0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineVse prednosti peteršilja

Vse prednosti peteršilja

MORDA VAS ZANIMA

Dobre domače kuhinje si ne znamo predstavljati brez aromatičnih listov ali korena peteršilja. Zanimivo pa je, da te rastline dolgo časa sploh niso uporabljali v kuhinji, temveč so jo vse do srednjega veka uporabljali kot zdravilno rastlino, šele kasneje pa je peteršilj postal ena od glavnih začimbnic v kuhinji.

- Oglas -

Peteršilj

Cela vrsta zdravilnih sestavin

Peteršilj je bogat z vitamini, minerali, zdravilnimi eteričnimi olji in flavonoidi. Vsebuje izredno veliko vitaminov C (samo listi do dvakrat in pol več kot limona, korenika pa še več), B, A in K, ne pozabimo pa niti na minerale, kot so kalij, magnezij, kalcij, fosfor in železo. Ob tem ima peteršilj tudi aromatična olja in flavonoide. Prva nevtralizirajo delovanje kemičnih snovi, ki na primer nastanejo ob kajenju, in ščitijo pred rakom, flavonoidi pa delujejo kot antioksidanti in varujejo pred negativnimi učinki prostih radikalov v telesu. Peteršilj vsebuje tudi protivnetne snovi, ki lahko preprečujejo pojav prehlada, gripe, vnetja grla in še kaj. Poleg tega je vir folne kisline, deluje pa tudi kot spodbujevalec uriniranja. Že stari Egipčani so peteršilj uporabljali za zdravljenje bolezni ledvic in sečil, sicer pa blaži tudi znake revme, oteklih nog in bolezni jeter.

Najboljši je svež

Seveda je bolje, če uživate svežega. Na voljo je večji del leta, lahko pa ga tudi zamrznete ali posušite in ga tako prihranite za zimo. Ko ga izbirate, izberite takšnega z zdravimi, temnozelenimi listi. Izogibajte se svetlozelenih, rumenkastih ali pikčastih listov, saj so to lahko znaki, da peteršilj ni mlad in svež. Če vam pri pripravljanju obroka nekaj peteršilja ostane, ga lahko še nekaj dni hranite v kozarcu z vodo, pazite le, da mu boste vodo redno menjali.

- Oglas -

Peteršiljev čaj

Če želite iz listov peteršilja narediti čaj, jih posušite na čisti krpi, nato pa nasekljajte in hranite v stekleni posodi na temnem mestu. Peteršiljev čaj lahko uporabite za blaženje podočnjakov in gubic. Sto gramov suhega peteršilja stresite v deciliter hladne vode. Naj mešanica stoji en dan, nato pa jo precedite. V tekočino namočite blazinice, ki jih pred spanjem namestite okoli oči, s to tekočino pa lahko namažete tudi gubice okoli oči, ust, nosu, na čelu in vratu. Počakajte, da se tekočina posuši in postopek večkrat ponovite.

Sirup varuje pred okužbami

Peteršiljev sirup se lahko učinkovito bori proti bakterijam, lahko pa ga uporabljate tudi za krepkejša in bolj zdrava sečila. Deset gramov peteršiljeve korenike je treba zmleti in ji dodati enako količino limone z lupino. Vse skupaj je treba še enkrat premleti, mešanici pa nato dodati deset gramov medu in sto gramov oljčnega olja. Dobro premešajte, prelijte v steklenico in uživajte po eno žličko pred obrokom.

Blaži menstrualne krče

Za pripravo tega čaja vzemite tri dekagrame listov peteršilja in jih prelijte s pol litra vrele vode. Počakajte deset minut in precedite, čez dan pa popijte dve skodelici tega čaja, pa boste olajšali bolečine med menstruacijo. Ta čaj deluje tudi kot diuretik, s tem pa pomaga telesu izločati škodljve snovi.

Pomaga ledvicam

Vzemite po sto gramov peteršiljevih listov, mlete korenike in semen. Dve žlici mešanice prelijte z dvema decilitroma vroče vode. Naj se čaj nekaj minut kuha, nato pa ga pokrijte in počakajte, da stoji kakšno uro ter ga nato precedite. Ta čaj je dober za ledvice in jetra, zato ga seveda poizkusite, nikakor pa ga ne pijte dnevno in pogosto, temveč le občasno, za razstrupljanje in čiščenje telesa.

Sladek sirup za dobro voljo

Peteršilj pa ne vpliva dobro le na telo, temveč tudi na razpoloženje. Kozarec medu, dva decilitra peteršiljevega soka (dobite ga s prekuhavanjem listov v vodi) in sok maline ali jagode zmešajte, da dobite sirup. Vsakih nekaj dni ga vzemite po eno žličko, pa se boste počutili bolje.

- Oglas -

Seveda so zgornji nasveti le dobronamerni, vendar pa svoje bolezni, če jo imate, nikar ne zdravite samo s peteršiljem. V primeru resnejših težav se takoj obrnite na svojega zdravnika, peteršiljeve pripravke pa uporabljajte zgolj kot dodatek ali občasno razstrupljanje telesa.

.

NAJNOVEJŠE