0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGranatno jabolko – sveti sadež

Granatno jabolko – sveti sadež

MORDA VAS ZANIMA

Granatno jabolko spoznamo po njegovi usnjati rdečkasti lupini in velikih čašnih listih, ki spominjajo na krono. Lupina granatnega jabolka ni užitna, zato jo zavržemo. V notranjosti najdemo veliko drobnih, a zelo sočnih in osvežilnih plodov s pečkami.

- Oglas -

Granatna jabolka sicer izvirajo iz Perzije, že stoletja pa so povezana s številnimi kulturami in verstvi. Zaradi številnih pečk so že od nekdaj simbol plodnosti – tudi Venera, boginja ljubezni, je svojim ljubimcem podarjala granatna jabolka. V Evropi so granatna jabolka vse do obdobja renesanse uporabljali predvsem v zdravilstvu, na Bližnjem vzhodu pa z njimi od nekdaj kuhajo. Danes granatna jabolka veliko gojijo v Franciji, Španiji, Izraelu, Ameriki in po vsej Aziji.

Granatno jabolko

Namigi za nakup in pripravo

Tudi če lupina granatnega jabolka ni popolnoma gladka ali je videti že rahlo izsušena, se nikar ne odrecimo nakupu. Notranjost sadeža bo namreč še vedno sočna, morda le malo manj okusna, kot če bi kupili sadež s popolnoma gladko lupino. Namig: Granatno jabolko, ki je težko za svojo velikost, je najverjetneje tudi precej sočno.

- Oglas -

Granatna jabolka so biološka neoporečna, saj njihova debela lupina tudi za dolg transport ne potrebuje nobene kemične zaščite. Granatno jabolko sicer kar težko jemo, saj moramo izluščiti vsako mesnato peško posebej, a smo na koncu bogato poplačani z nežnim in rahlo kiselkastim okusom. Z drobnimi in sočnimi plodovi odlično obogatimo sadne solate, pripravimo sladice, eksotične jedi, lahko pa jih dodamo tudi omakam, zelenjavnim prikuham in najrazličnejšim prelivom.

Če se slučajno popackate s sokom granatnega jabolka, naj vam povemo, da tega madeža ni več možno odstraniti.

Pozitivni učinki granatnega jabolka na naše zdravje

Granatno jabolko pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov

Granatno jabolko je hranilno zelo bogat sadež. Bogato je z vitaminom C in številnimi vitamini B-kompleksa (B2, B3 in B5). Poleg teh vitaminov v granatnem jabolku najdemo tudi precej kalija in fosforja. Ta sadež ne vsebuje veliko kalorij, a je hkrati bogat s prehranskimi vlakninami. S 100 grami sadeža bomo zaužili lepribližno 80 kilo kalorij, ob tem pa dobili tudi 4 grame prehranskih vlaknin. Granatna jabolka in ostala hrana, bogata s prehranskimi vlakninami (zelenjava, sadje, celozrnata žita), pomaga zmanjšati tveganje za razvoj kroničnih bolezni, prav tako pa pomaga tudi uravnavati telesno maso.

Z granatnim jabolkom bomo naše telo oskrbeli z vitaminoma C in K

Semena granatnega jabolka so polna vitaminov C in K. 100 gramov semen vsebuje 10,2 mg vitamina C ter nekaj več kot 16 mcg vitamina K. Vitamin C skrbi za krepak imunski sistem, pospešuje celjenje ran, skrbi za zdrave dlesni ter spodbuja tvorbo kolagena in elastina. Poleg tega vitamin C tudi spodbuja absorpcijo železa. Tudi vitamin K v našem telesu igra zelo pomembno vlogo, saj skrbi za močne in zdrave kosti ter vpliva na primerno strjevanje krvi.

- Oglas -

Nekatere raziskave kažejo na to, da lahko granatno jabolko pomaga preprečiti raka

Tudi granatno jabolko je, tako kot druge vrste sadja in zelenjave, polno fitokemikalij, ki imajo na naše zdravje številne pozitivne učinke. Semena iz granatnega jabolka so bogata predvsem s tanini, ki dobro denejo zdravju srca in ožilja, pomagali pa naj bi tudi preprečevati rakava obolenja. Polifenoli imajo močne antioksidantne lastnosti, zaradi česar preprečujejo razrast tumorjev in skrbijo za rast in obnovo zdravih telesnih celic. Kot navaja strokovno glasilo American Journal of Clinical Nutrition, granatno jabolko deluje protivnetno, protivirusno in protimikrobno.

.

NAJNOVEJŠE