0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVeč kot 95 % svetovne populacije vdihuje škodljiv zrak

Več kot 95 % svetovne populacije vdihuje škodljiv zrak

MORDA VAS ZANIMA

Morda imate občutek, da je prekomerna onesnaženost zraka predvsem težave peščice svetovnih velemest. Vendar pa je nedavno poročilo, ki ga je objavil Health Effect Institute (Inštitut za učinke na zdravje), razkrilo drugačno sliko. Več kot 95 odstotkov populacije naj bi namreč vdihovalo zrak, ki je glede na merila Svetovne zdravstvene organizacije zdravju škodljiv.

- Oglas -

Onesnažen zrak

Onesnažen zrak kriv za ogromno število smrti po vsem svetu

Podatke, ki so bili vključeni v to obsežno raziskavo, so pri omenjenem inštitutu pridobili s pomočjo satelitov in nadzornih sistemov po vsem svetu. Raziskovalci so se še posebej osredotočili na trdne delce PM2,5. Izpostavljenost tem delcem naj bi v letu 2016 prispevala k več kot 4 milijonom smrti po vsem svetu. Na lestvici najpogostejših zdravstvenih vzrokov za prezgodnjo smrt to pomeni izjemno visoko šesto mesto, takoj za povišanim krvnim tlakom, kajenjem in določenimi nezdravimi prehranjevalnimi navadami. Poleg onesnaženega zraka na prostem pa je lahko problematičen tudi zrak, ki ga vdihujemo doma – ta je bil povod za še dodatna 2,6 milijona smrti v letu 2016.

Z največjimi težavami se soočate Kitajska in Indija

Še posebej velike težave z onesnaženostjo imajo sicer v državah, kjer ekonomska rast prehiteva sprejemanje ukrepov za varovanje okolja in ozračja. Največ smrti zaradi prekomerne onesnaženosti zraka tako beležijo na Kitajskem in v Indiji,  pri čemer je ena največjih težav kurjenje velikih količin premoga in drugih vrst trdnih goriv. Predvsem na Kitajskem se sicer v zadnjem času dobro zavedajo te težave, zato so začeli z uvajanjem različnih regulacij. Čeprav je torej v določenih delih sveta problem onesnaženosti še posebej izrazit, pa podatki iz poročila, omenjenega na začetku, zelo nazorno razkrivajo, da skorajda ni več območij, ki bi bila zares varna.

.

NAJNOVEJŠE