5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaDelci onesnaženega zraka lahko zaidejo v možgane

Delci onesnaženega zraka lahko zaidejo v možgane

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so v možganskem tkivu nedavno odkrili mikroskopsko majhne delce, ki so tja zelo verjetno prišli iz onesnaženega zraka. Pravi oni bi lahko bili odgovorni za nastanek nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

- Oglas -

Možgani

Mednarodna ekipa znanstvenikov, ki se je lotila raziskave in prišla do tega zanimivega odkritja, poudarja, bodo morebiten negativen vpliv teh delcev na človeško zdravje pokazale nadaljnje študije. Hkrati pa so bili mnenja, da bodo te ugotovitve odprle vrsto novih vprašanj glede tveganja, ki ga onesnažen zrak predstavlja za zdravje ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija sicer opozarja, da je slednji odgovoren za do tri milijone prezgodnjih smrti na leto.

Večina dosedanjih študij se je ukvarjala z vplivom onesnaženih delcev iz zraka na srce in pljuča, medtem ko omenjena raziskava dokazuje, da lahko mikroskopsko majhne oblike železovega oksida oziroma magnetita, ki so najverjetneje posledica onesnaževanja, pridejo tudi v možgane. Ti nanodelci magnetita so namreč videti drugače kot tisti, ki jih možgani proizvajajo sami.

Raziskovalci so pojasnili še, da so bili najdeni delčki zelo podobni tistim, ki so produkt izgorevanja plina in jih lahko najdemo v urbanem okolju – v izpušnih plinih, tovarniškem dimu, dimu pri kuhanju na notranjem ognjišču ipd. Povezavo med količino magnetita v možganskem tkivu in tveganjem za Alzheimerjevo bolezen so pokazale že pretekle raziskave. Znanstveniki menijo, da bi bilo zdaj treba preučiti, koliko magnetita v ozračju predstavlja tveganje za človeško zdravje.

- Oglas -

Večina ljudi, katerih tkivo so analizirali, je živela in umrlo v mehiškem Ciudad de Mexico, ki je znano kot zelo onesnaženo mesto. Drugi del tkiv je pripadal ljudem iz Velike Britanije, ki so umrli z nevrodegenerativno boleznijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×