0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineMačji krempelj - naravno zdravilo iz džungle

Mačji krempelj – naravno zdravilo iz džungle

MORDA VAS ZANIMA

Mačji krempelj ali mačji krempeljc – tropska vzpenjalka iz džungel porečja Amazonke ima ob dnu vsakega lista po dva ukrivljena trna, ki spominjata na mačja kremplja. Rastlinsko zdravilo, ki ga pridobivajo iz notranjega dela drevesne skorje ali iz korenin, imenujemo tudi mačji krempelj ali špansko uña de gato. Njegove izvlečke še posebno cenijo v Avstriji in Nemčiji, kjer so ti pripravki na voljo samo z zdravniškim receptom. Predpisujejo jih za spodbujanje imunskega odziva pri rakavih bolnikih, oslabljenega zaradi zdravljenja.

- Oglas -

Ena od zdravilnih skrivnosti, ki jih je narava ujela v to amazonsko džunglo, je vsekakor mačji krempelj (Uncaria tomentosa). O tej tropski vzpenjalki, ki ji v španščini pravijo una de gato (njeni trni spominjajo na kremplje), se le redko govori. Mačji krempelj je naravni antibiotik, ki ga že stoletja uporabljajo v tradicionalni medicini za zdravljenje najrazličnejših bolezni: tumorjev, astme, driske, artritisa, želodčnih čirov, herpesa, vnetij in nalezljivih bolezni, kandide, sinuzitisa ter si z njim pomagajo v boju proti parazitom in zajedavcem. Južnoameriška ljudstva so ga dolgo časa uporabljala tudi kot kontracepcijo.

Mačji krempelj – opis in uporaba rastline

Korenina mačjega krempeljca sicer vsebuje višji odstotek zdravilnih učinkovin kot notranji del drevesne skorje, vendar domačini zaradi ekoloških razlogov raje uporabljajo skorjo. Če odrežejo del skorje, se rastlina ohrani, če pa ji odstranijo del korenin, je v celoti ogrožena.

Obstaja na ducate sorodnih vrst, vendar v divjini za zdravilne namene nabirajo predvsem dve: Uncario tomentoso in Uncario guianensis, ki rasteta predvsem v Peruju in Braziliji. Na tržnicah Južne Amerike lahko pogosto vidimo velike kose njunega lubja. Sicer na tržišču mačji krempeljc dobimo v obliki kapsul, tablet, kot tinkturo ali kot posušeno rastlino oziroma čaj.

- Oglas -

Krepi imunsko obrambo

Novejše znanstvene študije so v mačjem krempeljcu odkrile več zdravilnih učinkovin, ki krepijo delovanje imunskega sistema in zavirajo vnetja. Prav te sestavine so verjetno razlog, zakaj rastlino že od nekdaj uporabljajo za boj proti tumorjem, artritisu, griži, želodčnim čirom in drugim vnetnim ali nalezljivim boleznim. Vendar za zdaj še nimamo kliničnih dokazov, ki bi tovrstno rabo potrjevali.

Izvlečke iz mačjega krempeljca še posebno cenijo v Avstriji in Nemčiji, kjer so ti pripravki na voljo samo z zdravniškim receptom. Nemški in avstrijski zdravniki predpisujejo mačji krempelj za spodbujanje imunskega odziva pri rakavih bolnikih, oslabljenega zaradi kemoterapije, obsevanja in drugih vrst konvencionalnega zdravljenja.

Mačji Krempelj

Kako deluje mačji krempelj?

Cela vrsta bolezni nastane zaradi infekcije, oslabljenega imunskega sistema ali vnetja. Ti dejavniki močno vplivajo tudi na razvoj raka in srčno-žilnih bolezni. Mačji krempelj lahko ob redni uporabi korenito izboljša zdravje, saj deluje na več načinov: protimikrobno (ubija slabe bakterije), protivirusno (deluje proti virusnim infekcijam), protivnetno (zmanjšuje oziroma preprečuje vnetja), protitumorno (zmanjšuje oziroma preprečuje rast tumorja), antioksidativno (deluje proti oksidativnemu stresu) in adaptogeno (se prilagaja notranjemu okolju in vseeno ohranja učinkovitost). Vsi našteti učinki te rastline so tudi znanstveno dokazani.

Zdravljenje artritisa

Na newyorški univerzi Langone Medical Center so opravili študijo, v kateri so opazovali učinke mačjega kremplja po 24 tednih uporabe. Pri lajšanju bolečin v sklepih, ki jih povezujemo z artritisom, je bila ta rastlina dvakrat bolj učinkovita kot placebo.

- Oglas -

Protivnetno delovanje

Vnetja so način, s katerim se telo zdravi. Če trpimo za kroničnimi vnetji, pa to kaže na slabo delovanje imunskega sistema. Mačji krempelj pomaga zmanjševati vnetja in otekanje (pa naj gre za gležnje, ramena, roke …) ter pospešuje proces zdravljenja. Laboratorijska študija, objavljena v reviji Phytomedicine, je pokazala, da ta rastlina vsebuje zdravilne – alkaloidne in flavonoidne – komponente. Po treh dneh njene uporabe so se pri udeležencih v raziskavi vnetja v telesu znatno zmanjšala. Poleg tega je preprečila vnetje in odmiranje celic, zlasti tistih v želodcu.

Protirakavo delovanje

Še ena študija iz omenjene revije je pokazala, da jemanje mačjega kremplja ugodno vpliva tudi na zdravljenje raka. Po izsledkih sodeč, je bil mačji krempelj najbolj učinkovit pri zdravljenju raka materničnega vratu, dojke in debelega črevesa. Ugotovljeno je bilo tudi, da mačji krempelj zavira določeno obliko raka ščitnice, zato raziskovalci verjamejo, da bi lahko bil učinkovit pri zdravljenju raka in tumorjev na žlezah notranjega izločanja.

Spodbuja delovanje imunskega sistema

Mačji krempelj je rastlina, ki ima izrazit vpliv na imunski sistem, saj ga pomaga uravnati in prilagoditi, da postane tak, kot mora biti. Raziskovalci zato verjamejo, da lahko mačji krempelj pomaga tudi ljudem z zelo oslabljenim imunskim sistemom, kot so npr. bolniki z aidsom, ki so močno podvrženi oportunističnim okužbam. Mačji krempelj se je odlično izkazal tudi pri zdravljenju kandide in okužb zob.

Tudi za srce in ožilje

Mačji krempelj pomaga tudi srčno-žilnemu sistemu, saj ob rednem uživanju močno izboljša zdravje celične membrane rdečih krvničk. Polifenoli in antioksidanti, ki jih vsebuje, pa pomagajo ščititi kri po celem telesu.

Skrb za črevesje

To naravno zdravilo se je izredno dobro izkazalo tudi pri varovanju zdravja črevesja. Odlično namreč čisti črevesno steno in s tem odpravlja prebavne blokade ter povečuje absorpcijo hranil.

Mačji krempelj zavira rast tumorjev?

Za ugodne učinke te rastline v boju proti raku in pri krepitvi imunskega sistema naj bi bilo zaslužnih več njenih sestavin; marsikatero preučujejo že desetletja. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci ugotovili, da vsebujeta notranji del skorje in tudi korenina spojine procianidolne oligomere, ki pri živalih zavirajo rast tumorjev.

V osemdesetih letih so nato nemški znanstveniki izolirali še druge sestavine rastline, ki krepijo imunski sistem, med drugim s spodbujanjem fagocitov, posebnih imunskih celic, ki požirajo viruse, bakterije in druge mikroskopske povzročitelje bolezni.

Leta 1993 je bila v Italiji opravljena študija, ki je odkrila še eno vrsto spojin, glikozide kinovične kisline, ki imajo raznovrstne ugodne vplive na telo. Delujejo kot antioksidanti in iz telesa odstranjujejo škodljive proste radikale. Poleg tega tudi ubijajo viruse, blažijo vnetje in zavirajo pretvorbo normalnih celic v rakave.

Kaj še vse

  • Mačji krempelj lahko telesu pomaga tudi pri boju proti trdovratnim okužbam, kot je na primer vnetje obnosne votline (sinusitis).
  • K mačjemu krempeljcu se že dolgo zatekajo pri iskanju pomoči za lajšanje bolečin. Zaradi protivnetnih lastnosti je očitno učinkovito zdravilo za blaženje bolečin v sklepih pri protinu in nekaterih drugih vnetjih sklepov. Seveda bodo potrebne še dodatne raziskave za natančno določitev vloge, ki jo ima ta rastlina pri zdravljenju vnetnih obolenj.
  • Preliminarne študije so pokazale, da mačji krempeljc pri hkratnem zdravljenju s konvencionalnimi zdravili za aids lahko pomaga bolnikom, okuženim z virusom HIV, ker spodbudi delovanje imunskega sistema.

Nekateri znanstveniki svarijo pred jemanjem mačjega krempeljca pri kroničnih boleznih imunskega sistema, kakršne so tuberkuloza, multipla skleroza in revmatoidni artritis, ker menijo, da bi utegnil preveč spodbujati imunski sistem, kar bi simptome še poslabšalo. Nekateri pa ga priporočajo tudi pri avtoimunskih boleznih in z njim zdravijo revmatoidni artritis in lupus. Za varno uporabo bo torej potrebnih še več raziskav.

Izvleček ali posušena rastlina

Mačji krempelj jemljemo tako, da 250-miligramsko tableto s standardiziranim izvlečkom zaužijemo dvakrat na dan. Namesto tega lahko dvakrat na dan vzamemo tudi eno do dva mililitra (oziroma 20 do 40 kapljic) tinkture.

Sama posušena rastlina (zmleta korenina ali notranji del skorje v nekoncentrirani obliki) je na voljo v kapsulah po 500 ali 1000 miligramov; take kapsule vzamemo dvakrat na dan (ne smemo preseči skupno 2000 miligramov na dan). V trgovinah z zdravo hrano prodajajo čaj iz mačjega krempeljca. Za eno skodelico prelijemo žličko ali dve čaja z zelo vročo vodo oziroma upoštevamo navodila na embalaži. Spijemo lahko do tri skodelice čaja dnevno.

Mačji krempeljc lahko kombiniramo ali izmenično uporabljamo z drugimi rastlinami za krepitev imunske odpornosti, denimo z ehinacejo (Echinacea purpurea, E. pallida, E. angustifolia), kanadskim zlatim korenom (Hydrastis canadensis), svetlikavo pološčenko – reishi (Ganoderma lucidum) ali veliko zraščenko – maitake (Grifola frondosa), grahovcem (Astragalus membranaceus) in lapačom (Tabebuia impatiginosa). Za zdaj ni poročil, da bi bila v priporočenih odmerkih uporaba lahko strupena. Znano je, da v višjih odmerkih lahko povzroča drisko. Nosečnice in doječe matere se morajo uporabi te rastline odreči, saj obstaja nevarnost povzročanja splava.

Pazite, kaj kupujete

Da si zagotovite jemanje pravilnega odmerka oziroma vnos priporočene količine zdravilnih učinkovin, se – če je le mogoče – odločite za standardizirane izvlečke mačjega krempeljca. Poiščite izdelke, ki so bili standardizirani na tri odstotke alkaloidov in 15 odstotkov polifenolov. Kupujte le pripravke, izdelane iz Uncaria tomentosa ali Uncaria guianensis. Na trgu namreč obstaja še vrsta rastlin, ki so podobne mačjemu krempeljcu ali nosijo enako ime, v resnici pa ne gre za isto rastlino. To velja tudi za pripravke z jugovzhoda Združenih državah Amerike, izdelane iz rastline Acacia greggi, ki ji sicer lokalno tudi pravijo mačji krempeljc, vendar nima nobene zveze z vrsto Uncaria.

.

NAJNOVEJŠE