Dobre domaÄe kuhinje si ne znamo predstavljati brez aromatiÄnih listov ali korena peterÅ¡ilja. Zanimivo pa je, da te rastline dolgo Äasa sploh niso uporabljali v kuhinji, temveÄ so jo vse do srednjega veka uporabljali kot zdravilno rastlino, Å¡ele kasneje pa je peterÅ¡ilj postal ena od glavnih zaÄimbnic v kuhinji.
Cela vrsta zdravilnih sestavin
PeterÅ¡ilj je bogat z vitamini, minerali, zdravilnimi eteriÄnimi olji in flavonoidi. Vsebuje izredno veliko vitaminov C (samo listi do dvakrat in pol veÄ kot limona, korenika pa Å¡e veÄ), B, A in K, ne pozabimo pa niti na minerale, kot so kalij, magnezij, kalcij, fosfor in ÅŸelezo. Ob tem ima peterÅ¡ilj tudi aromatiÄna olja in flavonoide. Prva nevtralizirajo delovanje kemiÄnih snovi, ki na primer nastanejo ob kajenju, in Å¡Äitijo pred rakom, flavonoidi pa delujejo kot antioksidanti in varujejo pred negativnimi uÄinki prostih radikalov v telesu. PeterÅ¡ilj vsebuje tudi protivnetne snovi, ki lahko prepreÄujejo pojav prehlada, gripe, vnetja grla in Å¡e kaj. Poleg tega je vir folne kisline, deluje pa tudi kot spodbujevalec uriniranja. Åœe stari EgipÄani so peterÅ¡ilj uporabljali za zdravljenje bolezni ledvic in seÄil, sicer pa blaÅŸi tudi znake revme, oteklih nog in bolezni jeter.
Najboljši je sveş
Seveda je bolje, Äe uÅŸivate sveÅŸega. Na voljo je veÄji del leta, lahko pa ga tudi zamrznete ali posuÅ¡ite in ga tako prihranite za zimo. Ko ga izbirate, izberite takÅ¡nega z zdravimi, temnozelenimi listi. Izogibajte se svetlozelenih, rumenkastih ali pikÄastih listov, saj so to lahko znaki, da peterÅ¡ilj ni mlad in sveÅŸ. Äe vam pri pripravljanju obroka nekaj peterÅ¡ilja ostane, ga lahko Å¡e nekaj dni hranite v kozarcu z vodo, pazite le, da mu boste vodo redno menjali.
PeterÅ¡iljev Äaj
Äe ÅŸelite iz listov peterÅ¡ilja narediti Äaj, jih posuÅ¡ite na Äisti krpi, nato pa nasekljajte in hranite v stekleni posodi na temnem mestu. PeterÅ¡iljev Äaj lahko uporabite za blaÅŸenje podoÄnjakov in gubic. Sto gramov suhega peterÅ¡ilja stresite v deciliter hladne vode. Naj meÅ¡anica stoji en dan, nato pa jo precedite. V tekoÄino namoÄite blazinice, ki jih pred spanjem namestite okoli oÄi, s to tekoÄino pa lahko namaÅŸete tudi gubice okoli oÄi, ust, nosu, na Äelu in vratu. PoÄakajte, da se tekoÄina posuÅ¡i in postopek veÄkrat ponovite.
Sirup varuje pred okuÅŸbami
PeterÅ¡iljev sirup se lahko uÄinkovito bori proti bakterijam, lahko pa ga uporabljate tudi za krepkejÅ¡a in bolj zdrava seÄila. Deset gramov peterÅ¡iljeve korenike je treba zmleti in ji dodati enako koliÄino limone z lupino. Vse skupaj je treba Å¡e enkrat premleti, meÅ¡anici pa nato dodati deset gramov medu in sto gramov oljÄnega olja. Dobro premeÅ¡ajte, prelijte v steklenico in uÅŸivajte po eno ÅŸliÄko pred obrokom.
BlaÅŸi menstrualne krÄe
Za pripravo tega Äaja vzemite tri dekagrame listov peterÅ¡ilja in jih prelijte s pol litra vrele vode. PoÄakajte deset minut in precedite, Äez dan pa popijte dve skodelici tega Äaja, pa boste olajÅ¡ali boleÄine med menstruacijo. Ta Äaj deluje tudi kot diuretik, s tem pa pomaga telesu izloÄati Å¡kodljve snovi.
Pomaga ledvicam
Vzemite po sto gramov peterÅ¡iljevih listov, mlete korenike in semen. Dve ÅŸlici meÅ¡anice prelijte z dvema decilitroma vroÄe vode. Naj se Äaj nekaj minut kuha, nato pa ga pokrijte in poÄakajte, da stoji kakÅ¡no uro ter ga nato precedite. Ta Äaj je dober za ledvice in jetra, zato ga seveda poizkusite, nikakor pa ga ne pijte dnevno in pogosto, temveÄ le obÄasno, za razstrupljanje in ÄiÅ¡Äenje telesa.
Sladek sirup za dobro voljo
PeterÅ¡ilj pa ne vpliva dobro le na telo, temveÄ tudi na razpoloÅŸenje. Kozarec medu, dva decilitra peterÅ¡iljevega soka (dobite ga s prekuhavanjem listov v vodi) in sok maline ali jagode zmeÅ¡ajte, da dobite sirup. Vsakih nekaj dni ga vzemite po eno ÅŸliÄko, pa se boste poÄutili bolje.
Seveda so zgornji nasveti le dobronamerni, vendar pa svoje bolezni, Äe jo imate, nikar ne zdravite samo s peterÅ¡iljem. V primeru resnejÅ¡ih teÅŸav se takoj obrnite na svojega zdravnika, peterÅ¡iljeve pripravke pa uporabljajte zgolj kot dodatek ali obÄasno razstrupljanje telesa.