Zdravje & prehranaKelp - rjava alga za zdravje ščitnice

Kelp – rjava alga za zdravje ščitnice

MORDA VAS ZANIMA

Kelp je alga, bogata z minerali, med katerimi posebej izstopata kalcij in magnezij. Poleg tega je kelp tudi prava zakladnica kalija, železa, joda, vitamina B6, riboflavina in vlaknin. Prav tako v tej rjavi algi najdemo tudi glutaminsko kislino, ki okrepi okus in mehča hrano z veliko vlakninami. Fitokemikalije, ki jih najdemo v kelpu, absorbirajo in iz telesa izločajo  radioaktivne elemente in škodljive kovine.

- Oglas -

Kelp

Kelp je tudi vir joda

Kelp je tudi eden najbogatejših virov joda, ki pomaga uravnavati delovanje ščitnice ter vpliva na boljšo presnovo in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Optimalna dejavnost metabolizma je zelo pomembna za uravnavanje telesne mase.

Jod in drugi minerali v kelpu povečujejo vsebnost mineralov v vseh organih in izboljšujejo njihovo delovanje. Bolj ko so organi učinkoviti pri opravljanju svojih nalog, bolj učinkovito se borijo proti toksinom, prav tako pa bolj učinkovito lahko sodelujejo tudi pri procesih pomlajevanja.

Kelp iz našega telesa prav tako izloča strupene snovi in jih nadomešča s koristnimi. Kelp med drugim vsebuje tudi ksilozo, polisaharid, ki deluje protibakterijsko in protiglivično ter preprečuje raka na prebavilih. Uživanje kelpa naj bi pomagalo pri zaviranju cistične fibroze, sladkorne bolezni, raka in herpesa. Galaktoza, še eden od sladkorjev, ki jih najdemo v kelpu, skrbi za dober spomin, pozitivno vpliva na absorpcijo kalcija, prav tako pa tudi pospešuje celjenje poškodb.

- Oglas -

kelp-alga

Kako motnje v delovanju ščitnice vplivajo na naše zdravje

Ščitnica, ta majhna, a še kako pomembna žleza na predelu vratu leži neposredno pod kožo v predelu Adamovega jabolka in meri le nekaj več kot 2,5 cm. Izloča hormone, ki nadzorujejo hitrost presnovnih procesov. Za to, da lahko nemoteno proizvaja hormone, ščitnica potrebuje jod, veliko tega minerala pa najdemo prav v kelpu. Ščitnica jod pravzaprav spreminja v hormone. Ko hormoni opravijo svoje naloge, se nekaj joda iz njih vrne nazaj v ščitnico – določen del se ga porazgubi, preostali del pa se reciklira. Tako se tvorijo novi hormoni.

Ščitnica spodbuja proizvodnjo energije v celičnih mitohondrijih, vpliva pa na čisto vse telesne funkcije – tako skrbi za zdravje živcev, pomaga pri tvorbi kostne mase, skrbi za razmnoževanje, uravnava vrednost mineralov v krvi, laseh, nohtih in zobeh, ne nazadnje pa vpliva tudi na duševne/kognitivne procese. Ščitnica prav tako vpliva na to, da se karoten pretvori v vitamin A, RNK pa v beljakovine.

Kadar nam v telesu primanjkuje joda, to lahko vodi do nastanka številnih bolezni. Večino tovrstnih obolenj je potem mogoče uspešno pozdraviti z uvajanjem zadostnih količin joda v prehrano. Potrebe telesa po jodu navadno dosežemo že s prehrano, torej z uživanjem rib in jodirane kuhinjske soli, v nekaterih primerih pa moramo poseči tudi po katerem od prehranskih dopolnil. Sicer velja, da naj bi se jod organskega izvora, torej tisti, ki ga pridobimo iz rjavih morskih alg kelp, lišajev, morskih rib, v primerjavi z anorganskim jodom (kemično čistim kalijevim jodidom), lažje presnavljal v telesu in zato deloval bolj učinkovito.

Ščitnica se poveča, kadar nima dovolj joda za proizvodnjo hormonov. Takrat se poveča velikost celic, saj želi ščitnica tako ujeti več joda. Tako se poveča celotna žleza, kar lahko vidimo kot oteklino na vratu (tako imenovana golšavost). Že če je pomanjkanje joda v telesu majhno, to povzroči hipotirioidizem, ki se kaže kot utrujenost, šibkost, povečanje telesne mase in občutek hladu v različnih delih telesa.

Uporaba kelpa

S kelp rjavimi algami lahko obogatimo praktično vsako jed. Namesto soli ga lahko uporabimo v kuhinji in z njim začinimo solate, lahko obogatimo juhe, predjedi …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×