Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Ekologija & okoljeVeč kot 95 % svetovne populacije vdihuje škodljiv zrak

Več kot 95 % svetovne populacije vdihuje škodljiv zrak

MORDA VAS ZANIMA

Morda imate občutek, da je prekomerna onesnaženost zraka predvsem težave peščice svetovnih velemest. Vendar pa je nedavno poročilo, ki ga je objavil Health Effect Institute (Inštitut za učinke na zdravje), razkrilo drugačno sliko. Več kot 95 odstotkov populacije naj bi namreč vdihovalo zrak, ki je glede na merila Svetovne zdravstvene organizacije zdravju škodljiv.

- Oglas -

Onesnažen zrak

Onesnažen zrak kriv za ogromno število smrti po vsem svetu

Podatke, ki so bili vključeni v to obsežno raziskavo, so pri omenjenem inštitutu pridobili s pomočjo satelitov in nadzornih sistemov po vsem svetu. Raziskovalci so se še posebej osredotočili na trdne delce PM2,5. Izpostavljenost tem delcem naj bi v letu 2016 prispevala k več kot 4 milijonom smrti po vsem svetu. Na lestvici najpogostejših zdravstvenih vzrokov za prezgodnjo smrt to pomeni izjemno visoko šesto mesto, takoj za povišanim krvnim tlakom, kajenjem in določenimi nezdravimi prehranjevalnimi navadami. Poleg onesnaženega zraka na prostem pa je lahko problematičen tudi zrak, ki ga vdihujemo doma – ta je bil povod za še dodatna 2,6 milijona smrti v letu 2016.

Z največjimi težavami se soočate Kitajska in Indija

Še posebej velike težave z onesnaženostjo imajo sicer v državah, kjer ekonomska rast prehiteva sprejemanje ukrepov za varovanje okolja in ozračja. Največ smrti zaradi prekomerne onesnaženosti zraka tako beležijo na Kitajskem in v Indiji,  pri čemer je ena največjih težav kurjenje velikih količin premoga in drugih vrst trdnih goriv. Predvsem na Kitajskem se sicer v zadnjem času dobro zavedajo te težave, zato so začeli z uvajanjem različnih regulacij. Čeprav je torej v določenih delih sveta problem onesnaženosti še posebej izrazit, pa podatki iz poročila, omenjenega na začetku, zelo nazorno razkrivajo, da skorajda ni več območij, ki bi bila zares varna.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×