0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽivila, ki znižujejo krvni tlak

Živila, ki znižujejo krvni tlak

MORDA VAS ZANIMA

Previsok krvni tlak, imenovan tudi hipertenzija, je vse pogostejša težava, ki močno poveča tveganje za srčni napad, anevrizem in okvaro ledvic. Vzroki zanj so povezani s pomanjkanjem fizične aktivnosti, debelostjo, kajenjem, stresom in neustrezno prehrano. V primeru previsokega krvnega tlaka vam zdravnik običajno predpiše zdravila, ki pa imajo lahko ogromno nezaželenih stranskih učinkov, na primer težave z dihanjem, občutek šibkosti in glavobol. Tako je priporočljivo, da poskušate svoje težave vsaj omiliti, če že ne v celoti odpraviti, po naravni poti, s spremembo svojih vsakodnevnih navad. Več gibanja in izogibanje stresnim dejavnikov zagotovo spadata med najpomembnejša ukrepa za paciente s hipertenzijo, ogromen vpliv pa ima lahko tudi prehrana. Katera živila torej uživati, če želite znižati svoj krvni tlak na čim bolj naraven način?

- Oglas -

Visok krvni tlak

Indijski oreščki in mandlji

Tako indijski oreščki kot mandlji so izvrsten vir magnezija, ključnega minerala za ohranjanje normalnega krvnega tlaka. Pomanjkanje magnezija namreč povzroči zvišanje krvnega tlaka, zato je priporočljivo, da dnevno zaužijete med 310 in 420 miligramov tega izjemno pomembnega minerala. V približno 140 gramih mandljev oziroma indijskih oreščkov najdemo dovolj magnezija, da lahko z njim pokrijemo svoje celodnevne potrebe. Poleg tega mandlji povečujejo raven serotonina, hormona, ki med drugim zavira stres ter povečuje občutek sreče in umirjenosti. Tako bo nevarnost za previsok krvni tlak precej manjša.

Rdeča pesa

Visoka vsebnost nitratov v rdeči pesi bo prav tako koristila tistim, ki se spopadate s hipertenzijo. Nitrati se v tem primeru v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki poskrbi za razširitev žil, zmanjšanje tveganja za nastanek krvnih strdkov in naravno znižanje krvnega tlaka. Dnevno pitje soka iz rdeče pese vam bo tako zagotovo koristilo, učinke pa boste opazili že v zelo kratkem času.

- Oglas -

Ohrovt

Ohrovt ni le izvrsten vir magnezija, ampak tudi kalija – še enega izredno pomembnega minerala za zdrav krvni tlak. Uspešnost magnezija pri zniževanju krvnega tlaka se še okrepi v kombinaciji s kalijem. Minerala sta tako najbolj učinkovita, kadar ju uživamo skupaj. Poleg tega pa je ohrovt bogat tudi z vitaminom C, ki dodatno poveča učinkovitost kalija in magnezija.

Česen

Ključna snov, zaradi katere je česen izvrsten v boju s previsokim krvnim tlakom, je alicin, žveplova spojina, ki se sprosti, ko nasekljamo, zdrobimo ali prežvečimo strok česna. Raziskava je pokazal, da dnevno uživanje česna vsaj 6 mesecev učinkuje zelo podobno kot zdravila za zniževanje krvnega tlaka. Da se izognete neprijetnemu zadahu, takoj po zaužitju česna popijte limonin sok ali pa pojejte jabolko.

Visok krvni tlak

Granatno jabolko

Semena granatnega jabolka vsebujejo ogromno antioksidantov, natančneje polifenolov, zato je granatno jabolko izvrstno za zniževanje ravni škodljivega holesterola in zdravljenje previsokega krvnega tlaka. Vsakodnevno uživanje soka granatnega jabolka je tako še ena zelo dobra rešitev za tiste, ki imate težave s hipertenzijo.

- Oglas -

Ekstra deviško olivno olje

Pri pacientih s previsokim krvnim tlakom, ki dnevno uživajo ekstra deviško olivno olje, se lahko predpisani odmerek zdravil zmanjša celo na polovico začetne doze, kot je pokazala študija iz leta 2000. Ekstra deviško olivno olje je zelo dober vir koristnih nenasičenih maščob in antioksidantov, zato je precej boljša izbira od večine drugih olj.

Stevia

Uživanje prevelikih količin sladkorja lahko hitro privede do povečane telesne teže, posledično pa do previsokega krvnega tlaka. Tako je precej bolje, da uporabite stevio, naravno alternativo belemu sladkorju. Raziskave so pokazale, da imata lahko dve ključni snovi, ki ju vsebuje stevia, steviozid in rebaudioside A, neposreden vpliv na zniževanje krvnega tlaka. Če sladkor nadomestite s stevio, sicer ne boste zaznali tako hitrih rezultatov kot pri denimo soku rdeče pese, vendar pa vam lahko na dolgi rok to zelo pomaga pri hipertenziji.

Zelena kava

Pitje zelene kave namesto črne je precej bolj priporočljivo za ljudi s previsokim krvnim tlakom. Pri praženju kave se namreč uniči večji del koristne klorogenske kisline. Raziskave kažejo, da lahko zelena kava pri ljudeh s hipertenzijo zniža krvi tlak za približno 8 odstotkov, medtem ko do tega ne pride pri tistih, ki nimajo težav s previsokim krvnim tlakom.

.

NAJNOVEJŠE