DomovZdravje & prehranaPeteršiljev čaj: preprosto naravno zdravilo z močnimi učinki za ledvice in prebavo

Peteršiljev čaj: preprosto naravno zdravilo z močnimi učinki za ledvice in prebavo

Skozi zgodovino je bil peteršiljev čaj med zeliščarji precej uporabljen in cenjen. Že v preteklih stoletjih so se ljudje zavedali njegovih zdravilnih lastnosti – da denimo spodbuja in vzdržuje reden menstruacijski ciklus ter, da po porodu pomaga pri obnovi maternice. Bolj kot je napredovala medicina, bolj se je daljšal seznam njegovih zdravilnih učinkov. Peteršiljev čaj se danes tako lahko uporablja pri zdravljenju vseh bolezni, ki so povezane s sečili, poleg tega pa je tudi znan po svojih prečiščevalnih učinkih pri čemer so mu najbolj hvaležna naša jetra in ledvica.

Zakaj peteršiljev čaj?

Peteršilj vsebuje bogastvo vitaminov (A, C, K), mineralov (kalij, železo, magnezij) in predvsem eteričnih olj (npr. apiole), ki imajo blag diuretičen, protivnetni in razstrupljevalni učinek. Prav zato se čaj uporablja predvsem za:

  • spodbujanje izločanja odvečne vode,
  • blaženje napihnjenosti in trebušnih krčev,
  • razstrupljanje jeter in ledvic,
  • blaženje bolečin ob menstruaciji,
  • osvežitev zadaha in prebave.

Uporablja se pri preprečevanju in zdravljenju raka debelega črevesja, ker pa je peteršilj bogat vir folne kisline, zdravilno učinkuje tudi na srce in celotno ožilje. Peteršilj vsebuje tudi veliko vitaminov A, C in E s čimer njegovo redno uživanje prinese znižano raven holesterola, vsebovanost železa pa se izkaže kot zelo koristna v primeru anemije. Vsestranska rastlina, torej! Ste že kdaj pomislili, da bi ga uživali v obliki čaja?

UčinekOpis
DiuretičenSpodbuja delovanje ledvic
PrebavniLajša napenjanje in krče
DetoksikacijaČisti jetra in kri
Ženski ciklusBlaži boleče menstruacije
ProtimikrobniPodpira boj proti sečnim okužbam

Kako pripravimo peteršiljev čaj?

Potrebujete:

  • vodo,
  • dve žlici svežega ali posušenega peteršilja,
  • žlica medu,
  • limonin sok.

Priprava:

Zavremo vodo ter vanjo damo peteršilj. Pustimo, da tekočina vre nekaj minut in jo nato odstavimo. Peteršilj v tekočini pustimo počivati še 5 do 10 minut, za tem pa ga v celoti odstranimo iz tekočine. Ko se slednja popolnoma ohladi ji dodamo nekaj kapljic limoninega soka in po želji še žlico medu. Čaj lahko uživate dvakrat na dan, zaradi možnih neželenih hormonskih vplivov pa se njegovo uživanje odsvetuje nosečnicam.

Več o zdravilnih učinkih peteršilja si preberite tukaj.

peteršilj

Dokazane koristi peteršiljevega čaja

1. Spodbuja delovanje ledvic

Eterična olja v peteršilju, predvsem apiole in miristicin, delujejo kot blagi diuretiki, ki spodbujajo izločanje tekočine in s tem pomagajo očistiti sečne poti in ledvice.

2. Lajša napihnjenost in prebavne motnje

Peteršiljev čaj sprošča gladke mišice in blaži vetrove, napenjanje, pa tudi krče v prebavnem traktu.

3. Naravno čiščenje telesa

Peteršilj je poznan kot zelišče za razstrupljanje jeter in krvi, čaj pa spodbuja izločanje toksinov na naraven način.

4. Blaži menstrualne težave

V ljudski medicini se uporablja tudi za blaženje menstrualnih bolečin in spodbujanje nerednih menstruacij, saj deluje rahlo hormonsko.

5. Podpora pri sečnih vnetjih

Ker spodbuja izločanje urina, pomaga tudi pri blažjih okužbah mehurja – v kombinaciji z brusničnim čajem ali medvedjim grozdjem.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE