0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako narezati čebulo brez solz

Kako narezati čebulo brez solz

MORDA VAS ZANIMA

Le redki so tisti, ki zaradi čebule niso potočili solze ali dveh. Gotovo se z lahkoto spomnite pekočega občutka ob rezanju in sekljanju te priljubljene sestavine vsake kuhinje. Razlog za solze je plin, ki se sprošča ob rezanju, v stiku z očmi pa se ustvari kislina, ki draži oči. Solze tečejo, da bi to kislino izprale.

- Oglas -

rezanje čebule

Kako se borite s to težavo? Namesto da si nadenete plavalna očala ali masko, raje preizkusite spodnje nasvete. Nekaj bo gotovo delovalo in ko boste to ugotovili, čebule ne boste nikoli več rezali po starem. Zato preberite spodnjih nekaj namigov:

 

  1. Čebulo 15 minut pred rezanjem hladite v zamrzovalniku. Iz hladne čebule se bo namreč sprostilo manj dražečega plina kot iz tiste s sobno temperaturo.
  2. V bližini rezanja čebule postavite posodo z vročo vodo. Para bo pomagala, da se bo plin iz čebule razpršil po prostoru, tako pa ga bo manj končalo v vaših očeh.
  3. Dihajte skozi usta in pokažite jezik. Tako boste vdihavali več zraka, manj pa ga bo pripotovalo do vaših oči. Poleg tega dihanje skozi nos plinu iz čebule pomaga, da pride še bližje žlezam solznicam.
  4. Med rezanjem čebule žvižgajte. Tako boste sproti odpihovali zrak, z njim pa tudi plin, ki tako ne bo našel poti do vaših oči.
  5. Uporabite oster in tanek nož. Čebulo boste tako manj poškodovali in iz nje bo prišlo manj nadležnega plina.
  6. Desko za rezanje namažite z limono, saj ta nevtralizira encime iz čebule.
  7. Ne režite korenastega dela čebule. Prav v njem je koncentracija encimov, ki so zaslužni za omenjeni plin, največja. Ta del pred samim rezanjem izrežite in ga zavrzite.
  8. Prižgite svečo, jo postavite v bližino deske za rezanje in plamen bo nase vezal pline iz čebule.
  9. Vključite ventilator, ga usmerite proti čebuli in deski, ali pa pustite, da piha v nasprotno smer od vašegaobraza.
  10. Hladite nož pod vodo. Med rezanjem nož večkrat pomolite pod hladno tekočo vodo, tako bo čebula zadržala več plina, vaše oči pa bodo hvaležnejše.
.

NAJNOVEJŠE