0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPikapolonica - koristna žuželka

Pikapolonica – koristna žuželka

MORDA VAS ZANIMA

Pikapolonica je izjemno priljubljena in simpatične žival. Zanimivo, sploh če pomislimo, da spadajo v družino hroščev, se pravi žuželk, ki jih običajno ne maramo. Toda narava jih ni obdarila samo s prikupnim videzom, ampak tudi prijaznostjo in koristno vlogo, ki jo pikapolonica opravlja v naših vrtovih.

- Oglas -

Pikapolonico zlahka prepoznamo po rumenih, oranžnih ali rdečih, včasih celo temno obarvanih krilih, po katerih so razporejene črne, drobne pike. Velikost in število pik določata v katero vrsto polonic spada katera živalca. Njeno telo je sestavljeno iz treh delov, in sicer glave, prsnega koša in zadka. S svojimi šestimi nožicami, ki so majhne in običajno skrite pod telesom, pikapolonica zlahka leze in se oklepa različnih površin ter poleti visoko v zrak.

Nekaj zanimivih podatkov

Samica pikapolonica izleže petdeset do tristo ali še več jajčec naenkrat, v manjših paketih (do 50 jajčec), ki jih prilepi na rastlino in so bledo rumene barve. Iz njih se od treh do petih dni izležejo ličinke – sive, morda črne ali modre s svetlimi rumenimi ali oranžnimi oznakami. Ličinke pikapolonice so podolgovate, poraščene z mnogimi trni in imajo na sebi podoben vzorec kot starši, zanimivo pa je, da lahko ličinka med rastjo štirikrat spremeni kožo, preden se spremeni v odraslo žival. Koža namreč ne raste skupaj z njo, zato se deli in spodaj je že nova, večja. Stadij ličinke traja okoli dva tedna, nato se žival zabubi (buba je nepremična) in se po sedmih do desetih dneh preobrazi v odraslo žival. Pikapolonice so ponavadi živih barv, s čimer opozarjajo plenice, da niso najbolj okusen obrok ali pa jim s tem grozijo, da so morebiti celo strupene. Kadar je pikapolonica napadena, izpusti iz nožnih sklepov smrdeč izcedek ter preženejo ptice in druge živali ter jih tako odvrnejo od namena, da bi jo pojedli.

Pikapolonica na našem vrtu

Pikapolonica se primarno prehranjuje z drugimi manjšimi žuželkami, najbolj navdušene pa so nad listnimi ušmi. Pojedo jih lahko tudi preko pet tisoč med svojim življenjem! Ravno zato sodijo pikapolonice med koristne živali v naših vrtovih, saj lahko z njihovo pomočjo omejite uporabo pesticidov in obvarujete rastline pred listnimi ušmi. Te pikčaste živali so torej najboljše prijateljice vrtnarjev, ki jih želijo zaradi velikega apetita kar se da veliko privabiti v svoje vrtove. Ne le, da pikapolonica očara vse, ampak še več –  vrtičkanje zaradi njih postane zabavno in edinstveno doživetje. Toda preden jih povabite v svoje okolje, se morate nanje dobro pripraviti. Priporočljivo je na primer vedeti, da se pikapolonice hranijo še s pelodom in so navdušene nad tipi rastlin, kot so koper, rman, divji korenček, regrat, janež, kumina …

- Oglas -
Pikapolonica

Kako privabimo pikapolonice v vrt?

Če želite pritegniti ta drobna bitja in jih tam tudi obdržati, potem jim boste poskrbeli našteto rastje. Drug način, s katerim boste v vašo družbo sprejeli pikapolonice je tudi, da ne škropite in ne uničujete listne uši, s katerimi se hranijo. Ne pozabite, da bodo prav pikapolonice poskrbele, da bo na vašem vrtu teh škodljivcev izredno malo, poleg tega pa boste imeli možnost vzgajati in gojiti rastline brez škodljivega vpliva kemičnih pesticidov.

Pikapolonice prodajajo celo preko interneta in ko se odločite zanje, se njihovo naseljevanje v vrt lahko prične. Ohranite njihovo vlago z nekaj kapljicami vode in jih, še posebej med vročimi meseci, nastanite za nekaj časa v hladilnik, da jih ohladite (pikapolonice več lezejo kot letijo v hladnejših temperaturah in zato malo jim malo hladu ne bo škodilo), potem zalijte vrt, kar jim bo omogočilo, da se bodo lažje prijele rastlin. Spustite jih na zemljo, še preden sonce vzide ali zaide, nato bodo pripravljene na hranjenje. Najbolj primerna vrsta pikapolonic za v vrt se imenuje hippodamia convergens, raziskovalci pa so celo ugotovili, da so evropske pikapolonice (Coccinella magnifica) precej požrešne od ameriških polonic in tako bolj uspešno varujejo pridelek.

Zanimivosti o pikapolonicah

  • pikapolonice so le tiste predstavnice družine polonic, ki imajo točno sedem pik
  • Črne pike na krilih zbledijo s starostjo pikapolonice
  • Krila se gibljejo zelo hitro, kar 85-krat na sekundo med letom.
  • Življenjska doba pikapolonic se giblje okoli treh let
  • Samičke so večje od samčkov
  • Obstaja kar 4500  različnih vrst (pri nas jih je odkritih okoli 60)
  • Pikapolonica je sinonim za srečo ter rodovitnost, zatobi jo moral človek spoštovati, občudovati in nikakor ne preganjati, poškodovati ali celo pokončati. Še posebej srečni bomo, kadar nam prileti na dlan, naše babice znajo tudi povedati, da bo vreme naslednji dan sončno ali da se nam bo uresničila želja, če nam bo iz roke odletela v nebo. Izganjale naj bi nesrečo.
.

NAJNOVEJŠE