0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKalčki - uživanje, gojenje in izbor rastlin

Kalčki – uživanje, gojenje in izbor rastlin

MORDA VAS ZANIMA

Seme kot simbol še ne začetega življenja in kalčki kot začetek nove rastline sta bogat naravni vir vitaminov in mineralov. Uživanje kalčkov se še posebej priporoča v zimskem in pomladanskem času, ko je sveže domače zelenjave zelo malo na voljo.

- Oglas -

Kalčke si lahko brez težav vzgojimo sami; le tako vemo, kako so pridelani in kaj bomo dali v usta. Kalčki So lahko čudovita popestritev našega jedilnika, še posebej v mrzlih dneh. Če nas preganjajo viroze, pa še toliko bolj, saj imajo kalčki visoko hranilno vrednost ter so polni vitaminov in mineralov. So vsestransko uporabni – tako za solate, namaze, dušene jedi, priloge, narastke in omlete.

Kalčki
Uživanje kalčkov je posebej priporočljivo spomaldi in pozimi.

Katere kalčke izbrati?

Preden si izberemo, katero vrsto semena bomo kalili, moramo vedeti, da različno dolgo kalijo ter imajo različne okuse. Kalčki gorčice, redkve in vrtne kreše so rahlo pekoči. Kalčki sladkega komarčka imajo vonj in okus janeža. Kalčki sončničnih semen imajo okus po lešnikih, lečini pa okus po orehih in imajo tudi visoko vsebnost beljakovin. Kalčki kitajskega drobnjaka imajo rahel okus po česnu, pšenični pa so sladkastega okusa. Sojini imajo to posebnost, da se železo spremeni v lažje prebavljive oblike. Kalčke stročnic je dobro prekuhati, saj se s kuhanjem poveča količina beljakovin v njih. Največ hranljivih snovi imajo surovi, zato jih kuhanim jedem dodajamo na koncu, tik preden jed postrežemo. Nakaljujemo samo toliko semen, kot jih potrebujemo za eno ali dvodnevno porabo.

Vzgojimo jih lahko v kozarcih, skodelicah, kalilnikih in posebnih kalilnih strojčkih. Za pripravo kolčkov uporabimo samo zdravo in ne razkuženo seme. Za namakanje semen uporabimo prekuhano in ohlajeno vodo. Čas namakanja je odvisen od vrste semena. Štiri ure namakamo semena redkvice, lucerne, lana in sezama, od deset do dvanajst ur pa semena graha, fižola, soje, pšenice, ječmena, rži, koruze in sončnic, seme buč pa kar 16 ur. Splošno pravilo je, da večje kot je seme, dlje ga namakamo. Ko seme namočimo, le to vsebuje od 70 do 80 % vlage.

- Oglas -

Kalčki in njihova vzgoja

Vzgoja kalčkov v kozarcih je primerna za večja semena ter tudi manj zahtevna semena, kot so soja, leča, zeleni mungo fižol, sončnica, lucerna …

Seme operemo ter ga za dva prsta debelo plast naložimo po dnu kozarca, ga zalijemo z vodo ter kozarec pokrijemo s plastičnim preluknjanim pokrovčkom ali z gosto gazo. Naslednje jutro vodo odlijemo in seme speremo. Spiramo tako, da v kozarec (kar skozi tkanino) nalijemo vodo in jo tudi tako odcedimo. Enkrat na dan spiramo semena graha in gorjušice, dvakrat semena ječmena, koruze, ajde, rži, riža in lucerne, po trikrat pa semena pšenice, buč, prosa, leče in sončnic, po štirikrat na dan pa semena fižola, soje, lana in redkvice.

Na začetku, dokler seme ne vzklije, imamo lahko kozarec v temnejšem prostoru, po (običajno) dveh dneh, pa ga prestavimo na svetlo mesto. Kalčke uživamo po 2–5 dneh, odvisno od vrste semena.

Kalilniki so primerni za seme lucerne, redkve, leče, sladkega komarčka, rdečega zelja, čebule, sončnice, zelenega mungo fižola … Seme operemo ter ga čez noč namočimo v vodi. Nato ga posujemo po pladnjih. Na tržišču je več različnih izvedb kalilnikov, navadno so jim priložena navodila za uporabo, tako da je najboljše, ga se le-teh držimo. To velja tudi za kalilne strojčke.

Plitve skodelice pa uporabljamo za kaljenje semen, ki izločajo sluz, to sta kreša in gorčica.

- Oglas -

Pri vseh vrstah vzgoje pa velja, da kalimo na svetlem, saj se tako izboljša hranilna vrednost in zniža količina nitrata. Večini semen za kaljenje ustreza sobna temperatura, s tem mislimo na temperaturo med 18 in 22 oC. Seme naj bo enakomerno vlažno in naj ima dovolj zraka. Vsakodnevno je potrebno kalčke spirati s čisto vodo, tako skrbimo za zadostno vlago in tudi zračenje. Voda naj bo sveža iz pipe, vendar sobne temperature. S spiranjem odstranjujemo odpadne snovi, CO2 ter tako preprečimo tudi razvoj bolezni. Zgodi se nam namreč lahko, da kalčki splesnijo ali pa nam »zavrejo«. Tako da kalčkov, ki so plesnivi, neprijetnega vonja in videza, ne uživamo.

Gojenje kalčkov
Semena vrtne kreše lahko kalimo in jih pojemo kot kalčke, lahko pa jih pustimo, da zrastejo malo večji in jemo mlada stebelca in liste.

Vrtna kreša

Semena vrtne kreše lahko kalimo in jih pojemo kot kalčke, lahko pa jih pustimo, da zrastejo malo večji in jemo mlada stebelca in liste.

Od jeseni do poletja jo brez težav vzgajamo na okenskih policah. Potrebuje le dovolj svetlobe in vlage. Hitro zraste, porežemo jo in pripravimo v različnih jedeh. Dodajamo jo solatam in raznim namazom. Primešamo jo skuti ali surovemu maslu, povsem se usklajuje s krompirjem, cvetačo in paradižnikom. Kali od 3 do 5 dni. Lahko jo gojimo tudi na vlažni vati, papirnatem prtičku. Zemlja oziroma vata se ne sme povsem posušiti, pazimo pa tudi, da kalčki ne plavajo v vodi. Posodo prekrijemo s temnim papirjem ali s plastično folijo in počakamo, da semena vzklijejo. Ko semena vzklijejo, kar se ponavadi zgodi po dveh dneh, posodo odkrijemo in jo prestavimo na svetlo, najbolje kar na okensko polico, da bodo kalčki rasli in ozeleneli. Režemo jo, ko razvije dva prava lističa oziroma na višini 6 cm. Poleti je to nekje po sedmih dneh, pozimi pa po 14 dneh.

Zelo hitro raste, zato jo vedno znova sejemo, da imamo svežo pri roki. Se pa tudi obrašča.

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.

.

NAJNOVEJŠE