Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
RubrikeZanimivostiNas lahko rastline vidijo?

Nas lahko rastline vidijo?

MORDA VAS ZANIMA

Ideja, da bi nas lahko rastline opazovale, se zdi po eni strani strašljiva, a hkrati tudi zelo zanimiva. Pravzaprav ta ideja niti ni nekaj novega, saj je že leta 1907 sin Charlesa Darwina postavil hipotezo, da imajo listi organe, ki so nekakšna kombinacija celic, ki funkcionirajo podobno kot leče, in celic, občutljivih na svetlobo. Eksperimenti, ki so jih izvedli na začetku preteklega stoletja, so potrdili obstoj tovrstnih struktur, vendar pa to spoznanje večino 20. stoletja ni bilo deležno posebne pozornosti.

- Oglas -

Ali nas rastline vidijo

»Preprosto oko«

V zadnjih letih se je zanimanje za vprašanje razvitosti vida pri rastlinah zopet povečalo. Pred nedavnim je celični biolog Frantisek Baluska postregel z novimi dokazi, na podlagi katerih bi bilo mogoče sklepati, da so rastline sposobne vidnih zaznav. Ključno pri tem naj bi bilo odkritje prave narave organizma, imenovanega Synechocystis cynanobacteria. Ta naj bi se obnašal podobno kot nekakšno preprosto oko. Čeprav znanstveniki še niso povsem prepričani glede tega, kakšna naj bi bila funkcija te strukture, je že na podlagi njenega obstoja mogoče sklepati, da se je struktura razvila tudi pri kompleksnejših, višjerednih rastlinah.

Skrivno življenje rastlin

Nedavne raziskave so prav tako razkrile, da naj bi rastline, kot je denimo repnjakovec, tvorile beljakovine, ki sodelujejo pri nastanku struktur, ki funkcionirajo podobno očesu in ki so jih zaznali pri preprostih enoceličnih organizmih. Prav tako zanimiva pa so nekatera druga odkritja, povezana z rastlinami, ki odstopajo od običajnih človekovih predstav. Tako so denimo leta 2014 odkrili, da se lahko nekatere rastline zajedavke prilagodijo tako, da spremenijo barvo listov, ki s tem postane bolj podobna tisti, ki je značilna za rastlino gostiteljico.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×