0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiNas lahko rastline vidijo?

Nas lahko rastline vidijo?

MORDA VAS ZANIMA

Ideja, da bi nas lahko rastline opazovale, se zdi po eni strani strašljiva, a hkrati tudi zelo zanimiva. Pravzaprav ta ideja niti ni nekaj novega, saj je že leta 1907 sin Charlesa Darwina postavil hipotezo, da imajo listi organe, ki so nekakšna kombinacija celic, ki funkcionirajo podobno kot leče, in celic, občutljivih na svetlobo. Eksperimenti, ki so jih izvedli na začetku preteklega stoletja, so potrdili obstoj tovrstnih struktur, vendar pa to spoznanje večino 20. stoletja ni bilo deležno posebne pozornosti.

- Oglas -

Ali nas rastline vidijo

»Preprosto oko«

V zadnjih letih se je zanimanje za vprašanje razvitosti vida pri rastlinah zopet povečalo. Pred nedavnim je celični biolog Frantisek Baluska postregel z novimi dokazi, na podlagi katerih bi bilo mogoče sklepati, da so rastline sposobne vidnih zaznav. Ključno pri tem naj bi bilo odkritje prave narave organizma, imenovanega Synechocystis cynanobacteria. Ta naj bi se obnašal podobno kot nekakšno preprosto oko. Čeprav znanstveniki še niso povsem prepričani glede tega, kakšna naj bi bila funkcija te strukture, je že na podlagi njenega obstoja mogoče sklepati, da se je struktura razvila tudi pri kompleksnejših, višjerednih rastlinah.

Skrivno življenje rastlin

Nedavne raziskave so prav tako razkrile, da naj bi rastline, kot je denimo repnjakovec, tvorile beljakovine, ki sodelujejo pri nastanku struktur, ki funkcionirajo podobno očesu in ki so jih zaznali pri preprostih enoceličnih organizmih. Prav tako zanimiva pa so nekatera druga odkritja, povezana z rastlinami, ki odstopajo od običajnih človekovih predstav. Tako so denimo leta 2014 odkrili, da se lahko nekatere rastline zajedavke prilagodijo tako, da spremenijo barvo listov, ki s tem postane bolj podobna tisti, ki je značilna za rastlino gostiteljico.

NAJNOVEJŠE