkov?

MORDA VAS ZANIMA

Že večkrat sem zasledila, da so kalčki primerni kot dodatek jedem ter da so izredno zdravi. Tudi sama razmišljam, da bi začela z vzgojo kalčkov. Sicer sem že večkrat poskusila s kalitvijo v steklenem kozarcu, krožniku itd., vendar mi nikoli ni zares uspelo.

- Oglas -

Marjeta iz Postojne

Kalčki

Kalčki niso in ne postanejo kalčki sami po sebi. Kar pomeni, da ne moremo kupiti katero koli seme in pričakovati užitne kalčke. Vsaka vrsta ima namreč posebne zahteve glede namakanja semen, spiranja kalčkov, kalitve v temi ali na svetlobi in temperature kalitve. Prav tako semena različno dolgo kalijo. Kalčki pa se razlikujejo tudi po okusu. Nekateri so tudi pikantni, drugi ne. Nekateri so užitni surovi, druge je potrebno prej toplotno obdelati.

- Oglas -

Sama sicer svetujem, da je za lažjo pripravo kalčkov uporabljate kalilnike. Lahko jih kupite v vseh bolje založenih trgovinah oziroma spletnih trgovinah. Z njihovo uporabo je namakanje in izpiranje veliko lažje kot z uporabo steklenih kozarcev.

Pri nakupu vsakega semena preberite navodila na vrečki ter se jih natančno držite.

V splošnem pa velja, da debelejše kot je seme, dalj časa ga namakamo. Ni pa nujno, da je za debelejša semena potrebno dalj časa čakati, da bodo primerna za uživanje.

Kalčke praviloma spiramo dvakrat na dan. Nekatere tudi večkrat. Med temi je kreša, ki jo moramo spirati večkrat na dan, saj med kalitvijo tvori veliko sluzi, ki jo je potrebno sprati.

Semena ne smejo ležati v vodi (le ko jih namakamo), ampak morajo biti navlažena. Kalčki tudi ne smejo biti na neposredni sončni svetlobi.

- Oglas -

Poglejmo še primer. Kalčki iz fižola mungo . Semena razporedimo in jih speremo pod čisto, tekočo vodo. Nato jih v posodi namakamo. Po 12 urah jih vzamemo iz posode ter razporedimo po kalilniku, lahko tudi cedilu, krožniku, steklenem kozarcu … Soba, v kateri pustimo kalčke, naj bo svetla, s temperaturo okrog 20 ˚C. Semena oziroma kasneje kalčke, spiramo dvakrat dnevno, in sicer s čisto, a ne prehladno vodo. Po 3 dneh so kalčki že primerni za uporabo v kuhinji ali za pripravo namazov.

Več o kalčkih boste našli tukaj >>

.

NAJNOVEJŠE