Zakaj jesti maline?

  V tem času so še vedno na voljo sveže in zdrave maline, ki pa verjetno niso tako priljubljene kot borovnice, čeprav s seboj nosijo številne zdravilne učinke. Vsebujejo namreč vlaknine, antioksidante in vitamine (B, C) ter minerale, folno kislino, železo, folate, niacin, baker, kalij in magnezij, salicilno in elagično kislino ter še kaj, s tem pa lahko celo ustavljajo razvoj rakavih celic. Zato ni prav nič nenavadno, da imajo številne zdravilne učinke na človeško telo.

  Maline

  Pomaga pri degeneraciji rumene pege

  Kadar gre za preventivno delovanje v zvezi z degeneracijo rumene pege, seveda ne moremo ostati le pri malinah, lahko pa njihovo vsakodnevno uživanje upočasni napredovanje te bolezni in izgubljanja vida. Maline lahko vsak dan dodate kosmičem, solati, napitkom ali sladicam, le zavedajte se, da lahko z njimi naredite veliko za svoje zdravje.

  Za zdrave ženske

  Maline in njihove liste že stoletja uporabljajo za krepitev in zdravje ženskih reproduktivnih organov. Tudi danes mnogi priporočajo ženskam, ki imajo izredno močne menstruacije, naj se poslužujejo malin, ki blažijo tudi bolečine in slabost. Če ste noseči, se v zvezi z uživanjem malin in njihovimi listi najprej posvetujte z zdravnikom, če pa noseči niste, naj maline postanejo vaša navada, saj bodo skrbele za vaše zdravje in vam dvigale raven energije.

  Proti raku

  Če maline jeste redno, se vam zmanjša tveganje za nastanek raka. Vsebujejo namreč veliko elagične kisline, ki telesu pomaga, da se lažje znebi prostih radikalov in ohranja zdrave celične membrane. Poleg tega maline vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki se prav tako borijo proti raku.

  Za lepo kožo

  Leta gor ali dol, vsaka ženska se mora enkrat soočiti z gubami. V izogib prezgodnjemu staranju kože posezite po malinah, ki jih lahko dodate v vsakdanjo prehrano, lahko pa večkrat naredite tudi masko za obraz. Zmešajte ovsene kosmiče, med, jogurt in maline, nato pa to nanesite na obraz in čakajte, da deluje 20 minut. Sperite z mlačno vodo.

  PREBERITE TUDI:  Adrenalna utrujenost - Vse o Addisonovi bolezni

  Za dober imunski sistem

  Sveže maline so najbolj zdrave, v tej sezoni pa še poceni. Vsebujejo veliko vitamina C in tako pomagajo imunskemu sistemu, imajo pa tudi antioksidante, ki pomagajo odganjati različne bolezni.

  Za lepo postavo

  Maline so odličen vir mangana in prehranskih vlaknin, ki so dobre prijateljice skujševalnih diet. Mangan pospešuje prebavno pot, zaradi vlaknin pa se dlje počutite site.

  Če malin ne marate, pa začnite z malim: nekaj jih dodajte napitku, jogurtu, kosmičem, sadni solati ali zelenjavi, lahko tudi sladicam na osnovi sadja. Za zimo jih lahko tudi zamrznete.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte