Kristaliziran med – kako ga znova utekočinimo?

Med v kozarcu je je strdil in kristaliziral. Kaj pa sedaj? Je še uporaben? Kako ga lahko ponovno utekočinimo? Skoraj vsak med prej ali slej kristalizira, vendar to ne pomeni, da se je pokvaril ali da ga moramo zavreči. Kristaliziran med ni nič manj zdrav ali okusen kot v tekoči obliki. Nekateri celo spodbujajo kristalizacijo medu.

Zakaj med kristalizira?

Kristalizacija medu odvisna od različnih dejavnikov, kot so vrsta medu, temperatura, najbolj pa na ta proces vpliva razmerje glukoze in fruktoze ter razmerje glukoze in vode v medu. Običajno med začne kristalizirati na dnu kozarca ali ob straneh, kjer ostanejo prilepljeni ostanki medu.

Kristalizacija medu ne spremeni njegove kemične sestave in ne izniči njegovih zdravilnih lastnosti. Kristaliziran med nastane, ker je nasičen z glukozo, fruktozo in sladkorjem in zaradi tega preide v trdnejšo, stabilnejšo obliko.

Če želimo, da med zopet postane tekoč, ga segrevamo pri temperaturi 40°C in pri tem pazimo, da temperatura ni previsoka, saj le-ta lahko uniči zdravilne lastnosti medu.

Kako utekočinimo kristaliziran med?

Med, ki je kristaliziral, lahko preprosto ponovno utekočinimo. To storimo tako, da ga segrejemo do 40°C. Kozarec z medom postavimo v toplo vodno kopel in kristali se bodo utekočinili. Prehodi med tekočim in trdnim stanjem ne zmanjšajo kakovosti medu in njegovih lastnosti. Paziti pa moramo, da ne presežemo temperature 40°C, saj s tem lahko uničimo vse kakovostne lastnosti medu in pokvarimo njegovo strukturo. Priporočljivo je torej, da v vodo postavimo kuhinjski termometer. Več kot ima med glukoze, daljši je čas utekočinjanja medu. Ko se kristaliziran med utekočini, ga moramo čim prej ohladiti na temperaturo prostora, kjer ga hranimo.