fbpx
Domov Zdravje & prehrana Zgodovina ameriškega slamnika

Zgodovina ameriškega slamnika

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Znano je, da je bil ameriški slamnik ena zelo pomembnih zdravilnih rastlin severnoameriških Indijancev. Uporabljali so ga večinoma kot kašo zdrobljenih zelišč ali kot sok, žvečili pa so tudi koščke korenin.

Ameriški slamnik
Ameriški slamnik so uporabljali pri kačjih pikih, pikih žuželk, proti prehladu, zobobolu, vnetjih, zdravljenju opeklin in ran ter proti vročice. Priseljenci so uporabo prevzeli od Indijancev in njegova zdravilnost in uporaba sta prvič opisana leta 1737.

Kasneje so ameriški slamnik uporabljali kot zdravilo za sifilis, leta 1869 pa je nemški priseljenec H.C.F. Meyer začel z izdelavo prvega komercialnega zdravila iz slamnika, imenovanega Meyer’s Blutreiniger (zdravilo za čiščenje krvi), ki je bilo namenjeno zdravljenju kačjih pikov, slabovidnosti, revme in živčevja.

Prepoznavnost zdravilne rastline se je sčasoma še povečala, nastale so tudi obsežnejše raziskave. V Evropi se je začel uveljavljati po letu 1897.

Danes je ameriški slamnik ena najpogosteje uporabljenih zdravilnih rastlin v pripravkih za izboljšanje imunskega sistema in zdravljenje zgornjih dihal v Severni Ameriki in Evropi.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×