0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeČista obala 2015 – projekt s tradicijo bo letos potekal že šestič...

Čista obala 2015 – projekt s tradicijo bo letos potekal že šestič zapored

MORDA VAS ZANIMA

Projekti čistilnih akcij so v Sloveniji postali redna praksa najmanj odkar so se v društvu Ekologi brez meja odločili za tisto vsem dobro poznano »Očistimo Slovenijio v enem dnevu.« Od omenjene akcije je preteklo že dobrih pet let. Takrat je organizatorjem uspelo združiti kar 200.000 prostovoljcev iz vse Slovenije in izpeljali so največjo okoljsko akcijo v zgodovini Slovenije. Uspelo jim je odstraniti 20.000 ton nelegalno odvrženih komunalnih odpadkov na divjih odlagališčih. Nekateri posamezniki in društva se od tistega dne dalje (določeni tudi že od prej) tradicionalno zbirajo vsako leto in še vedno čistijo. Na žalost jim dela še vedno ne primanjkuje. Ob tem velja omeniti, da imajo čistilne akcije poleg estetskih izboljšav našega okolja in narave predvsem pomembno vlogo pri osveščanju ljudi. Dobro je, če aktivnosti ostanejo na prostovoljni bazi, saj bi se v nasprotnem primeru gotovo hitro našel kdo, ki bi brez slabe vesti metal smeti v naravo, z izgovorom da bodo »komunalci vsaj kaj dela imeli in kaj zaslužili.« Takšna je na žalost včasih naša nepremišljena plat človeške narave.

- Oglas -

Čista obala

V društvu Eco Vitae so s čistilnimi akcijami na slovenski obali začeli že leta 2008. Sprva je bil projekt Čista obala organiziran z namenom, da bi ekipa SVOM (Služba za varovanje obalnega morja) čas čiščenja obale Slovenije skrajšala iz 14 dni na 3 dni. S pomočjo študentov je organizatorjem to tudi uspelo in s tem se je začelo vsakomesečno čiščenje obale s študenti, kasneje pa tudi vsakoletna čistilna akcija, ki jo že šestič zapored organizirajo tudi letos. Čiščenje bo potekalo v soboto, 19.9.2015 s pričetkom ob 10h. Ponovno bo akcija potekala v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer – International Coastal Cleanup (ICC) Ocean Conservancy (https://www.oceanconservancy.org/). Posebnost čiščenja obal na način ICC je v tem, da se obale ne samo čistijo, pri tem se zbira tudi podatke o količinah in tipu zbranih odpadkov. Čiščenje bo potekalo po skupinah (5 – 10 ljudi v skupini), v kateri eden izmed prostovoljcev beleži odpadke, medtem ko drugi čistijo. Vsaka lokacija bo imela svojega koordinatorja, ki bo zbral po koncu čiščenja vse kartice iz vseh skupin na svoji lokaciji ter jih predal nacionalnemu koordinatorju, Andreji Palatinus. Zbrani podatki iz vsega sveta bodo objavljeni v letnem poročilu.

Kot lani je Čista obala organizirana pod okriljem Zavoda TRI-NITI in Inštitutom za vode Republike Slovenije (www.izvrs.si)

- Oglas -

Osnutek programa Čiste obale 2015:

10 – 12h ČIŠČENJE OBALE
Vabljen je vsak prostovoljec, sam ali v skupini, ki bi želel pomagati pri samem čiščenju.
Vsak prejme majico, nakupovalno vrečko (seveda iz blaga, ker organizator ne podpira pretirane uporabe plastičnih vrečk) in malico.

12 – 14h IZOBRAŽEVALNO – ZABAVNI DEL (plaža Strunjan)

12 – 14:30 POGOSTITEV ZA UDELEŽENCE, DRUŽENJE, DELAVNICE

12:30 ANIMIRANA BRALNA URICA – gledališče Smejček (predstavitev knjige ČISTE SANJE iz Podmorja, Ide Cimerman)

- Oglas -

Za natančnejše informacije glede čistilne akcije spremljajte stran na Facebooku: www.facebook.com/events/631990710237653/
Prijave organizatorji sprejemajo najkasneje do 15.septembra.

Se vidimo!

.

NAJNOVEJŠE