Do srčnega infarkta pride, ko se zamaši arterija ali celo več arterij, ki dovajajo kri do srca. Blokada je najpogosteje posledica nakopičenih maščob ali holesterola. Obloge, ki se dolgo časa kopičijo na stenah žil, se odlepijo in strdijo. Posledično nastane krvni strdek. Srčni infarkt je seveda izjemno nevaren. Pogosto odločajo že sekunde, zato je nujno, da hitro prepoznamo znake bližajočega se srčnega infarkta – pri sebi ali pri drugih – in čim prej pokličemo pomoč, med čakanjem pa upoštevamo navodila reševalcev. Poleg tega pa je pomembno vedeti, katere skupine ljudi so še posebej ogrožene. Tako lahko s spremembo vsakodnevnih navad pomembno zmanjšamo tveganje za srčni infarkt.

Srčni infarkt

Določeni znaki in simptomi srčnega infarkta se lahko pojavijo že nekaj dni prej

Najpogostejši znaki in simptomi srčnega infarkta so pritisk in bolečine v prsnem košu, občutek stiskanja, ki se lahko širi tudi proti vratu, čeljusti ali hrbtu, slabost, bolečine v trebuhu, zadihanost, hladno znojenje, utrujenost ter nenadno omotičnost/oslabljeno zaznavanje okolice. Pri vseh ljudeh sicer simptomi niso povsem identični, poleg tega pa se lahko razlikuje njihova intenzivnost. Tudi če bolečina ni zelo huda, je nikakor ne smete ignorirati. Včasih lahko srčni infarkt preseneti praktično brez napovedi, vendar se v nekaterih primerih znaki pojavljajo že nekaj dni, včasih pa celo več tednov prej. Najzgodnejša znaka sta običajno ponavljajoča se bolečina in pritisk v prsnem košu, ki se pojavita med fizično aktivnostjo, ob počitku pa se običajno umirita. To lahko že nakazuje, da je pretok krvi do srca oviran.

Srčni infarkt: Kdo je najbolj ogrožen?

Nevarnost za srčni infarkt se povečuje s staranjem. Pri moških govorimo o povečanem tveganju po 45. letu, pri ženskah pa po 55. Seveda pa obstaja tudi ogromno dejavnikov, na katere lahko vplivate sami. O povečani ogroženosti na primer govorimo pri kadilcih (ali tistih, ki so pogosto izpostavljeni cigaretnemu dimu) in pri ljudeh s previsoko telesno težo. Zelo previdni morate biti tudi v primeru, da imate kronično povišan krvni tlak ali težave s povišanim holesterolom/trigliceridi. Povečana nevarnost obstaja tudi pri diabetikih, pri ženskah, ki so se med nosečnostjo srečale s preeklampsijo, in pri ljudeh z določenimi avtoimunskimi boleznimi (na primer z revmatoidnim artritisom). Tveganje pa se povečuje tudi v primeru pomanjkanja gibanja in zelo stresnega življenja. V poletnih mesecih, ko so temperature pogosto zelo visoke, je potrebna še posebna previdnost.

Če pride do srčnega infarkta, je pomembna vsaka minuta, zato mora oseba čim prej na urgenco. Prepoznavanje najpogostejših simptomov lahko rešuje življenja.