Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaDelci onesnaženega zraka lahko zaidejo v možgane

Delci onesnaženega zraka lahko zaidejo v možgane

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so v možganskem tkivu nedavno odkrili mikroskopsko majhne delce, ki so tja zelo verjetno prišli iz onesnaženega zraka. Pravi oni bi lahko bili odgovorni za nastanek nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

- Oglas -

Možgani

Mednarodna ekipa znanstvenikov, ki se je lotila raziskave in prišla do tega zanimivega odkritja, poudarja, bodo morebiten negativen vpliv teh delcev na človeško zdravje pokazale nadaljnje študije. Hkrati pa so bili mnenja, da bodo te ugotovitve odprle vrsto novih vprašanj glede tveganja, ki ga onesnažen zrak predstavlja za zdravje ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija sicer opozarja, da je slednji odgovoren za do tri milijone prezgodnjih smrti na leto.

Večina dosedanjih študij se je ukvarjala z vplivom onesnaženih delcev iz zraka na srce in pljuča, medtem ko omenjena raziskava dokazuje, da lahko mikroskopsko majhne oblike železovega oksida oziroma magnetita, ki so najverjetneje posledica onesnaževanja, pridejo tudi v možgane. Ti nanodelci magnetita so namreč videti drugače kot tisti, ki jih možgani proizvajajo sami.

Raziskovalci so pojasnili še, da so bili najdeni delčki zelo podobni tistim, ki so produkt izgorevanja plina in jih lahko najdemo v urbanem okolju – v izpušnih plinih, tovarniškem dimu, dimu pri kuhanju na notranjem ognjišču ipd. Povezavo med količino magnetita v možganskem tkivu in tveganjem za Alzheimerjevo bolezen so pokazale že pretekle raziskave. Znanstveniki menijo, da bi bilo zdaj treba preučiti, koliko magnetita v ozračju predstavlja tveganje za človeško zdravje.

- Oglas -

Večina ljudi, katerih tkivo so analizirali, je živela in umrlo v mehiškem Ciudad de Mexico, ki je znano kot zelo onesnaženo mesto. Drugi del tkiv je pripadal ljudem iz Velike Britanije, ki so umrli z nevrodegenerativno boleznijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×