Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaZdravilni ječmen

Zdravilni ječmen

MORDA VAS ZANIMA

Ječmen ima vrsto zdravilnih učinkov. Samo 5 gramov ječmena  vsebuje enajstkrat več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča. Pri notranjem zdravljenju se uporablja ječmenova moka, prepražena in na mleku skuhana v juho, ustavlja drisko. Pomaga tudi doječim materam, ki jim primanjkuje mleka. Ješprenj postane po daljšem kuhanju sluzast in je s sluzjo pomembna prehrana želodčnih bolnikov. V pivovarnah pripravljajo iz neoluščenega ječmena slad, ki ima veliko hranilno vrednost za želodčne bolnike.

- Oglas -

Ječmen se uporablja tudi pri zunanjih težavah; priporočeni so vroči obkladki iz ječmenove moke in mleka na vnete čire. Topel obkladek iz ješprenja hitreje pozdravi vnete otekline. Ječmenovo moko, zavreto s kisom, polagajo kot obkladke na obolele sklepe pri sklepni revmi, putiki ali protinu.

Ječmen
Ječmenova voda: ječmenovo zrnje kuhamo tako dolgo, da zrna pokajo. Vodo odcedimo in z njo grgramo, kadar imamo obolelo grlo ali smo hripavi. Tudi umivamo hrapave i razpokane roke. Lahko pa to vodo osladimo, dodamo limono ali jabolčni kis ter jo pijemo pri katarju in mehurja, griži in hripavosti.

Uporaba ječmena v zdravilstvu

Ječmen ima vrsti zdravilnih učinkov.

Notranja uporaba:

  • Ječmenova moka, prepražena in na mleku skuhana v juho, ustavlja drisko. Pomaga tudi doječim materam, da imajo dovolj mleka.
  • Ješprenj postane po daljšem kuhanju sluzast in je s sluzom pomembna prehrana želodčnih bolnikov.
  • V pivovarnah pripravljajo iz neoluščenega ječmena slad, ki ima veliko hranilno vrednost za želodčne bolnike.
- Oglas -

Zunanja uporaba

  • Vroči obkladki iz ječmenove moke in mleka na vnete čire.
  • Topel obkladek iz ješprenja hitreje pozdravi vnete otekline.
  • Ječmenovo moko, zavreto s kisom, polagajo kot obkladke na obolele sklepe pri sklepni revmi, putiki ali protinu.
  • Ječmenova voda: ječmenovo zrnje kuhamo tako dolgo, da zrna pokajo. Vodo odcedimo in z njo grgramo, kadar imamo obolelo grlo ali smo hripavi. Tudi umivamo hrapave in razpokane roke. Lahko pa to vodo osladimo, dodamo limono ali jabolčni kis ter jo pijemo pri katarju in mehurja, griži in hripavosti.

Še več o ječmenu si lahko preberete v članku: Ječmen – zdravo in dobro živilo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×