0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZnebite se plastike

Znebite se plastike

MORDA VAS ZANIMA

Morda menite, da bi bilo nadomestiti vso plastiko, ki jo uporabljate, težko in drago. V resnici je dovolj le nekaj preprostih sprememb, s katerimi lahko zaživimo v večjem sožitju z okoljem.

- Oglas -

Zakaj plastika ogroža okolje?

Prvič: vsa plastika ni primerna za reciklažo. Ostanki plastičnih izdelkov, ki se znajdejo v naravi, ogrožajo živali. Znanih je več primerov, ko so v prebavilu naplavljenih mrtvih morskih živali ali ptic našli kose plastike. Če plastiko sežigamo, nastane plin dioksin, ki je eden od dvanajstih za okolje najbolj škodljivih obstojnih organskih onesnaževal ali ‘POP’ (persistant organic polutants). Sežiganje plastičnih mas povzroča onesnaženje zraka, vode in hrane.

PlastikaZakaj je plastika nevarna za naše zdravje?

Plastika vsebuje nevarne snovi, ki jih proizvajalci dodajajo, da bi povečali vzdržljivost in uporabnost embalaže. Podatki o tem, iz česa vse je sestavljena določena plastika, so v nekaterih primerih poslovna skrivnost, to pa pomeni, da njihovega morebitnega vpliva na naše zdravje zaradi pomanjkanja informacij niti ne moremo ugotoviti. Nekaterim plastičnim masam med drugim dodajajo bisfenol A (BPA) in ftalate. Ti dve kemikaliji se lahko izločita v hrano, kadar je embalaža izpostavljena visoki temperaturi ali s staranjem plastike. Vplivata tudi na človeške hormone. Strokovnjaki jima pripisujejo škodljive učinke, kot so manjše število spermijev pri moških, oteženo delovanje spolnih organov pri obeh spolih, ‘poženščenost’ pri fantkih in hiperaktivnost pri punčkah. Problematična je sicer vsaka plastična embalaža, toda kar se tiče zdravja, velja še posebna previdnost pri embalaži, označeni z oznakami oznakami 1 (PET/PETE), 3 (PVC), 6 (PS) in 7 (PC/PLA). V prvo skupino sodijo nekatere plastenke čistila za posodo, plastenke olja, plastenke jogurta, v drugo nekateri bidoni za športnike, v tretjo in četrto nekatera pakiranja sira itd.

Recikliranje plastike

Plastiko je težko reciklirati, saj gre za izdelke, ki zahtevajo različne postopke predelave. Ločevanje je tako zelo oteženo in posledično drago, saj je treba pred predelavo natančno ločiti različne vrste plastike. Kako se nek plastičen izdelek reciklira (če se), nam povedo oznake na plastiki. Plastika, ki jo je mogoče reciklirati, je označena z Mobiusovo zanko. Številka znotraj zanke pomeni, kolikšen del izdelka je recikliran. Plastični pokrovčki za steklenice na primer nosijo oznako 6, plastenke za pijačo pa oznako 1.

NAJNOVEJŠE