Zdravje & prehranaZdravilni ječmen

Zdravilni ječmen

MORDA VAS ZANIMA

Ječmen ima vrsto zdravilnih učinkov. Samo 5 gramov ječmena  vsebuje enajstkrat več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča. Pri notranjem zdravljenju se uporablja ječmenova moka, prepražena in na mleku skuhana v juho, ustavlja drisko. Pomaga tudi doječim materam, ki jim primanjkuje mleka. Ješprenj postane po daljšem kuhanju sluzast in je s sluzjo pomembna prehrana želodčnih bolnikov. V pivovarnah pripravljajo iz neoluščenega ječmena slad, ki ima veliko hranilno vrednost za želodčne bolnike.

- Oglas -

Ječmen se uporablja tudi pri zunanjih težavah; priporočeni so vroči obkladki iz ječmenove moke in mleka na vnete čire. Topel obkladek iz ješprenja hitreje pozdravi vnete otekline. Ječmenovo moko, zavreto s kisom, polagajo kot obkladke na obolele sklepe pri sklepni revmi, putiki ali protinu.

Ječmen
Ječmenova voda: ječmenovo zrnje kuhamo tako dolgo, da zrna pokajo. Vodo odcedimo in z njo grgramo, kadar imamo obolelo grlo ali smo hripavi. Tudi umivamo hrapave i razpokane roke. Lahko pa to vodo osladimo, dodamo limono ali jabolčni kis ter jo pijemo pri katarju in mehurja, griži in hripavosti.

Uporaba ječmena v zdravilstvu

Ječmen ima vrsti zdravilnih učinkov.

Notranja uporaba:

  • Ječmenova moka, prepražena in na mleku skuhana v juho, ustavlja drisko. Pomaga tudi doječim materam, da imajo dovolj mleka.
  • Ješprenj postane po daljšem kuhanju sluzast in je s sluzom pomembna prehrana želodčnih bolnikov.
  • V pivovarnah pripravljajo iz neoluščenega ječmena slad, ki ima veliko hranilno vrednost za želodčne bolnike.
- Oglas -

Zunanja uporaba

  • Vroči obkladki iz ječmenove moke in mleka na vnete čire.
  • Topel obkladek iz ješprenja hitreje pozdravi vnete otekline.
  • Ječmenovo moko, zavreto s kisom, polagajo kot obkladke na obolele sklepe pri sklepni revmi, putiki ali protinu.
  • Ječmenova voda: ječmenovo zrnje kuhamo tako dolgo, da zrna pokajo. Vodo odcedimo in z njo grgramo, kadar imamo obolelo grlo ali smo hripavi. Tudi umivamo hrapave in razpokane roke. Lahko pa to vodo osladimo, dodamo limono ali jabolčni kis ter jo pijemo pri katarju in mehurja, griži in hripavosti.

Še več o ječmenu si lahko preberete v članku: Ječmen – zdravo in dobro živilo.

NAJNOVEJŠE