Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravilne rastlineMačji krempelj - naravno zdravilo iz džungle

Mačji krempelj – naravno zdravilo iz džungle

MORDA VAS ZANIMA

Mačji krempelj ali mačji krempeljc – tropska vzpenjalka iz džungel porečja Amazonke ima ob dnu vsakega lista po dva ukrivljena trna, ki spominjata na mačja kremplja. Rastlinsko zdravilo, ki ga pridobivajo iz notranjega dela drevesne skorje ali iz korenin, imenujemo tudi mačji krempelj ali špansko uña de gato. Njegove izvlečke še posebno cenijo v Avstriji in Nemčiji, kjer so ti pripravki na voljo samo z zdravniškim receptom. Predpisujejo jih za spodbujanje imunskega odziva pri rakavih bolnikih, oslabljenega zaradi zdravljenja.

Mačji krempelj – opis in uporaba rastline

- Oglas -

Korenina mačjega krempeljca sicer vsebuje višji odstotek zdravilnih učinkovin kot notranji del drevesne skorje, vendar domačini zaradi ekoloških razlogov raje uporabljajo skorjo. Če odrežejo del skorje, se rastlina ohrani, če pa ji odstranijo del korenin, je v celoti ogrožena.

Obstaja na ducate sorodnih vrst, vendar v divjini za zdravilne namene nabirajo predvsem dve: Uncario tomentoso in Uncario guianensis, ki rasteta predvsem v Peruju in Braziliji. Na tržnicah Južne Amerike lahko pogosto vidimo velike kose njunega lubja. Sicer na tržišču mačji krempeljc dobimo v obliki kapsul, tablet, kot tinkturo ali kot posušeno rastlino oziroma čaj.

Mačji krempelj

Krepi imunsko obrambo

Novejše znanstvene študije so v mačjem krempeljcu odkrile več zdravilnih učinkovin, ki krepijo delovanje imunskega sistema in zavirajo vnetja. Prav te sestavine so verjetno razlog, zakaj rastlino že od nekdaj uporabljajo za boj proti tumorjem, artritisu, griži, želodčnim čirom in drugim vnetnim ali nalezljivim boleznim. Vendar za zdaj še nimamo kliničnih dokazov, ki bi tovrstno rabo potrjevali.

- Oglas -

Izvlečke iz mačjega krempeljca še posebno cenijo v Avstriji in Nemčiji, kjer so ti pripravki na voljo samo z zdravniškim receptom. Nemški in avstrijski zdravniki predpisujejo mačji krempelj za spodbujanje imunskega odziva pri rakavih bolnikih, oslabljenega zaradi kemoterapije, obsevanja in drugih vrst konvencionalnega zdravljenja.

Mačji krempelj zavira rast tumorjev?

Za ugodne učinke te rastline v boju proti raku in pri krepitvi imunskega sistema naj bi bilo zaslužnih več njenih sestavin; marsikatero preučujejo že desetletja. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci ugotovili, da vsebujeta notranji del skorje in tudi korenina spojine procianidolne oligomere, ki pri živalih zavirajo rast tumorjev.

V osemdesetih letih so nato nemški znanstveniki izolirali še druge sestavine rastline, ki krepijo imunski sistem, med drugim s spodbujanjem fagocitov, posebnih imunskih celic, ki požirajo viruse, bakterije in druge mikroskopske povzročitelje bolezni.

Leta 1993 je bila v Italiji opravljena študija, ki je odkrila še eno vrsto spojin, glikozide kinovične kisline, ki imajo raznovrstne ugodne vplive na telo. Delujejo kot antioksidanti in iz telesa odstranjujejo škodljive proste radikale. Poleg tega tudi ubijajo viruse, blažijo vnetje in zavirajo pretvorbo normalnih celic v rakave.

Kaj še vse

  • Mačji krempelj lahko telesu pomaga tudi pri boju proti trdovratnim okužbam, kot je na primer vnetje obnosne votline (sinusitis).
  • K mačjemu krempeljcu se že dolgo zatekajo pri iskanju pomoči za lajšanje bolečin. Zaradi protivnetnih lastnosti je očitno učinkovito zdravilo za blaženje bolečin v sklepih pri protinu in nekaterih drugih vnetjih sklepov. Seveda bodo potrebne še dodatne raziskave za natančno določitev vloge, ki jo ima ta rastlina pri zdravljenju vnetnih obolenj.
  • Preliminarne študije so pokazale, da mačji krempeljc pri hkratnem zdravljenju s konvencionalnimi zdravili za aids lahko pomaga bolnikom, okuženim z virusom HIV, ker spodbudi delovanje imunskega sistema.

Nekateri znanstveniki svarijo pred jemanjem mačjega krempeljca pri kroničnih boleznih imunskega sistema, kakršne so tuberkuloza, multipla skleroza in revmatoidni artritis, ker menijo, da bi utegnil preveč spodbujati imunski sistem, kar bi simptome še poslabšalo. Nekateri pa ga priporočajo tudi pri avtoimunskih boleznih in z njim zdravijo revmatoidni artritis in lupus. Za varno uporabo bo torej potrebnih še več raziskav.

Izvleček ali posušena rastlina

Mačji krempelj jemljemo tako, da 250-miligramsko tableto s standardiziranim izvlečkom zaužijemo dvakrat na dan. Namesto tega lahko dvakrat na dan vzamemo tudi eno do dva mililitra (oziroma 20 do 40 kapljic) tinkture.

Sama posušena rastlina (zmleta korenina ali notranji del skorje v nekoncentrirani obliki) je na voljo v kapsulah po 500 ali 1000 miligramov; take kapsule vzamemo dvakrat na dan (ne smemo preseči skupno 2000 miligramov na dan). V trgovinah z zdravo hrano prodajajo čaj iz mačjega krempeljca. Za eno skodelico prelijemo žličko ali dve čaja z zelo vročo vodo oziroma upoštevamo navodila na embalaži. Spijemo lahko do tri skodelice čaja dnevno.

- Oglas -

Mačji krempeljc lahko kombiniramo ali izmenično uporabljamo z drugimi rastlinami za krepitev imunske odpornosti, denimo z ehinacejo (Echinacea purpurea, E. pallida, E. angustifolia), kanadskim zlatim korenom (Hydrastis canadensis), svetlikavo pološčenko – reishi (Ganoderma lucidum) ali veliko zraščenko – maitake (Grifola frondosa), grahovcem (Astragalus membranaceus) in lapačom (Tabebuia impatiginosa). Za zdaj ni poročil, da bi bila v priporočenih odmerkih uporaba lahko strupena. Znano je, da v višjih odmerkih lahko povzroča drisko. Nosečnice in doječe matere se morajo uporabi te rastline odreči, saj obstaja nevarnost povzročanja splava.

Pazite, kaj kupujete

Da si zagotovite jemanje pravilnega odmerka oziroma vnos priporočene količine zdravilnih učinkovin, se – če je le mogoče – odločite za standardizirane izvlečke mačjega krempeljca. Poiščite izdelke, ki so bili standardizirani na tri odstotke alkaloidov in 15 odstotkov polifenolov. Kupujte le pripravke, izdelane iz Uncaria tomentosa ali Uncaria guianensis. Na trgu namreč obstaja še vrsta rastlin, ki so podobne mačjemu krempeljcu ali nosijo enako ime, v resnici pa ne gre za isto rastlino. To velja tudi za pripravke z jugovzhoda Združenih državah Amerike, izdelane iz rastline Acacia greggi, ki ji sicer lokalno tudi pravijo mačji krempeljc, vendar nima nobene zveze z vrsto Uncaria.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×