Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtNeuspešna vzgoja kalčkov?

Neuspešna vzgoja kalčkov?

MORDA VAS ZANIMA

Že večkrat sem zasledila, da so kalčki primerni kot dodatek jedem ter da so izredno zdravi. Tudi sama razmišljam, da bi začela z vzgojo kalčkov. Sicer sem že večkrat poskusila s kalitvijo v steklenem kozarcu, krožniku itd., vendar mi nikoli ni zares uspelo.

- Oglas -

Marjeta iz Postojne

Kalčki

Kalčki niso in ne postanejo kalčki sami po sebi. Kar pomeni, da ne moremo kupiti katero koli seme in pričakovati užitne kalčke. Vsaka vrsta ima namreč posebne zahteve glede namakanja semen, spiranja kalčkov, kalitve v temi ali na svetlobi in temperature kalitve. Prav tako semena različno dolgo kalijo. Kalčki pa se razlikujejo tudi po okusu. Nekateri so tudi pikantni, drugi ne. Nekateri so užitni surovi, druge je potrebno prej toplotno obdelati.

Sama sicer svetujem, da je za lažjo pripravo kalčkov uporabljate kalilnike. Lahko jih kupite v vseh bolje založenih trgovinah oziroma spletnih trgovinah. Z njihovo uporabo je namakanje in izpiranje veliko lažje kot z uporabo steklenih kozarcev.

- Oglas -

Pri nakupu vsakega semena preberite navodila na vrečki ter se jih natančno držite.

V splošnem pa velja, da debelejše kot je seme, dalj časa ga namakamo. Ni pa nujno, da je za debelejša semena potrebno dalj časa čakati, da bodo primerna za uživanje.

Kalčke praviloma spiramo dvakrat na dan. Nekatere tudi večkrat. Med temi je kreša, ki jo moramo spirati večkrat na dan, saj med kalitvijo tvori veliko sluzi, ki jo je potrebno sprati.

Semena ne smejo ležati v vodi (le ko jih namakamo), ampak morajo biti navlažena. Kalčki tudi ne smejo biti na neposredni sončni svetlobi.

Poglejmo še primer. Kalčki iz fižola mungo . Semena razporedimo in jih speremo pod čisto, tekočo vodo. Nato jih v posodi namakamo. Po 12 urah jih vzamemo iz posode ter razporedimo po kalilniku, lahko tudi cedilu, krožniku, steklenem kozarcu … Soba, v kateri pustimo kalčke, naj bo svetla, s temperaturo okrog 20 ˚C. Semena oziroma kasneje kalčke, spiramo dvakrat dnevno, in sicer s čisto, a ne prehladno vodo. Po 3 dneh so kalčki že primerni za uporabo v kuhinji ali za pripravo namazov.

Več o kalčkih boste našli tukaj >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×