Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKrvni strdki: 3 skupine živil, ki preprečujejo njihovo nastajanje

Krvni strdki: 3 skupine živil, ki preprečujejo njihovo nastajanje

MORDA VAS ZANIMA

Krvni strdki so lahko v določenih primerih usodni za naše zdravje in celo življenje. Strjevanje krvi je v mnogih situacijah zelo koristen mehanizem, ki lahko v skrajnih primerih prepreči izkrvavitev.

Krvni strdki lahko ogrožajo naše zdravje

- Oglas -

Vendar pa obstaja po drugi strani tudi nevarnost prekomernega strjevanja krvi, kjer nastajajo krvni strdki, ki ovirajo proces kroženja krvi. Tako se poveča tveganje za srčni napad, kap in mnoge druge zaplete. Ljudem, pri katerih obstaja povečano tveganje za krvne strdke, zdravniki pogosto predpišejo redno jemanje ustreznega zdravila (v večini primerov je to aspirin). Dober podporni ukrep za preprečevanje krvnih strdkov pa je lahko tudi uvedba večjih količin določenih živil v vašo prehrano …

Salicilati

V določenih živilih lahko najdemo snovi, zelo podobne tistim, ki jih sicer vsebuje aspirin. Gre za snovi, imenovane salicilati, ki jih vsebujejo živila, kot so ananas, grozdje, jagodičevje, slive, pomaranče, mandarine, olive, redkvice, paradižnik ipd. Večje količine salicilatov pa vsebujejo tudi nekatere začimbe, predvsem timijan, meta, sladki koren, kajenski poper, ingver in kurkuma. Saliciati poskrbijo, da krvni strdki ne nastajajo oziroma zmanjšajo njihovo pogostost.

Maščobne kisline omega-3

Da bi se izognili nastajanju krvnih strdkov, je smiselno čim bolj omejiti vnos nasičenih maščob. Po drugi strani pa so lahko nenasičene maščobne kisline v zmernih količinah, predvsem maščobne kisline omega-3, zelo koristne za uravnavanje procesa strjevanja krvi.

Vitamin E

Študije kažejo, da je za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov zelo pomemben tudi zadosten vnos vitamina E. Omenjeni vitamin namreč nekoliko zmanjša delovanje celic, ki so sicer odgovorne za koagulacijo oziroma strjevanje krvi, in tako učinkuje kot naravni antikoagulant, ki pomaga, da krvni strdki ne nastajajo po nepotrebnem.

Krvni strdki ogrožajo naše življenje

- Oglas -

Če krvni strdki delno ali povsem zaprejo dotok krvi v arterije ali vene, postane naše življenje ogroženo. Krvni strdki so vzrok za 3 najpogostejše srčno-žilne težave, katerih razultat je lahko tudi smrt. To so srčni infarkt, venska tromboza (le-ta se najpogosteje pojavi v nogah ali v plučih) in možganska kap.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×