0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOpazujmo in vzljubimo letne čase

Opazujmo in vzljubimo letne čase

MORDA VAS ZANIMA

Morda spadate v skupino ljudi, ki se obnašajo, kot da bi se moralo vreme prilagajati njim? K tistim gospodičnam, ki tarnajo, da ne morejo obleči svojega najljubšega krila, ker zunaj dežuje? Prav tistim, ki jim je potem sredi poletja preveč vroče in se pritožujejo, da bi bilo bolje, če bi se ohladilo in bi one lažje dihale? Nikoli jim ni nič prav. Kakovost bivanja v nekaterih podobnih primerih niti ni odvisna zgolj od nas samih. Družba in življenje v njej je pogosto takšno, da se je vremenskim razmeram težko prilagajati. Tako so na primer marsikateri gradbeni delavci prisiljeni za redno plačo delati v nevzdržno vročih razmerah. Nekaterih posameznikov šefi ne razumejo, ko zaradi snega zjutraj zamudijo v službo ipd. Zaradi takšnih situacij smo lahko pogosto napeti in pod stresom. Postajamo vse bolj nezadovoljni, krivdo pa bi najraje prevalili na ubogo vreme, ki bo ostalo točno takšno kot je (ne glede na naše pritoževanje in moledovanje naj se že enkrat spremeni tako ali drugače). V tem prispevku ne želim razpravljati o tem, kako se znamo vse prevečkrat pritoževati nad vremenskimi razmerami. Želim le izpostaviti tiste lepe stvari, ki se tekom letnih časov ponujajo, da si z njimi obarvamo življenje, ko včasih ne vemo kako.

- Oglas -

Letni časi

Zima

Enostavno ne razumem ljudi, ki jim je pozimi dolgčas in komaj čakajo pomlad (oz. bi tudi to najraje kar preskočili, da bi kar takoj doživeli poletje). Navadno so to posamezniki, ki jih zimske aktivnosti in radosti ne zanimajo. Morda jih starši v otroštvu niso navdušili nad smučanjem in sankanjem. Morda niso imeli priložnosti zidati snežnih zidov s sosedovimi otroci in se igrati vojne s sneženimi kepami. Morda so njihovi starši pozimi stalno tarnali kako jih zebe, se ob tem dolgočasili na kavču in takrat večkrat raje odpotovali v tople kraje. Sama zelo rada smučam. Zimski pohodi na vrhove nekaterih prehodnih hribov in gora imajo pozimi v lepem vremenu zame poseben čar (sploh če te na vrhu oz. v odprti planinski koči čakajo topel sprejem prijaznih oskrbnikov in planinski čaj). Padanje snega v času božično-novoletnih praznikov me obdaja s toplino in željo, da bi hladne zimske večere preživela v družbi svojih najbližjih. Prav tako kot za vsakim dežjem tudi za vsakim snegom posije sonce. Takrat je zima za moj okus najlepša. Sneg se zdi kot neskončna preproga belih bleščečih kristalov, ki krasijo vse okrog hiše. Četudi živite v mestu – gotovo ste kdaj že doživeli tovrstno lepoto?

Pomlad

Spomladi se narava prebuja. Resnično uživam, ko ptice vsako jutro postopoma in vsak dan glasneje pojejo o tem. Toplo sonce, ki greje, nam podari nove zaloge vitamina D zaradi katerega se počutimo bolj polni energije in bolje pripravljeni na nove izzive, ki jih prinaša leto pred nami. Malo smo naveličani kratkih dni in dolgih mrzlih večerov, ki se začnejo postopoma krajšati. To nas napolni z željo, da bi popoldneve preživeli zunaj na prostem, ne pa v zaprtih prostorih. Pomlad pomeni za vrtičkarje začetek ustvarjanja na vrtu, za gobarje pa iskanje prvih gob v tistem letu. Najbolj pogumni in vzdržljivi kolesarji opravijo svoje prve ture v letu. Vsi našteti se namreč zavedajo, da bo kmalu prišlo poletje in z njim najverjetneje vročina, kateri se bodo morali tako ali drugače izogibati in posledično spet preživeli kar nekaj časa v zaprtih prostorih.

- Oglas -

Poletje

Poletje je čast dopustov in počitnic (vsaj za večino). Naše življenje se nekoliko umiri, na splošno smo bolj sproščeni in nasmejani. Sonce in lahka hrana ter veliko zdrave pitne vode je naenkrat skoraj vse kar potrebujemo, da se počutimo polni energije. Le malo je posameznikov, ki poleti ne najdejo pravega navdiha za aktivnosti v naravi. Poletje je letni čas, ki ga ima večina od nas najraje.

Jesen

Jesen je čas odpadanja listov z dreves. Mar ni čudežno opazovati listek, ki doživlja svoj poslednji polet na tla, kjer bo s časoma postal hrana za živa bitja in del humusa? Opazujmo čudovite barve dreves, ki se dnevno spreminjajo in kličejo po dolgih sprehodih. Na vrtu je ogromno sveže sezonske zelenjave in sadja. Privoščimo si ga v obilnih količinah, da se ga najemo »za naprej in za nazaj.« Vitamini, ki se skrivajo v tovrstni prehrani so neprecenljivi za naše zdravje.

Vse se vrti…

Za jesenjo bo tu spet zima, ki bo od nas prav tako kot tista lani pričakovala, da se ji prilagodimo oz. da se prilagodimo razmeram, ki jih prinaša. Tak je osnovni zakon narave. Najbolj uspešni osebki v naravi so tisti, ki so prilagodljivi. Spomnimo se na to, ko bomo naslednjič zaplavali v kritiko vremena in sveta okrog nas. Spomnimo se na modrost, da svet le stežka spreminjamo, lahko pa (že danes!) spremenimo naš pogled nanj.

.

NAJNOVEJŠE