Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliVaš pes vas lahko razume bolje, kot si predstavljate

Vaš pes vas lahko razume bolje, kot si predstavljate

MORDA VAS ZANIMA

Psi imajo izredno dobro razvito intuicijo. Tako so sposobni zaznavati človekova čustva in spremembe razpoloženja ter se nanje tudi ustrezno odzvati. Včasih lahko zaznajo celo, da z vašim zdravjem ni vse v najlepšem redu, in vas poskušajo na to opozoriti. Ni torej zaman rek, da je pes človekov najboljši prijatelj. Spodaj lahko preberete, za katera čustva, stanja in bolezni so psi še posebej dovzetni. Ko boste imeli naslednjič občutek, da ste osamljeni in nerazumljeni, vas bo gotovo pomirila misel, da je ob vas nekdo, ki vas razume povsem brez besed.

- Oglas -

Pes in govorica

Žalost

Pogosto se zgodi, da poskušamo prikrivati žalost pred drugimi ljudmi in se vesti čim bolj običajno, a psi lahko začutijo vašo žalost, tudi če je ne kažete navzven. Raziskava, ki je bila objavljena letos, je pokazala, da so psi sposobni kombiniranja različnih vizualnih in slušnih dražljajev, ki jih tako povežejo v »celotno sliko«. Kadar pes začuti, da ste žalostni, se bo vedel bolj umirjeno kot sicer, pride pa lahko celo do izgube apetita. Prav tako je pogosto, da se pes odzove na žalost z daljšim strmenjem v svojega lastnika ali s tem, da položi svojo glavo v vaše naročje.

Rak

Psi imajo kar 220 milijonov receptorjev za vonj, zato lahko včasih dobesedno zavohajo bolezen. Še posebej so uspešni pri zaznavanju raka, predvsem kožnega in raka na dojkah ali mehurju. V povezavi s tem so bile opravljene številne raziskave. Včasih lahko psi že na podlagi vonja človekovega urina zaznajo, da se je razvila bolezen. Poleg zaznavanja raka so psi zelo dovzetni tudi za narkolepsijo in bližajoči se napad migrene.

Nosečnost

Nosečnice pogosto opazijo, da se vedenje njihovega štirinožnega prijatelja v času veselega pričakovanja opazno spremeni. Psi postanejo bolj zaščitniški in ljubeznivi. Značilno je tudi ovohavanje nosečniškega trebuha. Pri nekaterih psih lahko nosečnost lastnice povzroči tudi prestrašenost, zato je pomembno, da v tem obdobju ne zanemarjate svojega psa. Tako se bo lažje pripravil na prihajajoče spremembe. Ukvarjanje s psom med nosečnostjo pa je dobro tudi za vaše zdravje. Raziskave so pokazale, da so nosečnice, ki imajo psa, večinoma precej bolj fizično aktivne od tistih, ki ga nimajo.

Nizek krvni sladkor

- Oglas -

Hipoglikemija oziroma prevelik padec ravni sladkorja v krvi je pogost zaplet, povezan z diabetesom. Pacienti, ki imajo diabetes, oddajajo rahle vonjave, ki jih drugi ljudje ne morejo zaznati, zaradi zelo dobrih vohalnih sposobnosti pa jih lahko zaznajo psi. Znani so celo primeri, ko so psi rešil življenje svojih lastnikov, saj so jih opozorili na prenizek krvni sladkor, še preden so sami zaznali kakršne koli simptome. Ko pride do upada ravni krvnega sladkorja, človek pogosto izdihava večje količine izoprena, kar bo pes zavohal. Običajno poskuša svojega lastnika opozoriti z lizanjem njegove roke ali pa s cviljenjem. Obstajajo celo psi, ki so dresirani posebej za to, da bi pomagali ljudem z diabetesom

Sovraštvo oziroma nenaklonjenost do ljudi

Pes bo opazil, kadar boste v stiku z ljudmi, ki vam niso najbolj pri srcu. V takšnih primeri namreč telo oddaja številne snovi, ki jih lahko pes zazna. Poleg tega je pes zelo dovzeten tudi za vašo telesno govorico, ki izdaja marsikaj o vas. Morda bo pes zato tudi sam izražal odpor do človeka, ki ste mu nenaklonjeni, denimo z lajanjem. Psi so namreč zelo zaščitniški do svojih lastnikov in jih poskušajo za vsako ceno zaščititi pred potencialno nevarnostjo.

Strah in napetost

Tudi občutke strahu in velike tesnobnosti lahko vaš pes zazna brez posebnih zunanjih znakov. V takšnih situacijah se namreč sprostijo večje količine adrenalina in kortizola, dveh »stresnih hormonov«, zato lahko pes v hipu razbere, kakšno je vaše psihično stanje. Tudi v tem primeru se pes običajno odzove zaščitniško. Psi so tako lahko dragocena opora za ljudi, ki se soočajo s paničnimi napadi, posttravmatskim sindromom in podobnimi težavami.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×