0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKrvni strdki: 3 skupine živil, ki preprečujejo njihovo nastajanje

Krvni strdki: 3 skupine živil, ki preprečujejo njihovo nastajanje

MORDA VAS ZANIMA

Krvni strdki so lahko v določenih primerih usodni za naše zdravje in celo življenje. Strjevanje krvi je v mnogih situacijah zelo koristen mehanizem, ki lahko v skrajnih primerih prepreči izkrvavitev.

- Oglas -

Krvni strdki lahko ogrožajo naše zdravje

Vendar pa obstaja po drugi strani tudi nevarnost prekomernega strjevanja krvi, kjer nastajajo krvni strdki, ki ovirajo proces kroženja krvi. Tako se poveča tveganje za srčni napad, kap in mnoge druge zaplete. Ljudem, pri katerih obstaja povečano tveganje za krvne strdke, zdravniki pogosto predpišejo redno jemanje ustreznega zdravila (v večini primerov je to aspirin). Dober podporni ukrep za preprečevanje krvnih strdkov pa je lahko tudi uvedba večjih količin določenih živil v vašo prehrano …

Salicilati

V določenih živilih lahko najdemo snovi, zelo podobne tistim, ki jih sicer vsebuje aspirin. Gre za snovi, imenovane salicilati, ki jih vsebujejo živila, kot so ananas, grozdje, jagodičevje, slive, pomaranče, mandarine, olive, redkvice, paradižnik ipd. Večje količine salicilatov pa vsebujejo tudi nekatere začimbe, predvsem timijan, meta, sladki koren, kajenski poper, ingver in kurkuma. Saliciati poskrbijo, da krvni strdki ne nastajajo oziroma zmanjšajo njihovo pogostost.

Maščobne kisline omega-3

Da bi se izognili nastajanju krvnih strdkov, je smiselno čim bolj omejiti vnos nasičenih maščob. Po drugi strani pa so lahko nenasičene maščobne kisline v zmernih količinah, predvsem maščobne kisline omega-3, zelo koristne za uravnavanje procesa strjevanja krvi.

- Oglas -

Vitamin E

Študije kažejo, da je za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov zelo pomemben tudi zadosten vnos vitamina E. Omenjeni vitamin namreč nekoliko zmanjša delovanje celic, ki so sicer odgovorne za koagulacijo oziroma strjevanje krvi, in tako učinkuje kot naravni antikoagulant, ki pomaga, da krvni strdki ne nastajajo po nepotrebnem.

Krvni strdki ogrožajo naše življenje

Če krvni strdki delno ali povsem zaprejo dotok krvi v arterije ali vene, postane naše življenje ogroženo. Krvni strdki so vzrok za 3 najpogostejše srčno-žilne težave, katerih razultat je lahko tudi smrt. To so srčni infarkt, venska tromboza (le-ta se najpogosteje pojavi v nogah ali v plučih) in možganska kap.

.

NAJNOVEJŠE