0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravilno zelje

Zdravilno zelje

MORDA VAS ZANIMA

Vse več raziskav potrjuje zdravilne učinke zelja, zeliščarji pa ga prav tako uvrščajo tudi visoko na lestvico zdravilnih rastlin. V ljudski medicini so ga že stoletja uporabljali za krepitev imunskega sistema, in za razstrupljanje telesa.

- Oglas -

Ponekod so zelje uporabljali tudi proti želodčnim in prebavnim težavam in pa kot obkladke za rane, ture ter žulje. Znanstveniki so tudi dokazali, da fitocincidi v zelju delujejo rahlo protivnetno, zato zeliščarji še danes priporočajo polaganje svežih listov zelja na poškodovano kožo.

Zelje

Vitamini in minerali v zelju

Zelje je polno vitaminov, mineralov, vlaknin, omega-3 maščobnih kislin, fermentov in fitonutrientov ter mnogih drugih zdravih sestavin. Če pojemo 300 gramov svežega ali kislega zelja, poskrbimo za vnos dnevno potrebne količine vitamina C, saj ga zelje vsebuje toliko kot limona ali pomaranča, rdeče zelje pa vsebuje kar šestkrat do osemkrat več vitamina C.

- Oglas -

Zelje proti raku

Številne raziskave zadnji let dokazujejo, da fitonutrienti v zelju ne zavirajo samo delovanja prostih radikalov, ki lahko v preveliki količini poškodujejo celično membrano, temveč so tudi dober antioksidant, zato je hrana, pripravljena iz križnic, kamor spada tudi zelje prava zdrava prehrana za preprečevanje in zdravljenje raka.

Če zelje dobro prežvečimo, v telesu sprožimo zapleten kemični proces, kjer se s pomočjo encima mirozinaza zeljne učinkovine imenovane glukozinolati v telesu metabolizirajo v izotiocianate. Pri tem procesu nastajajo tudi učinkovine za boju proti raku kot so: fitokemične molekule sulforafana in indolov,  za katere pravijo da so nepremagljivi v boju z rakastimi delci, zato jih uvrščajo med najboljše kemoterapevtike na svetu.

Svež sok iz zelja pa je tudi odlično razstrupljevalno sredstvo, ki ugodno deluje na želodec in prebavni trakt, krepi imunski sistem in pomaga pri odpravljanju čira na želodcu. Sok moramo popiti vedno svež in na prazen želodec, en deciliter trikrat na dan.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE