Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliVaš pes vas lahko razume bolje, kot si predstavljate

Vaš pes vas lahko razume bolje, kot si predstavljate

MORDA VAS ZANIMA

Psi imajo izredno dobro razvito intuicijo. Tako so sposobni zaznavati človekova čustva in spremembe razpoloženja ter se nanje tudi ustrezno odzvati. Včasih lahko zaznajo celo, da z vašim zdravjem ni vse v najlepšem redu, in vas poskušajo na to opozoriti. Ni torej zaman rek, da je pes človekov najboljši prijatelj. Spodaj lahko preberete, za katera čustva, stanja in bolezni so psi še posebej dovzetni. Ko boste imeli naslednjič občutek, da ste osamljeni in nerazumljeni, vas bo gotovo pomirila misel, da je ob vas nekdo, ki vas razume povsem brez besed.

- Oglas -

Pes in govorica

Žalost

Pogosto se zgodi, da poskušamo prikrivati žalost pred drugimi ljudmi in se vesti čim bolj običajno, a psi lahko začutijo vašo žalost, tudi če je ne kažete navzven. Raziskava, ki je bila objavljena letos, je pokazala, da so psi sposobni kombiniranja različnih vizualnih in slušnih dražljajev, ki jih tako povežejo v »celotno sliko«. Kadar pes začuti, da ste žalostni, se bo vedel bolj umirjeno kot sicer, pride pa lahko celo do izgube apetita. Prav tako je pogosto, da se pes odzove na žalost z daljšim strmenjem v svojega lastnika ali s tem, da položi svojo glavo v vaše naročje.

Rak

Psi imajo kar 220 milijonov receptorjev za vonj, zato lahko včasih dobesedno zavohajo bolezen. Še posebej so uspešni pri zaznavanju raka, predvsem kožnega in raka na dojkah ali mehurju. V povezavi s tem so bile opravljene številne raziskave. Včasih lahko psi že na podlagi vonja človekovega urina zaznajo, da se je razvila bolezen. Poleg zaznavanja raka so psi zelo dovzetni tudi za narkolepsijo in bližajoči se napad migrene.

Nosečnost

Nosečnice pogosto opazijo, da se vedenje njihovega štirinožnega prijatelja v času veselega pričakovanja opazno spremeni. Psi postanejo bolj zaščitniški in ljubeznivi. Značilno je tudi ovohavanje nosečniškega trebuha. Pri nekaterih psih lahko nosečnost lastnice povzroči tudi prestrašenost, zato je pomembno, da v tem obdobju ne zanemarjate svojega psa. Tako se bo lažje pripravil na prihajajoče spremembe. Ukvarjanje s psom med nosečnostjo pa je dobro tudi za vaše zdravje. Raziskave so pokazale, da so nosečnice, ki imajo psa, večinoma precej bolj fizično aktivne od tistih, ki ga nimajo.

Nizek krvni sladkor

- Oglas -

Hipoglikemija oziroma prevelik padec ravni sladkorja v krvi je pogost zaplet, povezan z diabetesom. Pacienti, ki imajo diabetes, oddajajo rahle vonjave, ki jih drugi ljudje ne morejo zaznati, zaradi zelo dobrih vohalnih sposobnosti pa jih lahko zaznajo psi. Znani so celo primeri, ko so psi rešil življenje svojih lastnikov, saj so jih opozorili na prenizek krvni sladkor, še preden so sami zaznali kakršne koli simptome. Ko pride do upada ravni krvnega sladkorja, človek pogosto izdihava večje količine izoprena, kar bo pes zavohal. Običajno poskuša svojega lastnika opozoriti z lizanjem njegove roke ali pa s cviljenjem. Obstajajo celo psi, ki so dresirani posebej za to, da bi pomagali ljudem z diabetesom

Sovraštvo oziroma nenaklonjenost do ljudi

Pes bo opazil, kadar boste v stiku z ljudmi, ki vam niso najbolj pri srcu. V takšnih primeri namreč telo oddaja številne snovi, ki jih lahko pes zazna. Poleg tega je pes zelo dovzeten tudi za vašo telesno govorico, ki izdaja marsikaj o vas. Morda bo pes zato tudi sam izražal odpor do človeka, ki ste mu nenaklonjeni, denimo z lajanjem. Psi so namreč zelo zaščitniški do svojih lastnikov in jih poskušajo za vsako ceno zaščititi pred potencialno nevarnostjo.

Strah in napetost

Tudi občutke strahu in velike tesnobnosti lahko vaš pes zazna brez posebnih zunanjih znakov. V takšnih situacijah se namreč sprostijo večje količine adrenalina in kortizola, dveh »stresnih hormonov«, zato lahko pes v hipu razbere, kakšno je vaše psihično stanje. Tudi v tem primeru se pes običajno odzove zaščitniško. Psi so tako lahko dragocena opora za ljudi, ki se soočajo s paničnimi napadi, posttravmatskim sindromom in podobnimi težavami.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×