Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri Raynaudovem fenomenu

Naravna pomoč pri Raynaudovem fenomenu

MORDA VAS ZANIMA

Raynaudov (izgovorimo renojev) fenomen je bolezen, ki je precej razširjena med ljudmi, vendar ni življenjsko nevarna. Samo pojavljanje tega obolenja je sicer v določeni meri odvisno od geografskega območja, a v poprečju zboli od 5 do 20 odstotkov populacije. Glede na statistične podatke naj bi z Raynaudovim sindromom pogosteje imele težave mlade ženske.

- Oglas -

Raynaudov sindrom se pojavi kot posledica motenega pretoka krvi skozi žile odvodnice, zaradi česar kri v kri v prizadete predele ne dovede dovolj kisika. Raynaudov fenomen se navadno pojavi na rokah, redkeje pa na nogah, nosu ali uhljih. Bolezen je pogosta pri bolnikih, ki imajo težave z motnjami v sestavi krvnih beljakovin in krvničk.

Raynaudov sindrom
Raynaudov sindrom (foto: Wikimedia Commons)

Bolezen največkrat opazimo na mrazu – prsi sprva pobledijo, nato pa pomodrijo. Ko pa krč arteriol popusti, prsti postanejo rdeči in močno bolijo. Krč arteriol se včasih pojavi tudi zaradi čustvenega vznemirjenja.

Vzrok za Raynaudov fenomen še ni čisto znan. To obolenje je lahko izraženo samostojno, ali pa se pojavlja kot eden od simptomov neke druge bolezni. Primarna oblika Raynaudovega fenomena sama po sebi za obolelega ni nevarna, povzroča pa številne neprijetnosti, ki pa jih posameznik lahko sam obvlada.

Po drugi strani pa se sekundarni Raynaudov fenomen pogosto pojavlja kot del določenih revmatoloških obolenj, kot je na primer lupus. To vrsto Raynaudovega fenomena težje obvladamo, saj tu pogosto pride do poškodb žil, te pa reagirajo tako, da se še močneje stisnejo in posledično lahko odmre celo prst ali koža.

Za boljšo prožnost žil pomagata čebula in česen

- Oglas -

Že stari Egipčani so vedeli, da čebula dobro vpliva na izboljšanje pretočnosti, poznejši zapiski pa navajajo, da ima česen še večjo moč pri tovrstnem učinkovanju kot čebula.

Čebula preprečuje lepljenje trombocitov, raztaplja strdke in preprečuje strjevanje krvi. Česen pa po drugi strani vsebuje naravni ahoen, ki učinkuje podobno kot aspirin – preprečuje sprijemanje trombocitov, pospešuje raztapljanje krvnih strdkov, spodbuja pretok krvi in odstranjuje strupene snovi iz telesa. Podobno kot česen delujeta tudi glog in ingver, krvni pretok pa pospešujeta tudi ginko biloba in rožmarin.

Kako si lahko pomagamo s prehrano

Raynaudov fenomen je tesno povezan z zdravjem srca, zato naj bo temu primeren tudi izbor živil v naši prehrani. Uživajmo veliko maščobnih kislin omega 3, saj te zavirajo strjevanje trombocitov, znižujejo količino fibrinogena v krvi, prav tako pa spodbujajo tudi raztapljanje že nastalih strdkov. Posegajmo po mastnih ribah (losos, skuše, sardele, sardine …), lanenih semenih in olju, konopljinem olju, pa tudi olju pšeničnih kalčkov, ki vsebuje veliko vitamina E, ki preprečuje oksidacijo holesterola in nastajanje strdkov, posledično pa izboljša pretok krvi skozi arterije.

Pri boljšem krvnem pretoku nam pomagajo tudi koprive. Ob teh težavah uživajte tudi črni in rdeči ribez, zeleno papriko in peteršilj, saj vsebujejo veliko vitamina C, ki pomaga obnavljati mehanizem razgrajevanja krvnih strdkov.

Med minerali pri teh težavah pomagata predvsem magnezij in selen, saj sproščata ožilje in preprečujeta nehotene krče. Veliko magnezija najdemo v mandljih, bučnih semenih, koruzi, figah, motovilcu. Selen pa vsebujejo česen, rozine, tunina, oreščki in gobe. Strokovnjakinja za prehrano Marija Merljak od pijač priporoča zlasti zeleni čaj in rdeče vino. Antioksidanti v rdečem vinu namreč zavirajo sprijemanje trombocitov ter zvišujejo koristni (HDL) holesterol.

Zelo pomembno je, da ljudje, ki imajo Raynaudov fenomen, prenehajo kaditi, se izogibajo čezmernemu uživanju kofeina, skrbijo za redno gibanje ter se naučijo uspešno soočati s stresnimi situacijami. Za soočanje s stresom obstaja veliko različnih tehnik, od avtogenega treninga, metode biofeedback, progresivnega sproščanja mišic do različnih dihalnih vaj.

Ljudje z Raynaudovim fenomenom naj se v hladnem delu leta izogibajo mrazu. Prav zima je zanje pogosto težavno obdobje, zato naj si okončine dobro zaščitijo. Prav tako je pomembno, da ne nosijo nogavic, zapestnikov in ozkih prstanov, ki bi kakorkoli oteževali krvni pretok.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×